Saturday, May 24, 2008

Η Τουρκία σήμερα

- Παρά τα ψηφίσματα του ΣΑ, της ΓΣ του ΟΗΕ και τις προτάσεις της ΕΕ επιδιώκει:
α) την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δημιουργία δύο αδύνατων, ξεχωριστών κρατών με δικά τους σύνορα που θα διοικούνται από ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, ενταγμένων στην ΕΕ και χωρίς να αποκλείει χαλαρή συνομοσπονδία.
β) την ανταλλαγή των περιουσιών.
γ) καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο και για όσο καιρό έχει προβλήματα στο εσωτερικό και στα νοτιοανατολικά της σύνορα.

- Αδυνατεί να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Κούρδων.
Να δώσει λύση στα προβλήματα των υδάτινων πόρων.

- Έχει χάσει το γεωστρατηγικό της ρόλο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου αλλά έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της με τη συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ και τη διέλευση των πετρελαιαγωγών.

- Κρατάει ανοιχτό το θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ και δεν προβαίνει σε καμία παραχώρηση μέχρι να κρίνει ότι οι «ενταξιακές» διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική κατάληξη των σκοπών που επιδιώκει. Δεν επιθυμεί ειδική σχέση.

- Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα είναι και θέμα ΕΕ και διαμορφώνονται με βάση τη θετική στάση της Χώρας για ένταξη της Τουρκίας, τις σχέσεις γειτονίας (φιλία των λαών, μορφωτικές ανταλλαγές, τουρισμός – λέγεται ότι > 1000 λεωφορεία επισκέπτονται τη Κων/λη τα Σ/Κ κάθε ¨Άνοιξη -), τα προβλήματα στο Αιγαίο.

- Οι προκλήσεις στο Αιγαίο είναι
1) κινήσεις αμφισβήτησης
2) προσπάθεια δημιουργίας δεδομένων για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε διαπραγματευτικές διαδικασίες
3) ένδειξη υπεροπλίας.

Labels:

2 Comments:

At 27 June, 2013 , Blogger vantageo said...

Αναμενόμενα φαινόμενα σε ημιαποικίες και μη ανεξάρτητες χώρες και δη σε αυτές που η συγκολητική ουσία (όπως το τσιμέντο) είναι είτε ο αυταρχισμός (κεμαλισμός) ή η θρησκεία.
Δε νομίζω ότι νομιμοποιούμαστε να τους κρινουμε, ηθικά εννοώ γιατί:
1)Αυτοί δεν αποτελούσαν λαό που είχε ενιαία εθνική ταυτότητα (από όσο ξέρω), τουλάχιστον στην έκταση της σημερινής Τουρκίας.
2)Η ιστορία που τους κληρονομήθηκε περιγράφει ένα νομαδικό καιροσκοπικό πολιτισμό που κινείται ανάμεσα στον παραστιτσιμό και τον σαπροφυτισμό.
3)Η εξωτερική τους πολιτική είναι σταθερότερη
4)Αντιμετωπίζουν και πριονίζουν τον Ελληνικό πολιτισμό, με τις κατάλληλες συμμαχίες, και όλα τα ιδανικά που εκπροσωπεί αυτός και καρπώνονται τα γεωπολιτικά οφέλη.

 
At 27 June, 2013 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Γιώργο ευχαριστώ για το προσεγμένο σχόλιό σου

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home