Thursday, April 03, 2008

Η «πώληση» του ΟΤΕ

Image Hosted by ImageShack.us
«…Είναι χαρακτηριστική και η υπόθεση του ΟΤΕ. Όταν αγοράστηκε ένα σημαντικό ποσοστό της εταιρείας από τη Μαρφίν η κυβέρνηση εμφανίστηκε θορυβημένη για τι κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του «μάνατζμεντ». Έφτασε μάλιστα στο σημείο, για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να περάσει ρυθμίσεις αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία. Όταν το ποσοστό αυτό όμως πουλήθηκε στους Γερμανούς αιφνιδίως η απώλεια του ελέγχου της εταιρείας έπαψε να απασχολεί του Υπ. Οικονομικών έφτασε να διαδίδει ότι … εξαρχής επιθυμούσε μια τέτοια λύση».
ΤΑ ΝΕΑ 31/3/2008
Η κυβέρνηση πωλώντας πακέτο μετοχών και περιορίζοντας την κρατική συμμετοχή στο 25% αναζητά μοντέλο συνδιοίκησης και παραχώρησης του «μάνατζμεντ» στη Deutsche Telekom.
Η τελευταία διεκδικεί το 33% των μετοχών του ΟΤΕ (μειώνοντας τη συμμετοχή του Δημοσίου) και την εξαγορά του «μάνατζμεντ».
H Μαρφίν, που επέλεξε τον αγοραστή, από το "κόλπο" της αγοραπωλησίας κέρδισε 200 εκ. ευρώ, (αγόρασε 24Ε , επώλησε 26 όταν στο ταμπλό η τιμή της μετοχής κυμαινόταν στα 16-17Ε).
Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά των σκοπιμοτήτων (διαπλοκής?) και της επιπολαιότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον ΟΤΕ.

Έναν Οργανισμό που:
- δικτύωσε τη Ελλάδα μέχρι και το τελευταίο χωριό και στην πιο μακρινή και δύσβατη γωνιά της Χώρας.
- διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών και παρέχει δορυφορικές υπηρεσίες στον Ελληνικό στρατό, στο Ελληνικό δημόσιο, σε ξένους κρατικούς οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες,
- διαθέτει 2500 ακίνητα, υποδομή και υποστήριξη σε εταιρίες ιδιωτικής τηλεφωνίας και υπηρεσίες παροχής internet (και οι οποίες πολλές φορές δεν πληρώνουν το συμβολικό τίμημα για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται),
- δημιουργεί συστήματα «ευρυζωνικότητας» για ελεύθερες και δωρεάν υπηρεσίες Internet.
- έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας σε όλους τους τομείς,
- συγκροτεί με άλλες 10 θυγατρικές εταιρίες τον «ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ»,
- είναι κερδοφόρος παρά την κακοδιοίκηση των τελευταίων χρόνων.
Όμως πρέπει να κάνει πολλά ακόμη όπως την κατάργηση των πάγιων τελών, τη μείωση των τιμών, την δωρεάν παροχή υπηρεσιών internet, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου κ. άλ.

Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούν δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχονται δωρεάν η με συμβολικό τίμημα. Αν ο οργανισμός ξεπουληθεί τότε την υποδομή που δημιουργήθηκε και εξακολουθεί να δημιουργείται από την φορολογία του πολίτη και τις υψηλές τιμές που πληρώνει για τις υπηρεσίες που δέχεται θα την επωφελείται μια ξένη εταιρεία που σκοπός της είναι το κέρδος και η μεταφορά του εκτός Ελλάδος και όχι οι κοινωφελείς σκοποί.
Ας σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διοίκηση των αντίστοιχων επιχειρήσεών τους παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο (όπως και η Deutsche Telekom )

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ποσοστό > του 70% των πολιτών διαφωνούν με την πώληση και την εκχώρηση του μάνατζμεντ στην Deutsche Telekom και καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης στις δημόσιες επιχειρήσεις εθνικής σημασίας.
Αποδίδουν ευθύνες στον πρόεδρο του ΟΤΕ γιά την αγορά "Γερμανού" από την Cosmote, την εκποίηση της κερδοφόρου infOTE, την εξαγορά μετοχών της CosmOTE και τη διαφήμιση της ύψους 75 εκ. ευρώ.
Αποφασίζουν κινητοποιήσεις (επαναλαμβανόμενες απεργίες από 7/4/2008). H κυβέρνηση «αδύνατη» και θορυβημένη διά μέσου της διορισμένης διοίκησης καταφεύγει στη δικαιοσύνη. Oι απεργίες τους κηρύσσονται παράνομες αλλά όχι καταχρηστικές. Αυτή είναι μια τακτική γνωστή στους εργαζόμενους που σκοπό έχει την «ποινικοποίηση» των αγώνων των εργαζομένων.


LINKS

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΜΕ – ΟΤΕ


ΟΜΕ – ΟΤΕ

H "πώληση" του ΟΤΕ στη Βουλή
in.gr, 18/4/2008


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Labels:

11 Comments:

At 04 April, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Όλα τα επιχειρήματα τα έθεσες πολύ σωστά. Συμφωνώ φυσικά. Απλά θα προσθέσω η λογική της ιδιωιτικοποίησης ήδη ξεκίνησε από το πολύ ακριβό πάγιο, κάτι που καθιέρωσε στη σκέψη μας τον ΟΤΕ ως εταιρεία που πρέπει να βγάλει κέρδος.

 
At 04 April, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

δείμο καλό απόγευμα

Εχεις δίκηο, ο ΟΤΕ είχε και έχει κέρδη ένω δεν θα έπρεπε ως κοινωφελής οργανισμός. Παλαιότερα τα κέρδη του ΟΤΕ τα εισέπρατε το Κράτος γιά το λόγο αυτό είχε μείνει πίσω τεχνολογικά. Επίσης οι συναλλαγές με την πρώην Α.Γερμανία (τόμπρας κλπ)έφεραν στον ΟΤΕ τεχνολογικά απαξιωμένο τηλεπικοινωνιακό υλικό το οποίο πήγε στα σκουπίδια.
Τώρα ο οργανισμός πρέπει να ανταποδώσει στον πολιτη τις συνεισφορές του με δωρεάν υπηρεσίες internet, τηλεφωνικές συνδέσεις χωρίς πάγια,
Με την ιδιωτικοποίηση μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε

 
At 06 April, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Τα ξεχάσαμε κιόλας, φίλε.

 
At 06 April, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Καλημέρα δείμο

 
At 11 April, 2008 , Blogger Πέτρος said...

Για μένα τη μεγαλύτερη σκιά στα παραπάνω δημιουργεί η υπόθεση του Γερμανού. Όσο για τον ΟΤΕ θεωρώ πως η φιλελεύθερη οικονομία έχει επικρατήσει στον κόσμο. Είναι λίγο ανόητο να πηγαίνεις αντίθετα στο ρεύμα..

 
At 11 April, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

αντίθετα στο ρεύμα..

Oi εργαζόνενοι πάντοτε ήταν αντίθετοι στο ρεύμα.

 
At 12 April, 2008 , Blogger SAMAEL said...

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι μια ακόμα προσπάθεια ξεπουλήματος ενός δημόσιου φορέα (όπως και με τα λιμάνια) απο την κυβέρνηση που σκέφτεται πολύ κοντόφθαλμα γιατί δεν μπορεί να χτιστεί έτσι υγιής οικονομία. Επιπλέον ο νεοφιλελευθερισμός οδηγεί σε υπονόμευση των εθνικών οικονομικών συμφερόντων από ιδιωτικά....

 
At 12 April, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Καλό απόγευμα Samael

Tώρα έχουν και ξεπουλάνε αύριο τι θα έχουν ?

 
At 15 April, 2008 , Blogger Πέτρος said...

Από την άλλη μεριά όμως ο σοσιαλισμός κατέρρευσε, όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου. Και εγώ εργαζόμενος είμαι. Παίρνω 750€ και είμαι πτυχιούχος της καλύτερης σχολής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γιατί γίνεται αυτό; Εγώ θεωρώ πως γνωρίζω την απάντηση. Εσείς τι λέτε;

 
At 15 April, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Για σχολίασε λίγο το μήνυση του Βγενόπουλου!

 
At 15 April, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

o σοσιαλισμός κατέρρευσε η o "κομμουνισμός" με τη μορφή που είχε εκεί?

Πέτρο το οιονομικό μας σύστημα, που εσύ γνωρίζεις καλά, δίνει στους εργαζόμενους ψίχουλα εφ όσον δεν "πιέζεται". Κάτω από άλλες συνθήκες (ανάπτυξη λαικού κινήματος) δίνει περισσότερα και σε πολλούς τομείς.

δείμο ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις (Παναθηναικός κλπ) σε λίγο χρόνο ίσως μάθουμε τι συμβαίνει.
Η μήνυσε ήταν βλακώδης και δεν είναι φανερό τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί.
Μου φάινεται ακραίο να κάνει αγωγή επειδή υπέστη κριτική που ως δημόσιο έπρεπε να περιμένει.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home