Sunday, December 30, 2007

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Υπήρξε υποστηρικτής της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της αβασίλευτης δημοκρατίας.
Η νομική κατάρτιση ήταν άριστη.
Υπήρξε αμετακίνητος στις αρχές του (εθνική ανεξαρτησία, πολιτικές ελευθερίες, κοινωνική δικαιοσύνη) .
Είχε το χάρισμα του λόγου (δεινός ρήτορας και ετοιμόλογος) και τον διέκρινε βαθειά πνευματική καλλιέργεια.
Έμεινε ασυμβίβαστος στη διάρκεια των δικτατοριών και πολέμιος στον ξένο φασισμό.
Ήταν σκληρός πολέμιος του παλατιού και των παλατιανών, της δεξιάς και των στρατοκρατών ( δικτατορίες Πάγκαλου, Μεταξά και συνταγματαρχών).
Έδωσε πολιτικές μάχες και πέθανε για τις ιδέες του.

Χρονικοί σταθμοί της ζωής του ήταν:

1907: που ως φοιτητής της Νομικής Σχολής παίρνει μέρος και πρωταγωνιστεί σε μια έντονη διαμαρτυρία των φοιτητών του Πανεπιστημίου. Καταζητείται από την αστυνομία, παρουσιάζεται και φυλακίζεται μαζί με συμφοιτητές του στις φυλακές Αβέρωφ (κυβέρνηση Θεοτόκη)

1916: Νομάρχης Λέσβου διορισμένος από τον Ελ. Βενιζέλο.

1917 - 1920: Γενικός Δ/ντης Χίου

1920: ύστερα από δημοσίευμα του με τίτλο «ο Βασιλιάς και το Έθνος» συλλαμβάνεται, παραπέμπεται στο στρατοδικείο, καταδικάζεται 18 μήνες και κλείνεται στις φυλακές Αβέρωφ. Στο αναθεωρητικό δικαστήριο που προσφεύγει δικαιώνεται και απελευθερώνεται ύστερα από 5 μήνες.
Την ίδια εποχή συλλαμβάνεται στη Μυτιλήνη όπου είχε μεταβεί με το συνάδελφό του δικηγόρο Παπανικόλα γιατί είχαν περαστεί σε δίκη των συντακτών του «Δημοκρατικού Μανιφέστο» (Αλ. Παπαναστασίου. Πετμεζάς, Καραπάνος, Πάζης, Βηλαράς και Κ. Μελάς) Αργότερα απελευθερώνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν τη Μυτιλήνη.

1922: απόπειρα δολοφονίας του από βασιλόφρονες

1925, Οκτώβριος, ο γραφικός δικτάτορας Πάγκαλος φυλακίζει τον Παπανδρέου με την κατηγορία ότι βοήθησε τη φυγάδευση Πλαστήρα.

1926: Ιούλιος συλλαμβάνεται ξανά (μαζί με Καφαντάρη, Μιχαλόπουλο, Αχ. Κύρου) και εκτοπίζεται στη Νάξο.

1938: εκτοπίζεται στα Κύθηρα και μετά στην Άνδρο. Απελευθερώνεται όταν κηρύσσεται ο Ελληνοιταλικός Πόλεμος (28 Οκτωβρίου 1940).

1942, Φλεβάρης συλλαμβάνεται από Ιταλούς καραμπινιέρους, μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ, κρατείται σε αυστηρή απομόνωση και ανακρίνεται.
Απελευθερώνεται ύστερα από διάβημα του Δαμασκηνού στο διοικητή Ελλάδος Γκίτζι.

1944: Δραπετεύει στη Μέση Ανατολή ύστερα από καταδίωξη των Γερμανών κατακτητών.
- «Δεκεμβριανά»

1961: εξαγγέλλει τον «ανένδοτο αγώνα» που οδηγεί σε προκήρυξη εκλογών, παραίτηση και αποχώρηση Καραμανλή στο εξωτερικό και τελικά σε ενίσχυση του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα.

1963 - 1964 (Φλεβάρης) νικητής των εκλογών.

1965: «Ιουλιανά»
Aανατρέπεται η κυβέρνηση Παπανδρέου. Συνδέουν την πτώση με την άρνησή του να αποσύρει της ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κύπρο και γιατί δεν μπόρεσε να "περάσει" το σχέδιο Ατσεσον.

1967:20 Απριλίου, συλλαμβάνεται από τη χούντα των συνταγματαρχών.

1968: 31 Οκτωβρίου πεθαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου
3 Νοεμβρίου μια πάνδημη κηδεία μετατρέπεται σε αντιστασιακή πράξη – διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος των συνταγματαρχών.

«ΙΟΥΛΙΑΝΑ»

- 15/7/1965 Ο Παπανδρέου γίνεται δεκτός από το βασιλιά, κατά την έξοδό του δηλώνει «διεπιστώθη διαφωνία βασιλέως - Πρωθυπουργού. Αύριο θα υποβάλλω την παραίτηση μου».
Την ίδια μέρα μεταδίδεται ότι σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο της Βουλής Γ.Α. Νόβα.
Προσχώρησαν 30 βουλευτές (21 έγιναν υπουργοί) ανάμεσά τους και οι Κ. Μητσοτάκης, Στ. Αλλαμανής, Ι. Τούμπας, Γ. Μπακατσέλος, Αλ. Βερνίκος, Ι. Τσουδερός, Δ. Κωστής, Κ Στεφανάκης.
Ο Παπανδρέου τους χαρακτηρίζει αποστάτες.

- 16/7/1965 Ξεσπούν διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ζητούσαν κατάργηση της βασιλείας που την ταύτιζαν με την αμερικανοκρατία.

- 21/7/1965 Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις δολοφονείται ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας

- 28/7/1965 Ο Ηλ. Τσιριμώκος κάνει δηλώσεις υπέρ Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη

- 2/8/1965 η κυβέρνηση Γ.Α. Νόβα ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

4,5/8/1965 Καταψηφίζεται η κυβέρνηση Γ.Α. Νόβα

5/8/1965 Ο βασιλιάς δέχεται σε ακρόαση τους Παπανδρέου και Κανελλόπουλο ( αρχηγός της ΕΡΕ) και στις 6/8/1965 τον Πρόεδρο της ΕΔΑ Πασαλίδη που τάχθηκε υπέρ Παπανδρέου.

- 8/8/1965 Ο βασιλιάς ζητάει από το Στ. Στεφανόπουλο το σχηματισμό κυβέρνησης.

- 9/8/1965 Ο Στ. Στεφανόπουλος δηλώνει πίστη στις αποφάσεις και τις εντολές Παπανδρέου. Οι 121 Βουλευτές που είχαν απομείνει (από τους 145) του Κέντρου δεν αποδέχονται τη λύση βασιλιά και ο Στεφανόπουλος επιστρέφει την εντολή.

12/8/1965 Γίνονται δεκτοί ξανά από το βασιλιά οι Παπανδρέου και Κανελλόπουλος.

16/8/1965 Οι Ηλ. Τσιριμώκος και Στ. Στεφανόπουλος κατέθεσαν δήλωση στη Βουλή ότι αποχωρούν από την Ένωση Κέντρου.

19/8/2007 Ο βασιλιάς αναθέτει στον Τσιριμώκο (πρώην ΕΑΜιτης υπουργός, συνεργάτης της ΕΔΑ και υπουργός στην κυβέρνηση Ένωσης Κέντρου) το σχηματισμό κυβέρνησης.

20/8/1965 διαδηλώσεις στην Αθήνα με τραυματισμούς και συλλήψεις

24/8/1965 Προγραμματικές δηλώσεις Τσιριμώκου στη Βουλή.

24-28/8/1965 Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

28/8/1965 Εκδηλώνονται άλλες 11 αποσκιρτήσεις από την Ένωση Κέντρου. Καταψηφίζεται η κυβέρνηση Τσιριμώκου. Πανηγυρισμοί στην πλατεία συντάγματος.

1/9/1965 Συμβούλιο στέμματος. Ο Κανελλόπουλος προτείνει να αναλάβει το κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη της Ένωσης Κέντρου και να διενεργήσει εκλογές. Ο Παπανδρέου συμφωνεί. Η πρόταση απορρίπτεται από την ΕΡΕ

19/9/1965 Ορκίζεται κυβέρνηση Στεφανόπουλου. Παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στις 24/9/1965 με νέες αποστασίες από την Ένωση Κέντρου.

20/12/1966 Η κυβέρνηση Στεφανόπουλου έχασε την υποστήριξη της ΕΡΕ.

21/12/1966 Μεταβατική κυβέρνηση Παρασκευόπυλου. Παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στηριζόμενη από την ΕΡΕ, Ένωση Κέντρου, παλατιανούς. Υπόσχονται εκλογές Μάιο 1967.

29/3/1967 Η κυβέρνηση Παρασκευόπουλου αναγκάζεται σε παραίτηση από την ΕΡΕ

3/4/1967 Εκλογική κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Υπόσχεται εκλογές 18/5/1967

14/4/1967 Διαλύεται η βουλή, προκήρυξη εκλογών 28/5/1967 (που δε θα γίνουν ποτέ).

«ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ»

26/4/1944 Ο Γεώργιος Β διορίζει ως Πρωθυπουργό τον Παπανδρέου με σκοπό να προετοιμάσει συνδιάσκεψη πολιτικών κομμάτων και αντιστασιακών οργανώσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας». και τη

17/5/1944 Στο θέρετρο Ντουρ ελ Σαουερ του Λιβάνου αποφασίζεται η αυτοδιάλυση της ΠΕΕΑ και του ΕΛΑΣ
Η επικύρωση της συμφωνίας συνδέεται με την αποστολή (25/7/1944) στην ανταρτοκρατούμενη Ελλάδα σου συνταγματάρχη Ποπώφ ως εκπροσώπου του Σοβιετικού στρατού.

26/9/1944 Ακολούθησε συμφωνία στη Γκαζέρτα Ιταλίας όπου οι ηγέτες όλων των αντάρτικων ομάδων που πολεμούσαν στη κατεχομένη Ελλάδα δέχτηκαν να υπαχθούν στο συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής όπου υπαγόντουσαν ήδη οι λιγοστές δυνάμεις του τακτικού στρατού.

9/10/1944 Διαμορφώνονται ζώνες επιρροής στη σύσκεψη της Μόσχας με τη συμμετοχή των Στάλιν, Τσώρτσιλ, Μολότοφ, Ηντεν. Έχει γραφεί ότι οι Ρώσοι δεν επέδειξαν ενδιαφέρον στη διάσκεψη της Μόσχας για την κατάσταση στην Ελλάδα και ενδεχομένως εθεωρείτο ότι βρίσκεται εκτός ζώνης επιρροής των.

12-18/10/1944 Έξι (6) ημέρες μετά την αποχώρηση των χιτλερικών κατακτητών και τον ερχομό των Άγγλων. Στην Αθήνα δεν υπήρχε εξουσία, o ΕΛΑΣ δεν επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία. Το έκανε έξι (6) περίπου εβδομάδες μετά οδηγώντας τη χώρα σε τραγωδία.

2/12/1944 Παραιτούνται οι υπουργοί του ΕΑΜ από την Κυβέρνση Εθνικής Ενότητας.

3/12/1944 Υστερα από έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ ο λαός της Αθήνας κατέβηκε σε ειρηνική διαδήλωση για να υποστηρίξουν τις θέσεις του ΕΑΜ όπως διαμορφώθηκαν στις συμφωνίες της Βάρκιζας και Γκαζέρτας και να ζητήσουν την αλλαγή του Πρωθυπουργού. Συμμετείχαν 500000 περίπου. Η Αστυνομία (Αστυνομικος Δ/ντης Εβερτ) παίρνει διαταγή από τους Άγγλους (Πρεσβευτή Λήππερ και στρατηγό Σκόμπυ) να πυροβολήσει. Σκοτώθηκαν 21 διαδηλωτές και υπήρξαν δεκάδες τραυματίες.

Μέσα σ ΄ αυτές τις συνθήκες ο Παπανδρέου προσηλωμένος στον κοινοβουλευτισμό δεν ευτύχησε στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (βελτίωση και σταθεροποίηση της οικονομίας, δημοκρατική - ειρηνική εξέλιξη στα πολιτικά πράγματα της Χώρας, εθνική και πολιτική ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία, ο λαός θα αποφασίζει κατά συνείδηση για το κοινωνικό καθεστώς και το πολίτευμα της αρεσκείας του, τιμωρία των δωσίλογων, κατάργηση της βασιλείας εκτός και αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά σε ελεύθερο δημοψήφισμα).

Ο Παπανδρέου δεν παραπλάνησε κανέναν. Οι συνομιλητές του ήξεραν με ποιόν είχαν να κάνουν. Βρέθηκε στο στόχαστρο τόσο από του ηγέτες της Αριστεράς όσο και απο το μεταδεκεμβριανό κράτος (των συνεργατών των Γερμανών, τους χίτες, και μία άνευ προηγομένου έξαλλη «εθνικοφροσύνη» κ.άλ.) παρά το ότι δεν βρισκόταν στο πολιτικό προσκήνιο και παρά το ότι η αριστερά δεν είχε ηττηθεί το Δεκέμβρη του 1944 αλλά μετά το 1946.
Μια αλυσίδα σφαλμάτων οδήγησε στη Δεκεμβριανή καταστροφή και στο τι ακολούθησε, την Ελλάδα στην κυριαρχία των Άγγλων και αργότερα στο εμφύλιο σπαραγμό.
Αναλαμβάνει ο Σοφούλης. Προκηρύσσει εκλογές.
Ο Παπανδρέου δεν είχε καμιά ευθύνη όταν ο Ζαχαριάδης γυρίζοντας από το Νταχάου (ξεκομμένος από την Ελληνική πραγματικότητα) αποφάσιζε αποχή από τις εκλογές. Μια αποχή εγκληματική γιατί αποκάλυπτε στην ασφάλεια του οπαδούς της αριστεράς από το εκλογικό τους βιββλιάριο. Στέρησε την αριστερά από μια σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη που θα είχε εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης. Θα παρεμπόδιζε τον Τσαλδάρη να μπει πανίσχυρος στη Βουλή, να επαναφέρει τον κομματάρχη της δεξιάς Γεώργιο και να αθετήσει πλήρως τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τους συμμάχους.
Χιλιάδες οδηγηθήκαν στις φυλακές και τη Μακρόνησο, βασανίστηκαν, πέρασαν στρατοδικείο, κακοποιηθήκαν.
Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης ξαναγύρισαν στα βουνά για να σωθούν. Η προσπάθεια για να επαναληφθεί η επιτυχία του ΕΑΜ ΚΑΙ ΕΛΑΣ από το Δημοκρατικό Στρατό απέτυχε.
Ο εμφύλιος πόλεμος εξυπηρέτησε το «πέρασμα» της Ελλάδος από την Αγγλική στην Αμερικανική επιρροή που αργότερα θα κινήσει τα άρματα του ΝΑΤΟ και θα επιβάλει το φασισμό στην Ελλάδα.
Γ ια «σχιζοφρένεια» και Caso Grecia μίλησαν οι Ιταλοί αριστεροί.
SLIDESHOW


LINKS

H ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

ΑΧΑΙΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

Labels:

6 Comments:

At 30 December, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Εξαίρετο, αν και μένεις μόνο στην ίδια τη γεγονοτολογία χωρίς άμεσες κρίσεις. Προτείνω το επόμενο άρθρο να είναι αναλυτικό. Τα γεγονότα έτσι είναι.

 
At 30 December, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

δειμο καλημέρα

Κάτι γράφεται στο τέλος.
Αν υπάρχει ενδιαφέρον, που θα περίμενα απο τα νέα παιδιά, θα μπορούσαν να αναζητηθούν περισσότερα από πολλές πηγές που υπάρχουν.

δειμο το σημαντικό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος πέθανε φτωχός (κάτι αδιανόητο στις μέρες μας για πολιτικό) ύστερα απο μια ζωή διώξεων και αγώνων και με ένα σημαντικό έργο κατά την ολιγόμηνη διακυβέρνησή του (εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - Παπανούτσος-), δωρεάν παιδεία (που την εποχή εκείνη είχε νόημα), ΟΓΑ (ίδρυση και χορήγηση των πρώτων συντάξεων), διαλεύκανση δολοφονίας Λαμπράκη κ. άλ.

Καλά κέρδη αν παίζεις

 
At 31 December, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δε διαφωνώ καθόλου με το σχόλιό σου, Τάσο. Απλά τώρα που το σκέφτομαι δεν καταγράφεις πουθενά ότι ο Παπανδρέου είχε υπογράψει σαν Υπουργός Εσωτερικών για πολλές εξορίες κομμουνιστών. Καλή μας Χρονιά.

 
At 31 December, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

deimo πράγματι υπήρξε αντικομμουνιστής όσο και αντιδεξιός.

Καλή χρονιά

 
At 14 May, 2011 , Blogger liakeas said...

O Γεωργιος Παπανδρεου ο πρεσβυτερος υπηρξε ενας αρχηγισκος της 10ετιας του 1950 οπου εξεθρεψε τον οχλο και το πεζοδρομιο,που κουρελασαν και ποδοπατησαν τη
Δημοκρατια,την οποια τελικα οδηγησαν στο αποσπασμα.Ο οχλος αυτος και το πεζοδρομιο τον εκαναν
Πρωθυποργο και τον ανακηρυξαν ως Γερο της Δημοκρατιας.Ανανεομενονες ...δημοκρατικες αυτες ορδες,μας πουλησαν το παραμυθι της Αλλαγης που εσπειρε τη 10ετια του 1980 ανεμους και τωρα οι Ελληνες θεριζουν θυελες!

 
At 14 May, 2011 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

liakeas

Eυχαριστώ γιά το σχολιό σου.

Δεν νομίζω ότι έχεις δίκηο. Από το κείμενο είναι σαφές ότι ο Γ.Π εξέφρασε πολύ καλα τα συμφέροντα που εξυπηρετούσε.

Περιμένω τα σχολιά σου

με εκτίμηση

ΤΑΣΟΣ

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home