Sunday, October 21, 2007

ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΞΙΕΣ

- Το δικαίωμα κάθε ατόμου σε ανθρώπινη μεταχείριση.

- Η αρχή της απαλλαγής από τη βία και το σεβασμό στη ζωή.

- Η αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο και η συνηγορία για δίκαιη παγκόσμια οικονομική τάξη.

- Η ανεκτικότητα για άλλες θρησκείες, απόψεις και πολιτιστικές παραδόσεις.

- Ίσα δικαιώματα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες.

- Διαχωρισμός της θρησκείας από τα κοινά.

"Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ"
ΕΣΚ - ΙΣΤΑΜΕ

Labels:

5 Comments:

At 22 October, 2007 , Blogger OMADEON said...

Καλησπέρα Τάσο.

Πράγματι, όπως τις απαριθμείς, αναδύονται εκ των πραγμάτων τέτοιες παγκόσμιες αξίες. Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ΜΟΝΟ αρνητικό πράγμα, φυσικά. Φυσικά αναδύονται και οι... αντίθετες αξίες (δηλαδή οι παγκόσμιες παραβιάσεις τους) αλλά δεν ελέγχουμε και τις πολιτικές ηγετών ή κυβερνήσεων, σαν πολίτες.

Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε, βέβαια, είναι να ταμπουρωθούμε σε μία γωνία, με καχυποψία και με αμυντικότητα, φοβούμενοι δράκους και τέρατα, που... ακόμη και αν είναι υπαρκτά πράγματα, ΠΑΛΙ η παράνοια εναντίον τους δεν βοηθάει σε τίποτα.

Τα λέω γιατί μίλησες για "νέα παγκόσμια τάξη", ενώ άλλοι παρανοούν με το ψύλλου πήδημα ότι όλοι όσοι είναι ανοιχτόμυαλοι είναι... πληρωμένοι πράκτορες των "νεοτάξ".

Στην πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις κάποτε πέφτουνε, αλλά οι νοοτροπίες και οι αντιλήψεις μένουν (ή εξελίσσονται).

 
At 23 October, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Γιώργο ευχαριστώ για το προσεγμένο σχόλιό σου.

Η παγκοσμιοποίηση φαίνεται να ωφελεί κάποιους (Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο...). Αλλά το κοινωνικό η το περιβαλλοντικό κόστος είναι ανυπολόγιστες παράμετροι.
Κάτι σχετικό έχει γραφεί στο post περί "εξάρτησης".

http://olonos.blogspot.com/2007/05/blog-post_13.html

 
At 25 October, 2007 , Blogger MenieK said...

Κοινές παγκόσμιες αξίες, ή δυτική οπτική? (μου θυμίζει την ιστορία του μιλένιουμ που τελικά δεν αφορούσε ούτε το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού...)
Βλέπεις για παράδειγμα στα μουσουλμανικά κράτη (και μιλάμε για κοντά τον μισό πληθυσμό του πλανήτη), η ανεκτικότητα για τις άλλες θρησκείες δεν θωρείται αξιακό δόγμα η θεοκρατία είναι δεδομένη, και οι γυναίκες κυκλοφορούν με μπούρκα, άρα δεν συμμερίζονται τις αξίες αυτές. Οι ινδουιστές (και μιλάμε για κοντά ένα δις) δε συμμερίζονται καθόλου το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση (βλέπε ανέγγιχτους) και θεωρούν ότι πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους έχουν δικαίωμα βιαίης επιβολης... Και υπάρχουν κάποιοι που στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας θεωρούν ότι αυτοί οι λαοί ΔΕΝ είναι υποχρεωμένοι να συμμερίζονται αυτές τις αξίες που εσύ εδώ απαριθμείς και (που για να μην παρεξηγηθούμε) τις προσυπογράφω και με τα δυο μου χέρια, πλην ίσως της πρώτης. Βλέπεις η λέξη "ανθρώπινη" περικλείει έναν αποκλεισμό. Είναι η μεταχείριση όχι η δίκαιη ή η σωστή (ή όπως αλλιώς θές να την πείς) αλλά που πρέπει να επιφυλάσσεται στον άνθρωπο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα ή η φύση δεν δικαιούνται την ίδια μεταχείριση...

και κάτι σχετικοάσχετο: αυτές ή συναφείς "αξίες" απαριθμούνται και περιγράφονται από την διακήρυξη των δικαιωμάτων της γαλλικής επανάστασης και τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ως το κείμενο του ΙΣΤΑΜΕ που αναδημοσιεύεις, όλοι (έστω οι δυτικοί) τις αποδέχονται, αλλά όλοι τις καταπατούν χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα

 
At 25 October, 2007 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Λίγοπ στις θρησκείες διαφωνώ, με την έννοια ότι οι θρησκείες μπορούν να δέχονται τηνμ ίδια ακριβώς κριτική που δέχεται η πολιτική θέση και η ιδεολογία. Ανεκτικότητα, ναι μεν, αλλά με κριτική όπως σε κάθε τι. Ο σεβασμός και η ανοχή καταχτιούνται και δεν είναι δεδομένα.

 
At 25 October, 2007 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Διατυπώθηκαν στη "Διακήρυξη για το Παγκόσμιο Ηθος" όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των θρησκειών.

Μόνο κα μονο γιά αυτό το λόγο θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home