Sunday, January 21, 2007

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΙΝ. ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Image Hosted by ImageShack.us
Το 1740 διαδέχθηκε η Μαρία Θηρεσία το πατέρα της, Κάρολο ΣΤ', στο θρόνο της Αυστρίας , Υπήρξε μεταρρυθμίστρια της Αυστρίας, είχε 16 παιδιά. Μία από τις κόρες της ήταν η Μαρία Αντουανέτα, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου XVI. Oι επαναστάτες εκτέλεσαν πρώτα τον πρώτο και μετά καρατόμησαν (γκιλοτίνα) τη δεύτερη .

1837: Γεννιέται η Ελισάβετ (Σίσσυ) στο Μόναχο

1853 Γνωρίζει το 20-χρονο Φραγκίσκο Ιωσήφ - Φράντς Γιόζεφ

1854:Παντρεύεται. Το νεαρό ζευγάρι αναλαμβάνει της διοίκηση της Αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει την Αυστρία, Ουγγαρία, Βοημία, Κροατία, Δαλματία, Β. Ιταλία.
Αποκτούν 3 παιδιά ( Σοφία, Γκιζέλα, Ροδόλφο). Ο θάνατος της Σοφίας και η απομάκρυνση των παιδιών από την πεθερά δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική της υγεία. Διέξοδος γι΄ αυτήν είναι τα ταξίδια.

1861: Η Σίσσυ φτάνει στην Κέρκυρα που ήταν για την αυτοκράτειρα καταφύγιο γαλήνης και ηρεμίας. Την ίδια χρονιά επιστρέφει στην Κέρκυρα μαζί με τον πατέρας της και μένει στο Μον Ρεπό. 30 χρόνια μετά αγοράζει το αγρόκτημα στο Γαστούρι, κατασκευάζει το «ΑΧΙΛΛΕΙΟ» και εκφράζει τη λατρεία της για τον ελληνικό πολιτισμό και ιδιαίτερα για το μυθικό ήρωα Αχιλλέα.
Image Hosted by ImageShack.us
1867: Η Ελισάβετ (Σίσσυ) και ο Φραγκίσκος Ιωσήφ - Φραντς Γιόζεφ στέφονται βασιλείς της Ουγγαρίας.
Τον ίδιο χρόνο ο κουνιάδος Μαξιμιλιανός Α που είχε τοποθετηθεί αυτοκράτορας στο Μεξικό από το Ναπολέοντα εκτελείται από τους επαναστάτες του Μπενίτο Χουαρέζ

1868: Μετά από παρακλήσεις του συζύγου της η Σίσσυ επιστρέφει στη Βιέννη. Ακολουθεί μια ευτυχισμένη περίοδος και γεννιέται το τέταρτο παιδί η Βαλέρια.

1876: Επισκέπτεται Αθήνα και Κέρκυρα. Ταξιδεύει επίσης σε πολλές ελληνικές πόλεις.

1888: Αγοράζει τη βίλα Βράιλα. Πεθαίνει ο πατέρας της.

1889: Ο γιος της Ροδόλφος (πρίγκιπας, παντρεμένος με την πριγκίπισα Στεφανία του Βελγίου) βρίσκεται νεκρός στο κυνηγετικό περίπτερο του Μαγερλινκ μαζί με την 17-χρονη Μαρία Βετσέρα (Ελληνικής καταγωγής το γένος Μπαλτατζή). Ο θάνατός τους παραμένει ακόμη μυστήριο. Το έτος 1914 δολοφονείται στο Σεράγεβο ο ανεψιός του Αυτοκράτορα Ροδόλφου πρίγκιπας Φερδινάνδος (ανέλαβε μετά το θάνατο του Ροδόλφου). Η δολοφονία του στάθηκε η αφορμή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1897: Πεθαίνει η αδελφή της Σοφία

1898: Σε ηλικία 61 ετών μαχαιρώνεται θανάσιμα από τον «αναρχικό» εργάτη Luigi Luckerni – Λουίτζι Λουκέρνι . Πεθαίνει στο ξενοδοχείο Beau Rivage

Όλα τα παραπάνω και όχι μόνο αποτελούν την υπόθεση της κινηματογραφικής τριλογίας: Sissi:Σίσσυ, Η πονεμένη αυτοκράτειρα, Η νεαρή αυτοκράτειρα

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ

- στη Βιέννη τα κτίρια μπαρόκ (Baroque) (αναφέρεται είτε στην ιστορική περίοδο 1600 - 1750 είτε στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ύφος που διαμορφώθηκε την περίοδο αυτή) και αρ νουβό (Art Nouveau - νέα τέχνη, αναφέρεται στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.)
Τα δείγματα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής της πόλης οφείλουν την ύπαρξή τους στον αυτοκράτορα Φραντς Γιόζεφ. Γύρω στο 1857, αποφάσισε να εξαφανίσει τη στρατιωτική οχύρωση της πόλης και να υψώσει στη θέση της μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, αντάξια της ισχύος και του πλούτου της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Η κυκλική λεωφόρος Ρίνγκστράσε (Ringstrasse) χαράχτηκε ανάμεσα στο 1858 και το 1865. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας εμφανίστηκαν τα περισσότερα από τα πολλά σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της.
- η κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου Βιέννης όπου ο Δήμος κτίζει και ενοικιάζει σπίτια για 99 χρόνια με χαμηλό τοκοχρεολύσιο, στεγάζει αστέγους, κτίζει νέα σπίτια για να απορροφήσει την ανεργία αλλά και για να μετακινήσει ένοικους σε καλύτερες περιοχές.
- όλα κινούνται στο "ρυθμό Mozart" και οι "κατασκευές σοκολάτας". Ακόμη και το κοινοβούλιο πωλούσε σοκολάτες.
-η Αυστρία(πληθυσμός 8.500.000) δέχεται 40.000.000 επισκέπτες όταν η Ελλάδα έχει εξαντλήσει τα όριά της με 12.000.000 επισκέπτες.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΨΑΞΑ…

1758: Ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του συλλαμβάνονται για την επαναστατική τους δράση και με συνοδεία των αυστριακών αρχών παραδίδονται στους Τούρκους του Βελιγραδίου όπου φυλακίζονται. Εκεί, ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, στραγγαλίζονται και τα σώματά τους ρίχνονται στον Δούναβη.

1986, ψηφίζεται πρόεδρος της δημοκρατίας τους ο Κουρτ Βαλντχάιμ. Είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

2000: Η συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος του Βόλφγκανγκ Σύσσελ με το «Κόμμα της Ελευθερίας « του Γκεργκ Χάινερ, φιλοναζιστή, θαυμαστή του Χίτλερ, υμνητή της εσωτερικής πολιτικής του που χαρακτήριζε «έντιμους και ευπρεπείς» τους Ες-Ες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «ποινικά ιδρύματα»...

1989-2000 H κατάρρευση του ΚΚ (πρώην ΕΣΣΔ) αποδέσμευσε τη χώρα απο την υποχρέωση της ουδετερότητας γιά την οποια είχε δεσμευτεί όταν της παραχωρήθηκε η ανεξαρτησία της το έτος 1955. Η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ
Image Hosted by ImageShack.us

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ

- Tην Όπερα της Βιέννης και να παίρνετε τον καφέ σας στο Café Opera ? (αριστερά στην είσοδο όπου με εσωτερικό κύκλωμα τηλεόρασης μεταδίδονται ορισμένες παραστάσεις της Όπερας

-Το ναό του Αγίου Στεφάνου
-το χειμερινό Ηofburg και το θερινό Schönbrunn Palace (Σένμπρουν), που χρησιμοποιούσε ως κατοικία ο Φραγκίσκος Ιωσήφ με τη σύζυγο του αυτοκράτειρα Σίσι (Ελισάβετ)

-το εντυπωσιακό νεογοτθικό δημαρχείο,

-το ελληνιστικό Κοινοβούλιο

- τις οδούς

Ringstrasse

Kärntner Straße

Graben strasse

Stephansplatz

Griechen strasse

Maria Theresien platz

Maria Theresien strasse

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

- Κάθε βράδυ να παρακολουθείτε και από μια παράσταση. Μετά από κάθε παράσταση να περπατήσετε η να πάρετε ένα ποτό στα «ελληνικά»- «Τρίγωνο των Βερμούδων», να πάρετε ένα ρόφημα στο μπαρ του ξενοδοχείου Ιmperial κ. άλ.

- Να πάτε στο Grinzing αλλά να μην πάτε στις γραφικές κρασοταβέρνες (Heurigen όπως είναι γνωστά)

- Να δοκιμάσετε αλλά να μη μεταφέρεται πίσω κέικ σοκολάτας «Ζάχερ Τόρτε» (γιατί τα ελληνικά κέικ σοκολάτας είναι καλύτερα)
Το κέικ σοκολάτας «Ζάχερ Τόρτε» κατασκευαζόταν και κατασκευάζεται (όπως θέλει ο μύθος) στο ζαχαροπλαστείο ΖΑΧΕΡ με τη συνταγή που χρησιμοποιείτο για τον Φρανς Ζόζεφ

LINKS

www.hotel-austria.com
www.vho.at
www.netland.at/wien
www.apartments.at
http://www.wien.gv.at/english
http://www.aboutvienna.org/

Labels:

1 Comments:

At 10 February, 2007 , Blogger viennacityflats said...

Hello !
It would be very nice if you could add in your list of Hotels and Apartments our private apartment rental:
Vienna City Flats

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home