Saturday, June 03, 2006

Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΩΣ ΑΠΕΙΛΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υποβάθμιση περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών εξελίσσεται σε δολοφονική απειλή. Τα προβλήματα επιτείνονται με την αύξηση των λυμάτων (αστικών και βιομηχανικών), των αιωρουμένων σωματιδίων, των νιτρωδών ενώσεων και βαρέων μετάλλων από τη μη συνιστώμενη και αλόγιστη χρήση αγροχημικών (έδαφος, υπόγεια και επιφανειακά νερά) και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου.
Image Hosted by ImageShack.us
Στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν οι συνήθεις ρύποι (όζον, μονοξείδιο) του άνθρακα, διοξείδιο του αζώτου, διοξείδιο του θειου, καπνός, μοκροσωματίδια) σε πολλαπλάσια ποσοστά από την Αθήνα. Τα ποσοστά αύξησης φαίνονται στο ιστόγραμμα (εικ 1) και με στοιχεία που προέκυψαν από αναλύσεις σταγόνων βροχής ( ΤΑ ΝΕΑ 13/5/2005).

Από αιωρούμενα σωματίδια οι 6 από τις 10 περισσότερο επιβαρημένες πόλεις της Ευρώπης είναι ελληνικές με την Πάτρα στην τέταρτη θέση (εικ .2)
Image Hosted by ImageShack.us
Τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία έχουν απειροελάχιστη διάμετρο, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα καθώς εισέρχονται βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα (ΤΑ ΝΕΑ 17/5/2006). To τελευταίο έτος σημειώθηκαν υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπομένων ορίων 98 φορές.
Έχει γραφεί επίσης ότι η περιεκτικότητα μολύβδου στο αίμα των κατοίκων του κέντρου της Πάτρας είναι μεγάλη καθώς και για την ύπαρξη φωτοχημικού νέφους.

Προβληματική είναι και διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων. Ο ΧΥΤΑ «ξερόλακκα» έχει κορεστεί. Οι εναλλακτικές λύσεις καθυστερούν και αυτές που ακούγονται είναι σε λάθος κατεύθυνση γιατί ακόμη και οι στεγανοποιημένες χωματερές με το τεράστιο κόστος δεν φαίνεται αν λύνουν το πρόβλημα αφού απλώς καθυστερούν τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και του εδάφους .
Από μελέτη του ΕΜΠ υπολογίζεται ότι η ρύπανση των υπόγειων υδάτων με τοξικές ουσίες, που καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, εκτείνεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τη χωματερή.
Image Hosted by ImageShack.us
Πέρα από τα παραπάνω περιβαλλοντική όξυνση θα προκληθεί από την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων ή χώρων πρασίνου που υπάρχουν στην Πόλη. Γιατί για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής πρωταρχικό ρόλο παίζει η ποιότητα του περιβάλλοντος για την οποία σημαντικό και καθοριστικό ρόλο παίζει το ΠΡΑΣΙΝΟ που εξασφαλίζει καταφυγή και αναψυχή των πολιτών συμβάλλοντας στην ενίσχυση των αισθητικών αξιών και τη σταθεροποίηση του αστικού οικοσυστήματος.
Ενδεικτικά αναφέρονται: η καταπάτηση και το μπάζωμα από ιδιώτες του Έλους της Αγυιάς, η μετατροπή του Camping του ΕΟΤ σε χώρο εναπόθεσης αχρήστων, η παραμέληση του Δημοτικού Φυτωρίου, η σχεδόν ανύπαρκτη προστασία και η επέκταση του Αλσυλλίου, η έλλειψη πιστώσεων για αναδασώσεις και η οικοπεδοποίηση του Παναχαϊκού όρους, η άρνηση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει τις δεσμευμένες από το Δήμο εκτάσεις, η καταστροφή του κήπου του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου, η τσιμεντοποίηση του πάρκου Αγίου Αλεξίου και της παραλιακής ζώνης που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και που θεωρείται οικοδομήσιμος χώρος, το μικρό ποσοστό πρασίνου στην Πόλη συγκριτικά με εκείνο άλλων Πόλεων (Αθήνα 7%, Θεσσαλονίκη 5%, Πάτρα 2,5%, Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες >25% - Πάτρα: έκταση 25000 στρμ - 19000 στρμ τσιμέντο και άσφαλτος ) κ.α.

Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού η πρόσφατα εξαγγελθείσα ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και η μετατροπή του Μείλιχου σε χώρο περιπάτου με δενδροφύτευση και χωμάτινα πρανή κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

- Επιβάλλεται κάθε προσπάθεια για να έχουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα τις πρέπουσες λύσεις
- Eίναι αναγκαία η έκφραση της αντίθεσής μας και η αντίστασή μας στους θιασώτες του «πολιτισμού του τσιμέντου» της «οικοπεδοποίησης» και της «αδιαφορίας»
- Μοναδική ελπίδα η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του πολίτη και των αγωνιστών της γειτονιάς που ζούν καθημερινά τα προβλήματα και αντιμετωπίζουν τις συνέπειές τους.

Labels:

5 Comments:

At 04 June, 2006 , Blogger jim_hellas said...

Και μη χειρότερα. Έχουμε βιάσει τη φύση και ήρθε η ώρα να μας εκδικηθεί. Βασικά εμείς οι ίδιοι θα βάλουμε τα χεράκια μας κ θα βγάλουμε τα ματάκια μας...

 
At 05 June, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

jim ευχαριστώ γαι το σχόλιο

 
At 06 June, 2006 , Blogger S G said...

διαολε ειχα κανει σχολιο και εξαφανιστηκε.
ελεγα μεταξυ αλλων οτι αυτες δεν ειναι οι πιο μολυσμενες στον κοσμο αλλα στην Ευρωπη. Αν ψαξεις τον κοσμο θα βρεις κατι μερη σαν το Καϊρο ή το Ριο ή την Πολη του Μεξικου που μας εχουν για πλακα...

 
At 06 June, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

s g ευχαριστώ

 
At 26 July, 2006 , Blogger Eva said...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου φίλε Τάσο. Τις τελευταίες μέρες προσπαθώ να βρω στοιχεία για την σύσταση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα κατά τη χρονική περίοδο 17/7/2006 εως και 25/7/2006. Δυστυχώς από τα γνωστά site παρέχονται πληροφορίες μόνο για την τρέχουσα ημερομηνία και τις επόμενες...Μήπψς έχεις καμία ιδέα που θα μπορούσα να απευθυνθώ? Ευχαριστώ -Ευα

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home