Sunday, May 07, 2006

To γυμνό ως τέχνη όταν…

Image Hosted by ImageShack.us
NELLY΄S
- « υπονοεί τον ερωτισμό, το πάθος και το ρεαλισμό χωρίς να το δείχνει».
- δεν είναι προοίμιο της πορνογραφίας.
- εξυπηρετεί σκοπούς ενημέρωσης (ουσιαστικής διαφήμισης) και όχι προβολής, επαγγελματικής και οικονομικής ανόδου γιατί προκαλεί αποστροφή και δεν είναι γνήσιο.
- δεν γίνεται επάγγελμα η ομορφιά του σώματος και δεν ευτελίζεται το σώμα που στην «αρχαιότητα μαζί με τα γεννητικά όργανα θεωρούνταν θεία και ήταν αντικείμενα λατρείας»
- εμφανίζεται στο θέατρο η το χορό «για να έχει καλλιτέχνης μεγαλύτερες εκφραστικές δυνατότητες».
- ο φωτογράφος η ο ζωγράφος μέσα από τις δικές του οπτικές γωνίες προβάλει το ιδεατό γυμνό κορμί, αποτυπώνει την έκφραση ενός βλέμματος ή την αμηχανία μιας κίνησης.
- εμπνέει γλύπτες (τα αγάλματα αποτέλεσαν την εντυπωσιακή εκδοχή της αρχαίας τέχνης - Αφροδίτη της Μήλου).
- αναφέρεται στη σπουδή του ανθρώπινου σώματος και τη μάθηση των σπουδαστών (μπροστά σε ένα γυμνό μαθητεύει ο κάθε σπουδαστής).
- είναι "...η επιτομή της ανθρώπινης ομορφιάς"
Image Hosted by ImageShack.us
Fabrizio Ferri
- ο θεατής επικεντρώνεται στο σκοπό και την εικαστική προσέγγιση του καλλιτέχνη και εγείρει προσωπικά συναισθήματα.
- ελκύει το ίδιο είτε είναι αρσενικό είτε θηλυκό

Image Hosted by ImageShack.us
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

NELLY'S (ΕΛΛΗ ΣΕΡΑΙΔΑΡΗ)(1899-1998): Γεννήθηκε στο Αιδίνι της μικράς Ασίας και σπούδασε φωτογραφία στην Γερμανία. Το 1924 ανοίγει το πρώτο της studio στην Αθήνα.
Το έργο της είναι επηρεασμένο από τον νεοκλασικισμό αλλά είναι και στιγμές που είναι ρωμαλέο ,αν και πάντα με αναφορές στην κλασική αρχαιότητα. Είναι άριστη γνώστρια της φωτογραφικής τεχνικής. Τα γυμνά της στη Ακρόπολη , παρόλες τις αντιδράσεις που προκαλούν κάνουν γνωστό το όνομα της. Το 1939 μπροστά στον επικείμενο πόλεμο πηγαίνει στην Νέα Υόρκη και εκεί συνεχίζει την εμπορική και καλλιτεχνική δουλεία της. Το φωτογραφικό της έργο είναι πολύ μεγάλο αλλά και πολύ άνισο.
Πάντως ευτύχησε να τύχει γενικής αναγνώρισης και να δει τα έργα της σε εκθέσεις και λευκώματα . Εξώφυλλο και δημοσιεύσεις στο LIFE, εκθέσεις στη Νέα Υόρκη. Το φωτογραφικό της αρχείο το δώρισε στο μουσείο Μπενάκη.

Fabrizio Ferri: Γεννήθηκε στην Ρώμη στις 3 Οκτωβρίου του 1952. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1972 σαν φωτογράφος πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων, αλλά πέρασε πολύ γρήγορα στη φωτογραφία μόδας: μέσα σε λίγα χρόνια καθιερώθηκε σαν ένας από τους πιο περιζήτητους φωτογράφους, με συνεργασίες στα σημαντικότερα ιταλικά και διεθνή περιοδικά. Το επιχειρηματικό πνεύμα που καλλιεργεί με τα χρόνια, μολονότι ταξιδεύει συνεχώς και ο χρόνος του είναι περιορισμένος, θα τον οδηγήσει, το 1983, στη δημιουργία του «Ιndustria Superstudio» στο Μιλάνο, ενός συγκροτήματος 3000 μ2 με στούντιο φωτογράφησης. Το 1989 δημοσιεύει το πρώτο του φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Open Eyed». Από εδώ κι εμπρός ξεκινά μια περίοδος έντονης δραστηριότητας και πρωτοβουλιών: το 1991 εγκαινιάζει στην Νέα Υόρκη το «Industria Superstudio Overseas», ένα χώρο 5000 μ2 με στούντιο φωτογράφησης. Ακολουθεί η δημιουργία μιας κολεξιόν μόδας, η ίδρυση του «Πανεπιστημίου Εικόνας» («Industria Campus») και φυσικά τα φωτογραφικά άλμπουμ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Acqua»: τα κέρδη του συγκεκριμένου βιβλίου θα δοθούν υπέρ της οργάνωσης «Elizabeth Glazer Pediatric Aids Foundation». Το άλμπουμ «Aria», βασισμένο εξ ολοκλήρου σε τεχνικές ψηφιακής λήψης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πρωταγωνίστρια Alessandra Ferri, διεθνή αστέρα του χορού και σύζυγο του φωτογράφου. Με τον ίδιο τίτλο και σε σκηνοθεσία του Fabrizio Ferri, οι δύο καλλιτέχνες θα γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους. Η κινηματογραφική του δραστηριότητα συνεχίζεται με την ταινία μικρού μήκους «Prélude» που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, με πρωταγωνίστρια την Alessandra Ferri και την εξαίρετη συμμετοχή του Sting.Ο Fabrizio Ferri, ένας από τους πλέον περιζήτητους φωτογράφους σε διεθνές επίπεδο, έχει φωτογραφήσει τις ωραιότερες και γοητευτικότερες γυναίκες του κόσμου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ: Γεννήθηκε το 1853 στα Χύδηρα της Λέσβου. Σε ηλικία 12 ετών εγκατέλειψε το χωριό του και πήγε στη Σμύρνη, γράφτηκε τον Νοέμβριο στο Σχολείο Τεχνών της Αθήνας απ όπου απεφοίτησε τον Ιούνιο του 1877. Διδάχτηκε ζωγραφική από το Νικηφόρο Λύτρα, τον Βικέντιο Λόντσα και γλυπτική από το Λεωνίδα Δρόση.Σπούδασε με υποτροφία στο Σχολείο των Τεχνών στο Μόναχο και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1878 τιμήθηκε με Μικρό Αργυρό Μετάλλιο για τα Σχέδια Γυμνών (φωτ.) και με Μεγάλο Αργυρό Μετάλλιο για την ελαιογραφία Κρέουσα.Το 1886 ταξίδεψε στη Σμύρνη, συναντήθηκε με τον Μιχαήλ Χατζηλουκά, παντρεύτηκε την κόρη του και απέκτησε ένα γιο.Υπήρξε ο πρώτος Δ/ντής της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών (διάδοχος στην έδρα του Νικηφόρου Λύτρα).Δεσπόζει στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας για 30 περίπου χρόνια. Κινείται ανάμεσα στον ιδεαλισμό και τον ρεαλισμό δηλ πως είναι στην πραγματικότητα και πως αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις χωρίς να αποφεύγει τις εξιδανικεύσεις (ιδεαλισμός: εξιδανίκευση της πραγματικότητας) Ζωγράφισε προσωπογραφίες, ηθογραφίες με μικρά παιδιά, τοπία και μυθολογικά θέματα.Πέθανε στην Αθήνα το έτος 1932

Labels:

1 Comments:

At 08 May, 2006 , Blogger newManifesto said...

τι ωραίο ποστ ;)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home