Saturday, January 28, 2006

Τα νέα παιδιά «αντιδρούν γρηγορότερα σκέφτονται λιγότερο»

Με αφορμή ένα post του jim_hellas γράφονται επιγραφικά εντυπώσεις από την συμπεριφορά των νέων παιδιών
Κατακλύζουν τα «στέκια» μέχρι τις πρωινές ώρες και αυτό γιατί δεν είναι στην παραγωγή
Η προσκόλλησή τους στη «μόδα» με κακόγουστα, ευτελή και κακής ποιότητας ενδύματα οδηγεί πολλές φορές στην εκμετάλλευση . Αγνοούν άραγε τα ελληνικά βαμβακερά (δροσερά), μάλλινα (ζεστά) τα δερμάτινα παπούτσια (υγιεινά) κα.
Ο τρόπος της διασκέδασής τους (προσκόλληση στη σύγχρονη τεχνολογία, εφήμερη ηδονή, τα «ορθάδικα - ξενυχτάδικα» κα) περιορίζει τα ενδιαφέροντά τους στην υλική ευμάρεια περιφρονώντας τις πνευματικές απολαύσεις
Κάποτε ήταν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων με έντονα τα στοιχεία της αμφισβήτησης και της αναζήτησης ιδεολογίας. Σήμερα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ως έντονα καταναλωτικά άτομα.
Aπό τη συνέντευξη του Τζέρεμι Ρίφκιν (ΤΑ ΝΕΑ 20/1/2006):
»Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο πλέγμα καθημερινών χρήσεων στις οποίες οι νέοι εθίζονται από νωρίς. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις πάνω τους. Μεγαλώνουν σε ένα κόσμο οπτικό (κομπιούτερ, τηλέφωνα…) και γρήγορο, κάτι που έχει συνέπειες στο νευρικό σύστημα. Δεν έχουν υπομονή και έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης. Μιλούν με ελλειπτικούς κώδικες και μειώνεται το λεξιλόγιό τους, με δύο λόγια έχουν καλύτερα ανακλαστικά αλλά σκέφτονται λιγότερο. Συχνά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν μια αφήγηση και χάνουν κάτι στο θέμα της κατανόησης και της συναισθηματικής ταύτισης, χάνοντας και την εμπιστοσύνη τους στην κοινωνία».
Μά δημιουργούν μόνο αρνητικές εντυπώσεις; φυσικά ΟΧΙ.

Labels:

2 Comments:

At 02 February, 2006 , Anonymous Anonymous said...

νομιζω οτι η νεολαια παντα ηταν νεολαια τελικα, και οι γηραιοτεροι παντα ηταν σοφοτεροι, γιατι να αλλάξει τώρα? επειδή δηλαδη εχουμε ιντερνετ και κουφα κινητα πρεπει να εχει αλλάξει και κατι στην κοινωνια? εμενα ολα ιδια μου μοιάζουν οταν διαβαζω ιστορικα βιβλια, οι ιδιες αληθειες σε διαφορετικο χρονο (απαπαπα, πολυ "λόγια" ξυπνησα σημερα)

 
At 02 February, 2006 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Ευχαριστώ γιά το σχόλιο.
Δεν ήταν πάντα έτσι.
Ας θυμηθούμε τη γενιά του "Πολυτεχνείου" του "114"
της "ΕΠΟΝ"
το Σωτήρη Πέτρουλα
το Γρηγόρη Λαμπράκη
την Π.Ζ. (εικοσάχρονη φοιτήτρια)
http://olonos.blogspot.com/2005/11/20.html

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home