Friday, December 23, 2005

ΕΥΧΕΣ...ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ

Α) «O δρόμος για την Ομόνοια»

"«O δρόμος για την Ομόνοια» είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται λιγότερο στο νου και περισσότερο στην καρδιά μας. Πότε τρυφερό και συγκινητικό, πότε δυνατό και σκληρό όπως μόνο η αλήθεια μπορεί να είναι.
Σε κάθε νέο κείμενο γελάς ή θλίβεσαι, πονάς και φοβάσαι, ελπίζεις και πικραίνεσαι.. Νιώθεις να ξυπνάνε τα προαιώνια συναισθήματα της ψυχής που στο σημερινό κόσμο μερικές φορές ξεχνάς πως υπάρχουν μέσα σου.
Η εκφραστική απλότητα των συγγραφέων και ποιητών γίνεται κορυφαία στιγμή δημιουργίας γιατί περιέχει τις άφθαρτες αξίες τους που είναι και δικές μας. Αξίες που ποδοπατούνται δίπλα μας, σε άλλους αλλόγλωσσους ανθρώπους. Δεν έχει σημασία που δεν είμαστε εμείς στη θέση τους. Αρκεί που μπορούμε να συναισθανόμαστε ό,τι βιώνουν: απογοήτευση, απελπισία, φόβο, μοναξιά, ντροπή. Ξαναθυμόμαστε τα ανθρώπινα στοιχεία μας, αλλά μας φέρνει αμηχανία η σκέψη: εγώ τι μπορώ να κάνω για όλα αυτά;
Τελικά όμως, κι αυτό το λίγο που ευαισθητοποιηθήκαμε παραπάνω, και ότι κοιμισμένο μέσα μας ξύπνησε ή ζωντάνεψε,και ότι λίγο ή πολύ ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε.

Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των Τίμοθι και Τόμι"

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Β)ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Η Δαιμονοποίηση της Γυναίκας
και ο Αγώνας για την Καταξίωσή της.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

“Στο διάβα των αιώνων η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό γίγνεσθαι έχει περάσει από τις πιο τραγικές της φάσεις. Η επίδραση των μεγάλων θρησκειών στις σχέσεις των δύο φύλων, ειδικότερα στον τομέα της σεξουαλικότητας, ήταν και είναι καταλυτική. Στο δυτικό κόσμο ο Χριστιανισμός στις διάφορες φάσεις του, από την πρωτοχριστιανική περίοδο, μέχρι τον Μεσαίωνα και αργότερα την Αναγέννηση μέχρι την επικράτηση του καπιταλιστικού και μαρξιστικού συστήματος διακυβέρνησης των λαών, στη «χριστιανική Δύση», μολονότι επαγγέλλεται την εξιδανίκευση των συζυγικών σχέσεων, στην πράξη οδήγησε στη δαιμονοποίηση της γυναίκας. Η ιεραρχία της Εκκλησίας ατυχώς μετέτρεψε τον Χριστιανισμό από βίωμα ζωής, χαράς και αγάπης, σε ένα αυταρχικό, μισάνθρωπο και μίζερο κατεστημένο. Φόρτωσε στον έγγαμο πιστό την τυραννία του ενστίκτου, (αν και από τον ίδιο το Δημιουργό δοσμένο,) τον πειρασμό της γυναικείας σάρκας, επιβάλλοντας στη συνουσιακή απόλαυση την ενοχή και την καταδίκη της με το αζημίωτο για τον άγαμο κλήρο, αφού οι ίδιοι επέλεξαν την αγαμία. Ανέραστοι, φανερά μισογύνηδες και κάποιοι εξ αυτών κρυφά φίλανδροι, αντικατέστησαν τον έρωτα και το πάθος της τίμιας ένωσης των φύλων με την παθιασμένη απόκτηση πλούτου και δόξας από τον Κωνσταντίνο το Μέγα, έως σήμερα. Από τότε η διοίκηση της Εκκλησία, πλην εξαιρέσεων, συμβιβάστηκε, υποτάχθηκε στην πολιτική εξουσία και εξομοιώθηκε σαν θρησκευτικό κατεστημένο με το πολιτικό. Έτσι, δε μας εκπλήσσει το γεγονός ότι σήμερα, κάτω από τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η δαιμονοποίηση κατέληξε στην εμπορευματοποίηση των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά όλα δεν μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορο έναν ελεύθερα σκεπτόμενο, ευαίσθητο και προβληματιζόμενο άνθρωπο. Έτσι προέκυψε το βιβλίο τούτο. Ο συγγραφέας ψυχίατρος και Χορναϊκός ψυχαναλυτής, εξειδικευμένος στον τομέα της κοινωνικής ψυχολογίας, αναλύει τη σχέση των κυριότερων θρησκειών με τη σεξουαλικότητα, πως αυτές επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο φύλων και την ολέθρια επίδραση που είχαν και έχουν στη γυναίκα σαν οντότητα και αξία. Μέσα από μια ενδελεχή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάλυση ο συγγραφέας συμπεραίνει ότι: Μόνο μια προοπτική υπάρχει για να αποκατασταθούν οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα και των δύο φύλων ειδικότερα· μέσα από μια εναγώνια και κοπιώδη πορεία, άνδρες και γυναίκες χρειάζεται να αποκαταστήσουν την προπτωτική αντίληψη ζωής, να επιτύχουν την ανασύσταση της υπόσχεσης του Αδάμ «τούτο νυν οστούν εκ των οστέων μου και σαρξ εκ της σαρκός μου» στην Εύα. Και καταλήγει με την προωθημένη και επαναστατική θέση πως, μόνο η αγάπη, ο σεβασμός, η λατρεία και η εξύψωση του ασθενούς φύλου στο επίπεδο του θηλυκού Θεού μπορεί να οδηγήσει στη σωτηρία των σχέσεων των δύο φύλων, της οικογενείας και του κόσμου όλου”.

Εκδόσεις ΚΟΡΦΗ
Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο GUTENBERG, Αθήνα Μεσολογγίου 3. Τ.Κ. 10681. Τηλ. 210 3640393, Τηλ./Fax 210 3800127

Labels:

3 Comments:

At 23 December, 2005 , Blogger Πάνος said...

Ενδιαφέρουσες προτάσεις...

 
At 27 December, 2005 , Blogger newManifesto said...

χρόνια πολλά

 
At 30 December, 2005 , Blogger Rodia said...

Eυχαριστώ για τη διαρκή ενημέρωση:-)

Καλή χρονιά, με μπόλικη Χαρά!:-)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home