Sunday, November 13, 2005

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

1948: ιδρύονται διεθνείς θεσμοί με οικουμενική διάσταση για τη διευθέτηση των παγκόσμιων προβλημάτων και που θα εξασφάλιζαν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Δημιουργούνται τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Ζαν Μονέ και ο Ρομπέρ Σουμάν έθεσαν τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης. Την ίδια χρονιά ψηφίζεται και η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όμως η απαξίωσή τους οδήγησε στην ανάγκη να συγκαλούνται σύνοδοι κορυφής για την επίλυση διεθνών προβλημάτων.
H αντίδραση σε αυτές τις συνόδους αλλά και οι συναντήσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε (Βραζιλία) και στο Μουμπάϊ (Ινδία) θεμελίωσαν το παγκόσμιο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης.
Εδώ παρακολουθούμε την εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης παράλληλα με την ανάπτυξη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης.
ΑΒΑΝΑ ΚΟΥΒΑ 1947: Διεθνής συνάντηση για το εμπόριο. Αποφασίστηκε η δημιουργία του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου με σκοπό την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου. Δεν λειτούργησε ποτέ. Το ίδιο έτος 23 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος!) υπέγραψαν τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (GATT) που προέβλεπε κανόνες και ρυθμίσεις για τον περιορισμό των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο. ¨Άρχισε να ισχύει από 1/1/1948

1954: Λέσχη Μπίλντερμπεργκ - CLUB BILDERBERG
Πήρε το ονομά της από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ολλανδίας όπου έγινε η πρώτη συνεδρίαση. Τη συνεδρίαση συγκάλεσε ο πρίγκηπας Βερνάρδος της Ολλανδίας που παρέμεινε και πρόεδρος μέχρι το έτος 1976.
Έδρα της είναι το Λάιντεν της Ολλανδίας.
Εχει γραφεί οτι χρηματοδοτείται από την Ολλανδική Κυβέρνηση, τη CIA και το Ίδρυμα FORD.
Σκοπός κατά τη δημιουργία της ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ευρώπης - ΗΠΑ, πραγματικός της σκοπός όμως ήταν η αντιμετώπιση του αντιαμερικανισμού στην Ευρώπη.
Συναντώνται κάθε άνοιξη και οι συνεδριάσεις διαρκούν 2,5 ημέρες.
Στις συνδριάσεις τηρούνται εμπιστευτικά πρακτικά, δεν καλούνται δημοσιογράφοι και οι συμμετέχοντες (100 - 130 άτομα) δεσμεύονται απο συμβόλαιο μυστικότητας.
Συζhτούν γιά το οικονομικό μέλλον του πλανήτη, ανεβάζουν ή κατεβάζουν κυβερνήσεις. Oι συνεδριάσεις τους συνδέονται με θεωρίες συνομωσίας.
Το 1993 η συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη. 14-16/5/2009 πραγματοποιείται ξανά στη Βουλιαγμένη.

ΝΤΑΒΟΣ, ΕΛΒΕΤΙΑ 1971: οργνανώνεται και συνεδριάζει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Davos
- διεξάγεται κάθε χρόνο από τότε,
- συμμετέχουν όσοι καταβάλουν 20.000 δολάρια,
- προσελκύει ανταποκριτές των σημαντικότερων και γνωστότερων εφημερίδων του κόσμου,
- χρηματοδοτείται από περισσότερες από 1000 πολυεθνικές εταιρίες και προωθείται απ’ ένα συμβουλευτικό ελβετικό ίδρυμα του ΟΗΕ,
RIO NTE TZANEIRO 1992: Σύνοδος κορυφής των Ηνωμενων Εθνων για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της γεωργίας
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ GATT 1993: Η παγκόσμια αγροτική πολιτική τίθεται υπό έλεγχο. Οι επιδοτήσεις κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες:
- σε αυτές που επιτρέπονται χωρίς περικοπές
- σε αυτές που επιτρέπονται χωρίς περικοπές μέχρι όμως ορισμένων ορίων
- σε αυτές που πρέπει σταδιακα ν αελαχιστοποιηθούν η/και να εκμηδενιστούν.

1993 η λέσχη bilderberg είχε συνεδριάζει στη Βουλιαγμένη.

H Συμφωνία της Ουρουγουάης 1994 αδίκησε τις φτωχές χώρες. Ο πλούσιες χώρες του βορρά επέμεναν ώστε οι φτωχές χώρες του νότου να απελευθερώσουν το εμπόριο και να ανοίξουν τις αγορές χωρίς όμως οι πλούσιες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Το 1995 η GATT αντικαταστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Τα μέλη αυξήθηκαν σε 148 (τελευταία προσχώρησε και η Κίνα). Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό μορφή «γύρων» που διαρκούν αρκετά χρόνια.
Ο ΠΟΕ έχει έδρα τη Γενεύη. Ανώτατη αρχή είναι η υπουργική διάσκεψη. Κύριος σκοπός: η παγκόσμια εμπορικη διακυβέρνηση με τη λειτουργία αρχών, κανόνων και πρακτικών για τη συνεργασία τόσο των κρατών - μελών του ΠΟΕ όσο και ιδιωτικών επιχειρηματικων δραστηριοτήτων και τη λύση προβλημάτων.
Βασικές αρχές:
- αρχή της μη διάκρισης τόσο μεταξύ τωνκρατών όσο και μεταξύ εγώριων και εισαγόμενων αγαθών,, υπηρεσιίων, κ άλ.)
- σταδιακη απελευθέρωση του εμπορίου
- προαγωγή θεμιτού ανταγτωνισμού
- ευνοικότερη μεταχείριση αναπτυσσόμενων χωρών με σκοπό την ενσωμάτωση και την ανάπτυξη τους.
Ο « Γύρος της Ουρουγουάης» διήρκησε 7 χρόνια (1986 -1993) και αποφάσεις τους εφαρμόζονται από το 1995. Προβλέπει δεσμεύσεις και ρυθμίσεις σε «3 πυλώνες», όπως χαρακτηρίστηκαν, όπως παρακάτω:
- πρόσβαση στην αγορά (διατήρηση η περιορισμό δασμών – οικ. ενίσχυση δαπανών μεταφοράς)
- ανταγωνισμός στις εξαγωγές (περιορισμός η κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων)
- εσωτερική στήριξη (κατάργηση η περιορισμός των οικ. ενισχύσεων στους παραγωγούς)
Ο «Γύρος της Doha - Ντόχα» (Kατάρ 2001 -2004) με σκοπούς:
- την ουσιαστική βελτίωση πρόσβασης στην αγορά
- μείωση η σταδιακή εξάλειψη όλων των μορφών εξαγωγικών επιδοτήσεων
- ουσιαστική μείωση οικ. ενισχύσεων στους παραγωγούς.
Cancun – Κανκούν (Μεξικό Σεπτέμβρης 2003): κατά την 5η υπουργική συνάντηση των χωρών μελών του ΠΟΕ διαπιστώνεται ότι κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε. Από την πίεση του παγκόσμιου κινήματος αλλά και λόγο των θεμάτων της Σιγκαπούρης (ανταγωνισμός , κρατικές προμήθειες, διευκόλυνση εμπορίου, επενδύσεις) η σύνοδος του Κανκούν κατέρρευσε. Όμως καθιερώνονται για πρώτη φορά τα προϊόντα «γεωγραφικής ένδειξης» (φέτα, ούζο κα για την Ελλάδα).
Εμφάνιση του συνασπισμού χωρών G20 με ηγέτιδες χώρες τη Βραζιλία και την Ινδία.
Επίσης η πρωτοβουλία 4 χωρών, (Benin, Burkina – Faso), Mali, Chad) για κατάργηση των επιδοτήσεων στο Βαμβάκι και οικ. ενίσχυση τους για αντιστάθμιση προβλημάτων που δημιουργούν αυτές οι επιδοτήσεις βρίσκει υποστηρικτές στο παγκόσμιο κίνημα και από αναπτυγμένες χώρες, φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση.
Μάιος 2004: η ΕΕ προτέινει την υπο προυποθέσεις κατάργηση των των εξαγωγικών επιδοτήσεων.
SEATTLE – ΣΙΑΤΛ (ΗΠΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1999) Συμπόσιο στο οποίο πήραν μέρος τα κράτη μέλη του ΠΟΕ , ΜΚΟ κα όπου συζητήθηκαν, ο ρόλος του διεθνούς εμπορίου στην εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας, η επίδραση της παγκοσμιοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα πνευματικά δικαιώματα, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.άλ.
Γεννιέται το Οικουμενικό κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώνονται λόγω της Συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Σύνοδος που διεκόπη λόγω των διαδηλώσεων. Αποτυγχάνει η εκκίνηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (ΗΠΑ 2000): 10.000 διαδηλωτές προσελκύει η συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γίνονται 1.300 συλλήψεις.
ΠΡΑΓΑ 2000: Χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη συγκρούονται 2 μέρες με την αστυνομία έξω από την Σύνοδο των δύο μεγάλων φορέων της παγκόσμιας οικονομίας προκαλώντας την διακοπή της.
ΝΙΚΑΙΑ (ΓΑΛΛΙΑ 2000): 50.000 συμμετέχουν στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη Νότια Γαλλία με αφορμή τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΝΑΠΟΛΙ (ΙΤΑΛΙΑ 2001): Διαμαρτυρία 20.000 ατόμων καταλήγει σε σοβαρά επεισόδια και τραυματισμό 100 ατόμων στην συγκέντρωση του Οικονομικού Φόρουμ με παράγοντες 120 κυβερνήσεων και βιομηχάνων τεχνολογίας.
ΚΕΜΠΕΚ 2001: Τετρακόσιες συλλήψεις σε διαδήλωση χιλιάδων ατόμων εναντίον της Συνόδου της Αμερικανικής Ηπείρου για το ελεύθερο εμπόριο.
ΓΕΝΟΒΑ 2001(ΙΤΑΛΙΑ): Συνάντηση των ηγετών του ομίλου των "Οκτώ" (G8), Συζήτησαν για την ένταξη των φτωχότερων κρατών στο σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας (;)
Θλιβερά επεισόδια και ένας νεκρός μεταξύ των 250.000 διαδηλωτών κατά την διάρκεια της Συνόδου
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ (ΣΟΥΗΔΙΑ 2001): Η Σύνοδος της Ε.Ε και η παρουσία του Μπούς συγκεντρώνουν 25.000 διαδηλωτές. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και σημειώθηκα επεισόδια.
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ 2001, 2002, 2003, 2005) ΚΑΙ ΜΟΥΜΠΑΪ (ΙΝΔΙΑ 2004) Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων οργανώσεων και διαδηλωτών συζητούν και διαμορφώνουν θέσεις για την ανάπτυξη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης.
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ 2003 Πάνω από 150.000 διαδηλωτές και αντιπρόσωποι από 156 χώρες συγκεντρώθηκαν τον Ιανουάριο στο Πόρτο Αλέγκρε στην 3η συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.
Εκπροσωπήθηκαν 5.800 κινήματα και οργανώσεις από όλο τον κόσμο και πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.000 σεμινάρια και εργαστήρια. Μια τεράστια αντιπολεμική διαδήλωση κατέκλυσε τη βραζιλιάνικη πόλη ενώ το κλείσιμο των εργασιών έγινε με την ίδρυση του Παγκόσμιου Δικτύου των Κοινωνικών Κινημάτων
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΙΣΠΑΝΙΑ 2002): Η συνάντηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και η Σύνοδος της Ε.Ε έγινε η αφορμή για συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών. Η πόλη δοκιμάζεται από τις συγκρούσεις με την αστυνομία.
ΣΕΒΙΛΛΗ 2002: Το τέλος της Ισπανικής Προεδρίας στην Ε.Ε σηματοδοτείται από συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2002): Σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ (ΗΠΑ 2002): Γύρω στα 200.000 άτομα περικυκλώνουν τον Λευκό Οίκο διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Αντίστοιχες διαδηλώσεις και σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ. Το νέο αντιπολεμικό κίνημα της χώρας θυμίζει και συγκρίνεται μόνο με αυτό της εποχής του Βιετνάμ.
ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (ΙΤΑΛΙΑ 2002) Η πρώτη 5νθήμερη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ φέρνει στην Φλωρεντία πάνω από 500.000 άτομα που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά της παγκοσμιοποίησης.
ΝΑΥΠΛΙΟ 2003: 20.000 χιλιάδες διαδηλωτές διαδηλώνουν κατά της συνόδου των υπουργών εργασίας της Ε.Ε.
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2005) ΠΡΩΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΦΟΡΟΥΜ: Συγκεντρώθηκαν οργανώσεις, κινήματα, δίκτυα, όπου διακήρυξαν ότι οι λαοί της Μεσογείου έχουν ανάγκη μια θάλασσα ειρήνης και δικαιωμάτων
"Το Φόρουμ δεν έγινε πολιτικό γεγονός στην πόλη, ούτε είχε την ανάλογη δημοσιότητα σε σχέση με τη σημασία του. Οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά την οργανωτική επιτροπή Βαρκελώνης, που αντιμετώπισε τη διοργάνωση ως «φόρουμ συζητήσεων» και όχι ως φόρουμ ανάδειξης της κινηματικής-πολιτικής του διάστασης. Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση επέδρασε αρνητικά και εκφράστηκε στη μικρή συμμετοχή του κόσμου, ιδιαίτερα στη διαδήλωση-πορεία, της οποίας η διαδρομή δεν ήταν από τους κεντρικότερους δρόμους".

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 13-18/12/2005 …
Σύνοδος - συνδιάσκεψη υπουργών του ΠΟΕ. Συμφωνία γιά την κατάργηση όλων των εξαγωγικών ενισχύσεων μέχρι το 2013.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται μεγάλες πιέσεις από χώρες της Αφρικής να καταργήσει τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις επιδοτήσεις εξαγωγών και να ανοίξει την αγορά της στο αφρικανικό βαμβάκι.
Στην κίνηση αυτή ηγούνται τέσσερις χώρες της λεγόμενης Αφρικανικής «πρωτοβουλίας» (Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ και Μαλί).
:Ζητούν
• Οι εξαγωγικές επιδοτήσεις στο βαμβάκι να καταργηθούν οριστικά μέχρι το τέλος αυτού του έτους
• Το 80% των ενισχύσεων βάμβακος στους παραγωγούς να καταργηθεί μέχρι το τέλος του 2006, το 10% το 2007 και το υπόλοιπο 10% το 2008, έτσι ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2009 να καταργηθούν οριστικά.
• Να δωθεί πρόσβαση στις αγορές, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις εισαγωγών, για το βαμβάκι και τα προϊόντα βάμβακος από τις ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες
• Να δημιουργηθεί ταμείο έκτακτης ανάγκης για να παρέχει τεχνική και χρηματοδοτική βοήθεια στον τομέα βάμβακος της Αφρικής.
Το Μπενίν υποστήριξε ότι η ομάδα των 4 Αφρικανικών χωρών, ελπίζει ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα προσφέρουν περισσότερα στις διαπραγματεύσεις στο Χογκ Κογκ, έτσι ώστε η διάσκεψη να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για αγροτικά θέματα, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, στην πρόσφατη ομιλία της στον FAO, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί το αίτημα των Αφρικανικών χωρών, για περαιτέρω άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στο βαμβάκι που παράγεται σε αυτές τις χώρες, με το να καταργήσει:
• όλους τους δασμούς,
• τις ποσοστώσεις και άλλους ποσοτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές από όλες τις χώρες,
• τις ενισχύσεις και όλες τις εξαγωγικές επιδοτήσεις, από την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας.
Εντάσσονται στον ΠΟΕ Βραζιλία και Ινδία.
Συλλαμβάνονται περισσότεροι απο 800 διαδηλωτές (19/12) την επομένη οι περισσότεροι αφήνονται ελεύθεροι και σε αρκετούς απαγγέλλονται κατηγορίες.

Ιούλιος 2006: επ αόριστον αναστολή των διαπραγματεύσεων του γύρου της Ντόχα λόγω του αδιεξόδου στον τομέα γεωργίας και της αδιάλλακτης στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα της εσωτερικής γεωργικής στήριξης.

4ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΘΗΝΑ 4-7/5/2006

7ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ΠΚΦ – WSF (ΝΑΙΡΟΜΠΙ 20/1/2007 - 25/1/2007)

“People’s Struggles, People’s Alternatives”.

Το 7ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ΠΚΦ - WSF μεταφέρει τον κόσμο στην Αφρική, όπου ως δραστηριότητες, κοινωνικά κινήματα, δίκτυα, συνασπισμοί και άλλες προοδευτικές δυνάμεις από την Ασία, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, Καραϊβική, Ευρώπη και όλες τις γωνιές της Αφρικανικής Ηπείρου συγκλίνουν στο Ναϊρόμπι, Κένυας για 5 ημέρες. Αρχίζει 20/1/2007 και τελειώνει 25/1/2007
Συμμετείχαν πάνω από 80.000 άτομα, πραγματοποιήθηκε πορεία και δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Ιούνιος 2007: Ροστόκ της Γερμανίας: σύνοδος των G8

21 - 20 /7/2008 ΓΕΝΕΥΗ: Συνάντηση ΠΟΕ - WTO, οι συνομιλίες διακόπηκαν, δεν επήλθε συμφωνία, ΗΠΑ και αναπτυσσόμενες χώρες δεν διευθέτησαν τις μεταξύ τους διαφορές για την προστασία των αγροτών και των οικονομιών των φτωχών χωρών.

Διαπιστώσεις

Ο αριθμός των φτωχών στην Αφρική διπλασιάστηκε στις δύο τελευταίες δεκαετίες και η παγκοσμιοποίηση συνέβαλε σημαντικά σε αυτό.
Αντίθετα Κίνα και Ινδία, (Βραζιλια?, Αίγυπτος?) πρωταγωνιστούν στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, επωφελήθηκαν και απολαμβάνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με επώδυνες όμως επιπτώσεις στους πολίτες των χωρών τους.

"Στίγμα" της σημερινής Κίνας αποτελούν:
- ο ανερχόμενος καπιταλισμός χωρίς δημοκρατία,
- οι κακές συνθήκες εργασίας, ασφάλισης και αμοιβής των κινέζων εργαζόμενων.
- τα 135.000.000 κινέζων που προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερο από ένα δολλάριο την ημέρα και τα 700.000.000 κινέζων αγροτών που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
- τα έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα (εκπομπές αερίων που συμβάλουν στην όξυνση του φαινομένου θερμοκηπίου, αστική ρύπανση κα)
Ισως κάποτε το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης να στραφεί και προς τα εκεί.

Επιδιώξεις

Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης:
-
πρέπει να συνδεθεί με το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας για να είναι αποτελεσματικό και με στόχο:
τους πραγματικούς ενόχους της παγκόσμιας φτώχειας (εξωτερική πολιτική ΗΠΑ, μονοπώλια) και με σκοπούς:
- την κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων (διεθνές εμπόριο, περιβάλλον, παγκόσμια φτώχεια, μετανάστευση)
- ένα παγκόσμιο πολιτισμό με κατανόηση του πολιτισμού του «άλλου», χωρίς διάθεση επιβολής του ισχυρότερου, απαλλαγμένου από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και με σκοπό την πολιτιστική προσέγγιση, την αρμονική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών.
- να έχει τη συμβολή του σε ένα παγκόσμιο σύστημα κοινών αξιών:ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ...


EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER
LINKS
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ FSM
ΠΟΕ - WTO
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

G10: Δημοκρατία Κορέας, Ισλανδία, Ισραήλ. Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Νορβηγία, Ελβετία, Ταιβάν, (Βουλγαρία).
G20: Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κούβα, Αίγυπτος, Γουατεμάλα, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Ν. Αφρική, Τανζανία, Ταυλάνδη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Ζιμπάμπουε.

Παγκοσμιοποίηση
σημαίνει:
- ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών,
- "ολοκλήρωση" - επελευθέρωση των διεθνών αγορών,
- κυκλοφορία εύκολη και γρήγορη κεφαλαίων, αγαθών, ανθρώπων, τεχνολογιών, ιδεών,... και ελεύθερη από εθνικούς η άλλους περιορισμούς,
- άνοδο του διεθνούς εμπορίου
- απώλεια εγχώριων θέσεων εργασίας, περιορισμό ευκαιριών, απώλεια εισοδημάτων των εργαζομένων.

Συνιστά κυρίαρχο και σύνθετο φαινόμενο, επηρεάζει τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής αγαθών και γνώσης, δημιουργεί νέες πολιτικές και κοινωνικές κατηγορίες και διακρίσεις, το διαδίκτυο αποτελεί την πλεόν κατανοητή και εξωτερικευμένη όψη της παγκοσμιοποίησησης.
ΒΗΜΑ ΙΔΕΩΝ ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2008

Labels:

3 Comments:

At 19 November, 2005 , Blogger lazopolis said...

Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης πρέπει να συνδεθεί με το λαϊκό κίνημα κάθε χώρας για να είναι αποτελεσματικό

α) Αν κάθε χώρα είχε λαϊκό κίνημα δεν θα υπήρχε ανάγκη να στηθεί κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης. Ποιός εκφράζει, λ.χ. το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα;

β) Το κόψιμο των αγροτικών επιδοτήσεων (που - μαζί με πολλούς άλλους λόγους - βυθίζουν τις αφρικανικές οικονομίες στο σκοτάδι) υποτίθεται οτι είναι ένας από τους στόχους της παγκοσμιοποίησης. Είμαστε σίγουροι οτι επικροτούμε; Είμαστε σίγουροι οτι το απορρίπτουμε;

Πάντως εξαιρετικό άρθρο - εισαγωγή στο θέμα (και πολύ καυτό το θέμα). Στην Ελλάδα το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης υιοθετείται από το ΚΚΕ ή είναι η (μακρινή) εντύπωσή μου;

 
At 20 November, 2005 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

lazopolis ευχαριστώ για το σχόλιο
Οι επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ διασώθηκαν προσωρινά γιά 3 χρόνια και το αργότερο μέχρι το 2013 και τούτο γιατί συνδέθηκαν με περιβαλλοντικές παραμέτρους (κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, πολλαπλή συμμόρφωση)
Ομως στην ουσία μειώνονται και δεν θα αυξάνονται γιατί θα χορηγούνται με βαση το μέσο όρο της 3 ετίας 2001-02-03 (η 4-ετιας γαι το λαδι)
Εκτίμησή μου είναι ότι αν δεν καταργηθούν θα περιοριστούν αισθητά. Θα υπήρχαν εξελιξεις αν δεν είχαμε συγκλισεις ΕΕ και ΗΠΑ κατά καιρούς.

Χαρακτηριστικό του κινήματος της παγκοσμιοποίσης είναι η απουσία των ΚΚ
Στην Ελλάδα ο ΣΥΝ "φαίνεται" να κινεί το θέμα

Υπάρχει λαικό κίνημα αλλά το θέμα είναι σε τι έκταση. Η απογοήτευση είναι στο φοιτητικό κίνημα

 
At 29 July, 2010 , Blogger George said...

Λαϊκο κινημα αν αναφέρεσε στα Λαϊκα κομματα, το Λαίκο κομμα στην ελλαδα - που ταν στα 2 πρωτα π ιδρυθηκανμε τη συσταση του κρατους - ειναι ο άμεσως πρόγονος της Νεας Δημοκρατιας ;)

Απευθυνσου σε αυτην ;)

Μη το ψαχνεις, η παγκοσμιοποιηση ειναι αναποφεκτο φαινομενο οταν μπορεις να επικοινωνησεις με Χαβαη σε 1sec και να πας εκει σε 24 ωρες ;)

Σιγουρα θα προκυψει ενα Μέγα θετικό οπως το ζηταγε το ευαγγελιο. Οι άνθρωποι επιτελους θα καταλαβουν οτι ειναι ιδιοι αφου πολιτισμικοι και εθνικοι φραγμοι θα χουν συνγωνευθει πλεον ;)

Υπαρχουν βεβαια ομαδες, οι μεγαλοι αρχοντες του σημερινου κοσμου που θελουν να το χειραγωγησουν αυτο προς ωφελός τους, θυμισου παντα ομως τη ρηση "Το καλό νικαει παντα" δεν ειναι παραμυθενιο, προερχεται απ το νομο τη βιολογιας "Η ζωη ειναι φταιγμενη να επικρατει υπερ του Θανατου" ;)

Ακομα και αυτοι στο τελος θα προκαλεσουν μια παγκοσμια επανασταση οπως προκαλεσαν το 1789 για να οδηγησουν επιτελουν στην "παγκοσμια δημοκρατια" ;)

Δεν ειναι αλάθητοι θεοι που κατεχουν ολη τη γνωση οπως θελουμε να νομιζουμε. Εξουσιομανιακοί μαχόρταγοι μαλάκες είναι άνθρωποι που απο μικροι ο εγωισμος τους εγινε ακορεστος που δεν χορταινουν με τιποτα, και σητν πορεια θα την πατησουν ;)

Υ.Γ.
Μην ανυσηχεις εμεις δε θα το προλαβουμε ;)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home