Friday, November 28, 2008

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Πολιτική είναι οι ιδέες και η εφαρμογή τους. Είναι αναμέτρηση ιδεών και οραμάτων.
Σήμερα πολιτική είναι η τέχνη για να διατηρηθεί η να κατακτήσει ένα κόμμα την εξουσία, είναι υπόθεση αντιπαράθεσης συμφερόντων.
Πολιτική δεν είναι διαδικασία διαμεσολάβησης, επάγγελμα ορισμένων αλλά μέριμνα όλων. Είναι αγαθό και όχι παιχνίδι για επαγγελματίες πολιτικούς, πλούσιους και ισχυρούς.
Είναι γηρασμένη, αποτυχημένη και χωρίς έμπνευση.
"Οι πολιτικοί είναι άφιλοι, στους πολιτικούς δεν χωρούν ανθρώπινες σχέσεις και προσωπικοί δεσμοί. Δεν διαπνέονται από συναισθήματα που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των απλών ανθρώπων". Με το χρόνο χάνουν την αξιοπιστία τους και δυστυχώς δεν ανησυχούν, ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζουν στα μάτια της κοινής γνώμης εικόνα ηθικού εκπεσμού. Τρομοκρατούνται στην ιδέα αποτυχίας της επανεκλογής τους.
Τα κόμματα θεωρητικά είναι τα μαχητικά τμήματα κοινωνικών ομάδων που διαμορφώνονται από ομοιόμορφα οικονομικά συμφέροντα. Οι μάχες που δίνουν σε όλους τους χώρους είναι μάχες συμφερόντων ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες που εκφράζουν. Τα κόμματα σήμερα συγκροτούνται από ομάδες ανθρώπων που θέλουν να «ανέβουν» πολιτικά και οικονομικά η που θέλουν ανταλλάγματα. Ευθυγραμμίζονται πίσω από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και όχι πάντοτε τους ίδιους. Τα κόμματα της αριστεράς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά αν δεν αξιώνουν το ανέφικτο εφ όσον δεν καλούνται στην πράξη να το εφαρμόσουν.
Όλα αυτά δεν θα ήταν ανάγκη να γραφούν αν η πολιτική, οι πολιτικοί και τα κόμματα σήμερα δεν επηρέαζαν αρνητικά τους δημοκρατικούς θεσμούς.

ΕΙΠΑΝ Η ΕΓΡΑΨΑΝ

Η ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική έχει νόημα για τους πολίτες και τους πολιτικούς όταν
- συμβαδίζει με την ηθική
- βασίζεται στην ιδεολογία
- διέπεται από ένα σύνολο κανόνων και έχει στόχο την προσφορά και τη δημιουργία
Χρήστος Χάιδος
»Τα χρώματα του Γκρίζου»
ελληνικά γράμματα

»Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού αλλά της ισορροπίας ανάμεσα στο δυσάρεστο και το καταστροφικό»
Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ
ΤΑ ΝΕΑ 14-15/2/2004

»Ο κόσμος είναι κακός και στην πολιτική ακόμη χειρότερος. Κόσμος ανταγωνιστικός χωρίς συναισθήματα και χωρίς αλληλεγγύη. Χωρίς ίχνος ευσπλαχνίας για τον αντίπαλο. Και η πολιτική μια ατέλειωτη μάχη που σπάνια λήγει ισόπαλη. Πόλεμος άγριος χωρίς κανόνες, χωρίς έλεος…»
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστου
ΤΑ ΝΕΑ 8-9/7/2006


“Ο ρόλος των εκσυγχρονιστικών κομμάτων περιορίζεται, άτομα που αναδείχτηκαν από τις τάξεις του κόμματος περιφρονούνται και τις θέσεις παίρνουν απολίτικοι τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες. Γενικά τα κόμματα περιθωριοποιούνται και δεν μοιάζουν με μηχανισμούς που χαράζουν πολιτική, η συμμετοχή περιορίζεται και οι συγκρούσεις αποφεύγονται”.
«Οι αξίες και η αξία της αριστεράς»
Ευκλείδη Τσακαλώτου
ΚΡΙΤΙΚΗ


..."οι πολιτικοι που έχομε σήμερα είναι παιδιά των πολιτικών που είχε η προηγούμενη γενια"...
" σκέφτονται μονάχα πως να πλουτίσουν και δεν κάνουν για τίποτα, παρά μόνο γιΑ να προκαλούν χάος"
ΔΡΟΜΟΙ, ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ, ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 27-28/12/2008 ΣΕΛ 48

LINKS

ΠΩΣ ΕΥΤΕΛΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Labels:

2 Comments:

At 01 December, 2008 , Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως η πολιτική είναι η δημιουργική σχέση της εκπροσώπησης με το όραμα. Δεν είναι ισορροπία, είναι απλά η συνείδηση της προσφοράς αγωνιζόμενος να υλοποιήσεις το όραμα.

 
At 01 December, 2008 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Ναί deimo μόνο που το όραμα λείπει από τους σημερινούς πολιτικούς και την πολιτική και δυστυχώς και απο την αριστερά.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home