Wednesday, July 27, 2005

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα οδηγούσαν σε βάναυσες αναμετρήσεις με νεκρούς και ανάπηρους χωρίς να επιτρέπουν τη συμμετοχή των γυναικών, δούλων κα , υπήρχε χρηματισμός και δωροδοκία.
Σήμερα χαρακτηρίζονται από τον αμοραλισμό των στελεχών της ΔΟΕ, δεν αφορούν τους πολίτες αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και τη διαφήμιση. Δεν διαπνέονται από αθλητικό πνεύμα και ανιδιοτέλεια αλλά από επαγγελματισμό και πρωταθλητισμό. Κάνουν τον πολίτη παθητικό δέκτη αντί να ευνοούν την ενεργό συμμετοχή του.
Διαρκώς εντάσσονται στα «ολυμπιακά» και νέα αθλήματα με κύριο σκοπό να ικανοποιηθούν πολυεθνικές εταιρίες που κατασκευάζουν και διαθέτουν τον εξοπλισμό που απαιτείται.
Η διοργάνωση τους στην Αθήνα φαλκίδευσε τα οικονομικά της χώρας, τσιμεντοποιήθηκε και η τελευταία σπιθαμή εδάφους που υπήρχε στο Λεκανοπέδιο, κατασκευάσθηκαν μεγάλα και άχρηστα στάδια και κτίρια και άφησαν την πικρία «αγώνων χημείας».
Mεγάλα στάδια στην περιφέρεια δεν φυλάσσονται, καταστρέφονται και χρησιμοποιούνται ευκαιριακά για συναυλίες λαικών τραγουδιστών. Εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε έχει στοιβαχτεί σε αποθήκες διαβρώνεται και είναι στα αζήτητα.
Τέως υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν λάθος που δεν έκαναν προκατασκευασμένα κτίρια και δεν έδωσαν την κατασκευή ορισμένων κτιρίων σε ιδιώτες. Επίσης λάθος ήταν που δεν αξιοποίησαν υπάρχοντα κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο και την περιφέρεια.
Πρωτοβουλίες για ειρήνη και εκεχειρία κατέληξαν σε παρωδία.
H πολυδιαφημιζόμενη προβολή της χώρας που θα ήταν ευνοϊκή για τον τουρισμό δεν υπήρξε. Η πληρότητα των πολυτελών ξενοδοχείων ήταν πέρυσι 50% και συμβάσεις για εκμίσθωση κατοικιών έμειναν ανεκτέλεστες.Την εφετινή περίοδο εκτιμούν πτώση της τουριστικής κίνησης 17%.
Ο αθλητισμός είναι υπόθεση όλων μας, όλων των ηλικιών όλων των φύλων. Πρέπει να γίνεται σε δημόσια γυμναστήρια (διασκορπισμένα σε όλες τις συνοικίες και τις γειτονιές) η πάρκα με την παρακολούθηση γιατρών και γυμναστών. Δεν πρέπει να αποσκοπεί στην κερδοσκοπία και τον ανταγωνισμό (εκμηδένιση του αντιπάλου) αλλά στην ευρωστία, την ευφορία, τη βελτίωση της αντοχής, γενικά στη διατήρηση της υγείας αλλά και στην ψυχαγωγία (αγωγής της ψυχής) των θεατών.
Ο επαγγελματικός και εμπορευματικός αθλητισμός αποτελεί νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο, βλαβερό και επικίνδυνο για τους αθλητές, οδηγεί σε βίαιες και ζημιογόνες για τους πολίτες εκδηλώσεις. Η αγορά ποδοσφαιρικών ή άλλων ομάδων αποτελούν «πολιτικές επενδύσεις» και με κύριο σκοπό να επιτύχουν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες «λαϊκά ερείσματα».

2 Comments:

At 28 July, 2005 , Blogger dgalanis said...

δυστυχώς τάσο οι ολυμπιακοί δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό ... δεν είναι παρά μια απίστευτη φιέστα για την οποία ξοδεύονται απίστευτα χρήματα και όλα αυτά μέσα σ έναν κόσμο όπου εκατομύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα

 
At 30 July, 2005 , Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Οι λόγοι γράφονται. Ισως υπάρχειεπιρροή από το βιβλίο "ΜΥΘΟΣ, ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ" ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΑΧΥ
gernis περιμένουμε και τις σκέψεις σου σχετικές με το θέμα.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home