Saturday, January 21, 2012

ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ, ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ, ΧΑΦΙΕΔΕΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ, ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ, ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ

- Κουρτ Βαλντχάιμ: Υπολοχαγός της Βέρμαχτ, μετέπειτα ΓΓ του ΟΗΕ

- Φιλιπ ΠεταινΑνρί Φιλίπ Πετέν: δωσίλογος πρωθυπουργός της Γαλλίας, μετά την κατάληψη της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940, φανατικός υποστηρικτής της συνθηκολόγησης και της συνεργασίας με τον κατακτητή, συναντά το Χίτλερ στο Μοντουάρ το 1940, ζητάει από το γαλλικό λαό να συνεργαστεί με τους Γερμανούς κατακτητές. Η κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο Βισύ . Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, βοήθησε στις μαζικές μεταφορές Εβραίων στα στρατόπεδα θανάτου, πολέμησε κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στην Αφρική για να καταστείλει εξέγερση στο Μαρόκο, διορίστηκε πρέσβης στη Μαδρίτη, ήταν φιλικός με το Φράνκο.
Ο Πετέν με τις δίκες των δοσίλογων καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Ντε Γκολ μετατρέπει την ποινή σε ισόβια. To φθινόπωρο του 1944 οι Γερμανοί φυγάδευσαν τη δωσιλογική κυβέρνηση στην κωμόποη Ζιγκμαρινγκεν στη Ν. Γερμανία.


- Δαμασκηνός: ανακηρύχθηκε αρχιεπίσκοπος κατά την κατοχή, με απόφαση της κατοχικής – δωσίλογης κυβέρνησης Τσολάκογλου και με την έγκριση των κατακτητών. Εξώθησε τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, φίλο του Γεωργίου.  Ο Δαμασκηνός διορίζεται αντιβασιλεας, ήταν εντολοδόχος των Άγγλων και επέβλεψε τη προώθηση βρετανικών τμημάτων και ταγμάτων εθνοφυλακής στην Ελληνική επαρχία όπου είχε διαλυθεί ο ΕΛΑΣ. Παραιτήθηκε μετά την έλευση του Γεωργίου (7)
Ο αντιβασιλέας - αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, συνέβαλε στο διορισμό, ευλόγησε τις δωσιλογικές κυβερνήσεις και όρκισε τον Ι. Ράλλη, ελεγχόταν για τις δοσιλογικές κυβερνήσεις και συνεργαζόταν με αυτές. Δεν κάθισε στο εδώλιο στη δίκη των δωσιλογικών κυβερνήσεων (Δίκη της Οδού Σανταρόζα).
Ο κατοχικός πρωθυπουργός Τσολάκογλου ήθελε να ξεφωρτωθεί το Χρύσανθο επειδή αρνήθηκε την ορκωμοσία της κυβερνησής του. Αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει σε επιτροπή για την παράδοση της Πόλης των Αθηνών στους γερμανους κατακτητές. Ήταν πολιτικός καθοδηγητής  της οργάνωσης Χ (9).


- Ζέρβας Ναπολέων (1891 – 1957): αντιβασιλικός αξιωματικός του στρατού ήλεγχε τον ΕΔΕΣ – Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος - δημιούργημα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών- ( είχε την αρχηγία απόντος του αντιμοναρχικού στρατηγού Πλαστήρα), πολιτικός του σύμβουλος ήταν ο Πυρομάγλου, έλαβε από τους Βρετανούς 24.000 χρυσές λίρες (1942), απαρνήθηκε τον αντιμοναρχισμό (1943) και υπηρέτησε τα συμφέροντά τους, Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1947) παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες ότι είχε έλθει σε συνεννόηση με τους Γερμανούς στη διάρκεια του πολέμου, (στρατηγό Χούμπερτ Λαντς). Συνεργαζόταν με του γερμανούς για να πλήξει τους αντιστασιακούς. Η συνεργασία με τους γερμανούς προκύπτει από μεγάλο αριθμό γερμανικών εγγράφων αλλά και από τα αποτελέσματα αυτών των συνενοήσεων. Ελάχιστοι γνώριζαν τις επαφές του Ζέρβα με τους γερμανούς.
Ως υπουργός είχε πρωτοστατήσει στην εκτόπιση χιλ. πολιτών.
Mετά τον πόλεμο ίδρυσε το Δεξιό Εθνικό Κόμμα.

Οι Άγγλοι και τα πολιτικά κόμματα του Καίρου, όσο ο πόλεμος δεν είχε κριθεί, πίεζαν το Ζέρβα γιά το βουνό, εκείνος διστάζει να βγεί και τον απειλούν με προδοσία στους γερμανούς. Τον στηρίζουν αφειδώς με χρήματα και εξοπλισμό έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας αντίπαλος του ΕΛΑΣ. Το ίδιο κάνουν και οι γερμανοί με τους έλληνες συνεργάτες τους.΄Ολοι αυτοί θα πολεμήσουν μαζί αργότερα στη Μάχη της Αθήνας.
«… ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, υπουργός Δημόσιας Τάξεως» που ήταν ηγέτης του ΕΔΕΣ στην κατοχή «μιας μικρής “αντιστασιακής οργάνωσης” περί τη δράση της οποίας επικρέμαται η συνεργασία με τους ναζί». (8)

Από τον Οκτώβριο του 1942 έως τον Ιούνιο του 1943 επήλθε βαθμιαία ριζική διάσπαση του ΕΔΕΣ. Αρχηγός του προδοτικού ΕΔΕΣ ανακηρύσσεται ο συνταγματάρχης .Α. Παπαγεωργίου. Η διάσπαση του ΕΔΕΣ καταγγέλθηκε από την ηγετική ομάδα που βρισκόταν στα βουνά.


Ο Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος μαζί με τους Στυλιανό Γονατά, Θεόδωρο Πάγκαλο τον  Α. Παπαγεωργίου, που τοποθετήθηκε διοικητής πυροσβεστικής από τον Ι. Ράλλη,  και ορισμένα άλλα ανώτερα στελέχη  - μέλη της Κ.Ε. του ΕΔΕΣ οργάνωσαν τον προδοτικό ΕΔΕΣ Αθήνας που συνεργαζόταν ανοικτά  με τους κατακτητές εναντίον του ΕΑΜ.  Και δεν έφτανε μόνον αυτό «μέσα στον ΕΔΕΣ μπήκαν οι χειρότεροι βασανιστές της Ειδικής και των Ταγμάτων Ασφαλείας. (9 σελ170,  216, 235 - 241)


 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β
Ήταν σύμμαχος και εκφραστής των βρετανικών και αμερικάνικων (όσο πρόλαβε πριν πεθάνει την 1/4/1947) συμφερόντων ,  διαρκής αιτία διχασμού, υποστηρικτής και ταυτισμένος με το καθεστώς - δικτατορία Μεταξά.
Μία από τις διαιρετικές τομές του ελληνικού κράτους προήλθε από το θεσμό της βασιλείας:δημοκρατικοί - βασιλόφρονες. Οι άλλες ήταν αντιστασιακοί - δωσίλογοι και αριστεροί - εθνικόφρονες (αντικομμουνιστές).

Χαρακτηρίζεται για την προδοτική του συμπεριφορά ως αυτοεξόριστος στην Αίγυπτο (μαζί με την κυβέρνηση Τσουδερού και την βοήθεια των Άγγλων και τον
Παναγιώτη Κανελλόπουλο ως υπουργός πολέμου) και στην Αγγλία στη συνέχεια.
Οι Άγγλοι ήθελαν να τον επαναφέρουν  και να του παρέχουν ηθική νομιμοποίηση λόγο της απαξίωσης στην οποία είχε περιέλθει:
- για να ηγηθεί ενός αδιάλλακτου αντιαριστερού καθεστώτος,
- για να διασφαλίσουν καλύτερα την αγγλική επιρροή στη Χώρα,

Επανήλθε με το δημοψήφισμα της 1/9/1946.
Ο κρατικός μηχανισμός και οι παρακρατικές οργανώσεις κινήθηκαν υπέρ του Γεωργίου.
Κυριάρχησε με 68,3%.

Συνδεόταν μυστικά με μια αγγλίδα ερωμένη (παρίστατο στην κηδεία του). Κατά την παραμονή του στην Αγγλία σκοτώθηκε η οικονόμος του Ελίζαμπεθ Μακ Λίμπεν την 1/7/1946.

Πέθανε 57 ετών.

Παρέμεινε στη βασιλεία λίγους μήνες το 1922-23, στη συνέχεια εξορία μέχρι το Σεπτέμβρη του 1935, επανήλθε μέχρι το 1941, αυτοεξόριστος για 5 χρόνια επανήλθε το Σεπτέμβρη του 1946.


Οι βασιλόφρονες απουσίαζαν από την Εθνική Αντίσταση και αρκετοί αξιωματικοί στελέχωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας. 



- Θόδωρος Σαράντης: προστατευόμενος του Τσολάκογλου, διορισμένος νομάρχης Τρικάλων (τέλη του 1942), διαβίβαζε πληροφορίες στο ΕΑΜ, σύνδεσμος ανάμεσα στο Ζέρβα και τους Γερμανούς.

- Βασίλειος Ντερτιλής: αρχηγός των Ταγμάτων Ασαφαλείας, συνδέετο με στενή φιλία με το Ζέρβα. Αντικαταστάθηκε απο το στρατηγό Ι. Πλυτζανόπουλο μετά τη σύλληψή του από του γερμανούς (4).

- Πλαστήρας: είχε γράψει επιστολή το 1941 στην οποία είχε προσφερθεί να οργανώσει φιλογερμανικό πραξικόπημα και να τεθεί επικεφαλής γερμανόφιλης κυβέρνησης στην Αθήνα. Διαδέχτηκε τον Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία το 1945.
Έγραφε ότι η αντίσταση ήταν μάταιη.
Εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των Βρετανών και αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν διέρρευσε η επιστολή που είχε γράψει.
Αφορμή της παραίτησης : ο ισχυρισμός ότι η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή παρεμπόδιζε τον έλεγχο συγκρότησης του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.




«Κατά την εποχή του ελληνοιταλικού  πολέμου και της γερμανικής εισβολής διέμενε αυτοεξόριστος στο Παρίσι ακόμη και μετά την κατάληψη της Γαλλίας από του γερμανούς».

6/7/41 επιστολή στον πρεσβευτή της Ελλάδος στο Βισύ Π. Μεταξά:

«…δεν έπαυσα τας ενεργείας μου όπως ωθήσω προς μιαν απ΄ ευθείας συνεννόησιν της Γερμανίας μετά της Ελληνικής κυβερνήσεως Μεταξά».

Ν
ice 21/4/41

«Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση φιλογερμανική για να καταστήσωμεν  ολιγώτερον οδυνηράν την ήτταν».

Προς Μανιαδάκη δια του στρατηγού Κ. Κατσαμπή:
«…πρέπει να αποφύγωμε πάση θυσία τον πόλεμο εναντίον της Ιταλίας, φθάνοντες και μέχρις ωρισμένων εδαφικών προς αυτήν παραχωρήσεων…»
 
Τηλεγράφημα Εμμανουήλ Τσουδερού προς την πρεσβεία του Καίρου 9/10/1941
 
«Έχω αποδείξεις ότι ο Πλαστήρας είναι  εις στενήν επαφήν με τους γερμανούς».
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ
σελ.183-187


- Κατοχικός πρωθυπουργός Κορυζής, αυτοκτονεί απελπισμένος από την πορεία της Χώρας.
Υπήρξε διοκητής της Εθνικής Τράπεζας και μέλος της Κυβερνήσεως Μεταξά τον οποίο διαδέχθη στην πρωθυπουργία μετά το θάνατό του (30/1/1941). Γαμπρός του ήταν ο Στρατής Ανδρεάδης.
(5 σελ. 178-179).

- Κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου , διοικητής 3ου σώματος στρατού, συνθηκολόγησε με δική του πρωτοβουλία χωρίς να εξασφαλίσει την τύχη των στρατιωτών του, 23/4/41 υπογράφει στη Θεσσαλονίκη το τελικό έγγραφο της συνθηκολόγησης, 26/4/41 αποδέχεται υποταγή στο Χίτλερ και σχηματίζει κυβέρνηση με 6 στρατηγούς και με πολίτες, επί της πρωθυπουργίας του καταλαμβάνεται από τους Βουλγάρους η Α. Μακεδονία, συνομιλούσε με αντιβασιλικούς πολιτικούς , η κυβέρνησή του διαλυθηκε λόγω της οικ. κρίσης και ο ίδιο αντικαταστάθηκε από το Λογοθετόπουλο.
Είχε γεννηηθεί το 1886 στη Ρεντίνα Αγράφων. Από τις φυλακές Ζελιώτη , καταβλημένος απο τη λαυχαιμμια μεταφέρθηκε στις  5/3/1946 στο ΝΙΜΙΤΣ ,νοσηλεύτηκε επι μια 2-ετία και θα πεθάνει στη φυλακή 22/5/1948.

- Κατοχικός πρωθυπουργός Κων/νος Λογοθετόπουλος, καθηγητής Ιατρικής, είχε παντρευτεί την ανηψιά του γερμανού στρατάρχη Λιστ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσολάκογλου.
Παρέμεινς 5 χρόνια στη φυλακή, αποφυλακίστηκε Γενάρη του 1951με την αμνηστία που δόθηκε. Είχε γεννηθει στο Ναύπλιο το 1898. Πέθανε το 1961.

- Πλάτων Χατζημιχάλης, έμπορος με οικονομικές διασυνδέσεις με τους γερμανούς κατακτητές , υπουργός οικονομικών.

Καραμάνος, υπουργός οικονομικών
Παύθηκαν και οι δύο από του γερμανούς την άνοιξη του 1942 για συμμετοχή τους στην μαύρη αγορά. Ο πρώτος συνέχισε τη δραστηριότητά του και μετά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση.

6/4/43 oι γερμανοί αντικαθιστούν το Λογοθετόπουλο με το βασιλόφρονα - δωσίλογο πολιτικό Ιωάννη Ράλλη.
Υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός. Η σκληρότητά του και η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους ανάγκασε την Αντίσταση να εγκαταλείψει την τακτική των συλλαλητηρίων. Η ένοπλη αντιπαράθεση ήταν αναπόφευκτη (1).
Δημιούργησε τους δικούς του μηχανισμούς ασφαλείας:
- τα Τάγματα Ασφαλείας και τα Τάγματα Ευζώνων, με την παρακίνηση των γερμανών και με σκοπό να στραφούν τόσο κατά των αντιστασιακών οργανώσεων όσο και κατά της αριστεράς,
- την Ειδική Ασφάλεια και το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας Πόλεων (Μπουραντάδες: απο το όνομα του διοικητή του Νίκου Μπουραντά).
Τα σώματα αυτά συνεργαζόσανε με τα SS ακόμα και σε διώξεις εβραίων και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μπλόκα και στις συμπλοκές στις συνοικίεςτης Αθήνας. ΄Εστελναν κόσμο στα εκτελεστικά αποσπάσματα και στα στρατόπεδα των γερμανών.
Καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Κλείστηκε στις φυαλκές Ζελιώτη. Το 1946 βαριά άρρωστος μεταφέρθηκε αρχικά στο ΝΙΜΙΤΣκαι κατόπιν με άδεια του Τσαλδάρη και σύμφωνη γνώμη του Σοφούλη στο Κολωνάκι.όπου και πέθανε. Κηδεύτηκε 27/10/1946.

Λιάκ... (στρατιωτικός ταγματασφαλίτης , έδρασε στην Εύβοια)

Γεώργιος Πούλιος - Πούλος: είχε συγκροτήσει στη Μακεδονία σώματα ασφαλείας τα οποία έθεσε στη διάθεση των γερμανών,  ήταν υπέυθυνος αντικομμουνιστικών επιθέσεων γιά λογαριασμό της SD. Συνδέεται με την σφαγή των Γιαννιτσών (Σεπτέμβρης 1944).
Αποχώρησε μαζί με τα γερμανικά στρατεύματα και έκανε ελληνική κυβέρνηση στη Βιέννη.

11/6/1949 εκτελέστηκε στο Γουδί ύστερα από απόφαση του Διαρκούς Στρατοδικέιου Καβάλας (22/10/1948) (7 τομ 5 σελ. 113)

Διονύσιος Παπαδ...., συνταγματάρχης ταγματασφαλίτης (Αρκαδία), οι ομάδες του είχαν ταχθεί υπό τη διοίκηση του υπ. Εσωτερικών και θεωρούνταν τμήμα της χωροφυλακής, ασκούσε τρομοκρατία και φυλάκιζε οποιονδήποτε είχε σχέση με τους αντάρτες.

Λεωνίδας Βρετ...: επικεφαλής τάγματος στη Λακωνία.

Νικ. Κουρκουλάκος: διοικητής Ταγμάτων Ασφαλείας Πάτρας, προήχθη σε ταξίαρχο κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ενώ βρισκόταν σε διαθεσιμότητα και είχε ήδη καταργηθεί ο νόμος που πρόβλεπε την τιμωρία των ταγματασφαλιτών και τη διάλυση των ταγμάτων ασφαλείας. Επι δικτατορίας διορίστηκε διοικητής της ΑΤΕ.
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ
σελ. 67



Ιωάννης Βουλπιώτης:

http://olonos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_20.html

Ελεν Ευγενίδη:
αγόρασε 6 ακίνητα με αντίτιμο 1-2 λίρες το καθένα (3)

(σύζυγος Ιωάννη Βουλπιώτη?)


Γεώργιος Ριζόπουλος

Επικεφαλής της οργάνωσης ΟΕΔΕ – Οργάνωση Εθνικών Δυνάμεων Ελλάδος. (Ήταν συγκοινωνούντα δοχεία με την οργάνωση  «ΜΠΟΥΝΤ» που ήταν στελεχωμένη από Έλληνες φανατικούς χιτλερικούς. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Αγήνορας).
Αρχικά Ιταλόφιλος και αργότερα γερμανόφιλος, δημοσιογράφος με ύποπτο παρελθόν. Επρόκειτο για έναν πλούσιο Αθηναίο, πατέρας ήταν ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και μεγαλοκτήμονας ο οποίος είχε ιδρύσει τον ομώνυμο συνοικισμό: «Ριζούπολη». Λίγες μέρες πριν φύγουν οι γερμανοί , τα Ες – Ες τον εκτέλεσαν στο Χαϊδάρι, ως ύποπτο κατασκοπείας σε βάρος τους. Αναζητώντας άλλοθι, για μεταγενέστερες αναμενόμενες διώξεις, είχε γίνει συνεργάτης με τη Λέλα Καραγιάννη και είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει τις επαφές της με τον στρατηγό Ντερτιλή διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας. Η αποκάλυψη αυτών των επαφών οδήγησε μεταξύ άλλων στη σύλληψη από τους γερμανούς του υπουργού Αναστ. Ταβουλάρη.΄Ολοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.
Μετά τη σύλληψη του Ριζόπουλου ο Ντερτιλής αντικαταστάθηκε στη διοίκηση των Τ.Α. από το στρατηγό Πλυτζανόπουλο ο δε Ταβουλάρης από συνταγματάρχη Μπακογιάννη (μέχρι τότε νομάρχη Αχαΐας).
Ομολόγησε ανακρινόμενος από τους γερμανούς το ρόλο του ως ενδιάμεσου της Λέλας Καραγιάννη με το Ντερτιλή. Στη κατάθεση του βασίστηκαν, χωρίς να υπάρχουν αδιαφιλονίκητα τεκμήρια, για μια σειρά συλλήψεων, να παραπεμφθεί η υπόθεση στο στρατοδικείο, να παραμείνουν υπόδικοι οι συλληφθέντες και να εκτελεστούν στο Χαϊδάρι όταν ελήφθη η απόφαση για εκκένωση της Αθήνας από του γερμανούς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ 17Ο
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νικόλαος Χριστοφοράκος -  «Γιατρός των Ες – Ες»
Έμπιστος συνεργάτης και σύνδεσμος του κατοχικού – δοσίλογου πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου με τα Ες – Ες. Δεν ήταν ούτε αξιωματικός ούτε διπλωμάτης. Ήταν μαιευτήρας όπως και ο Λογοθετόπουλος. Μετά την απελευθέρωση και ύστερα από  καταγγελία των ταλαιπωρημένων στο Χαϊδάρι και στην οδό Μέρλιν καθηγητών Λούρου και Χωρέμη προφυλακίστηκε, οδηγήθηκε σε δικαστήριο δοσίλογων κατηγορούμενος και αθωώθηκε λόγο αμφιβολιών.   

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ 17Ο
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

  
Παπαλεξ...ς και Στεργ...: αγόρασαν 109 ακίνητα.

Αγγελόπ..., Στασινόπ..., Σαλαπ...: έμποροι σιδήρου, προμηθευτές των γερμανών (3)

Βασιλειάδης: ναυπηγεία, έφτιαχνε και επισκεύαζε γερμανικά πλοία (6).

Έλληνες αξιωματικοί κατέφυγαν στην Μέση Ανατολή και άλλοι πήγαν σπίτια τους.

Ο Γεώργιος εγκαταλείπει την Αθήνα για την αυτοεξορία του στο Κάιρο με μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Τον ίδιο δρόμο παίρνει και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ως υπουργός πολέμου.

Ξενοφώντας «Φον» Γιοσμάς" «Ένας εκ των γνωστότερων δωσιλόγων της Κατοχής, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί μετέπειτα και στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Στα βήματα του Γιοσμά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη ενός μεγάλου κομματιού του δωσιλογισμού στην Ελλάδα τόσο ως βιογραφία όσο και ως πολιτική διαχείριση της εμφυλιακής και κυρίως της μετεμφυλιακής μνήμης.
Από την ΕΟΝ του Μεταξά και το ελληνοαλβανικό μέτωπο βρέθηκε, το 1943, στις Αντικομμουνιστικές Ομάδες Ασφαλείας, που υποστηρίχθηκαν από τους Γερμανούς. Η δράση του ως «καπετάν Παρμενίων» ήταν τέτοια που τον ανάγκασε να ακολουθήσει, το 1944, τους Γερμανούς με την υποχώρηση.
Τρία χρόνια έζησε με πολλούς άλλους δωσίλογους στη Γερμανία, ενώ από το 1945 είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα ερήμην σε θάνατο. Το 1947 επιστρέφει στην Ελλάδα. Όχι μόνο δεν εκτελείται αλλά και σύντομα αποφυλακίζεται. Το 1950, με το σχετικό διάταγμα του βασιλιά Παύλου, του απονέμεται χάρη και η ποινή του μετατρέπεται σε 20ετή κάθειρξη.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά αποφυλακίζεται και μέχρι το 1961 είναι πρόεδρος σχολικής εφορείας στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, εκεί όπου σήμερα είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ, διεκδικήθηκε ως οικόπεδο από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, τον οποίο έχει ιδρύσει ο Γιοσμάς. Πίσω από τον συνεταιρισμό βρίσκεται ο Σύνδεσμος Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, με ιδρυτή τον Γιοσμά, του οποίου έμβλημα είναι ο Σιδηρούς Σταυρός της Βέρμαχτ. Εκεί βρίσκουν στέγη διάφοροι «γερμανοντυμένοι» του Πούλου, αλλά και μια νέα γενιά μεταξύ των οποίων οι Κοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης (μάλιστα ο Γιοσμάς βοήθησε τον Κοτζαμάνη να αποπληρώσει το γνωστό τρίκυκλο).
Οι σχέσεις του Γιοσμά με το επίσημο κράτος ήταν τέτοιες που –όπως λέει ο Στράτος Δορδανάς– εκλήθη το 1963 από τον αρχηγό της Χωροφυλακής Μήτσου να βοηθήσει αυτός και οι άντρες του στα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, ο Γιοσμάς συνελήφθη με εντολή του Χρήστου Σαρτζετάκη αλλά στη δίκη δεν στοιχειοθετήθηκε εις βάρος του άλλη κατηγορία πέραν της «διατάραξης της κοινής ειρήνης
Πέθανε το 1975 στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης»
πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 4/11/2007


Παναγιώτης Καμπέρος

- Κεντρικό πρόσωπο της οργάνωσης Ριζοσπαστική Εθνική Οργάνωση  - ΡΕΟ με έδρα τα Μαζέικα.
-  Ιταλόφιλη Πέμπτη Φάλαγγα διακλαδωμένη σε όλη την Πελοπόννησο.
- Είχε δημιουργήσει μαζί με τους συνεργάτες του ομάδες σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου και η εκτίμηση ότι στις 28 Οκτωβρίου 1940 ήλεγχαν 1740 άτομα.
- Εντοπίστηκε από τον υπουργό ασφάλειας της 4ης  Αυγούστου. Την επαύριον της 28 Οκτωβρίου 1940 συνελήφθησαν οι πρωταγωνιστές και οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο της Κορίνθιου που είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για όλους τους εθνικά ύποπτους και τους ξένους.
- Λειτουργούσε στα πλαίσια ενός σχεδίου προπαγάνδας για ιταλική διείσδυση , πολιτική προσέγγιση , ηττοπάθεια κ. άλ.
- Η χωροφυλακή κατόρθωσε να εντοπίσει τους άμεσους συνεργάτες  του στην οργάνωση αυτή και φυσικά να τους εξουδετερώσει την επόμενη της κήρυξης του πολέμου . Επρόκειτο για τους : Χρήστο Οικονόμου, Αντώνιο Κώρη, Σταύρο Βρυώνη, Νικόλαο Νικολάου, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, Αλέξανδρο Πουρνάρα, Παναγιώτη Κουκότση, Π. Δουφεξή, Φώτιο Χρόνη, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Χρήστο Μίντζια, Δημήτριο Σατολιά, Βασίλειο Χρονόπουλο, Γεώργιο Παππά, Χαράλαμπο Μπαρδίκα κ. άλ.
-  Πρόλαβαν να καταστρέψουν το αρχείο τους στα Μαζέικα, όσοι δεν συνελήφθησαν κατέφυγαν στην Αθήνα και επιχείρησαν να ανασυγκροτηθούν. Αρχηγοί του ήταν οι  Σοφοκλής Κόντος και ο δικηγόρος Ευγενόπουλος.
- Η ΡΕΟ είχε διαμορφώσει νέους στόχους, δεν καλλιεργούσε την ηττοπάθεια στον πληθυσμό αλλά την ενδοτικότητα στον κατακτητή, την άσκηση αντισυμμαχικής προπαγάνδας, την κατάδοση αγγλόφιλων  κ. άλ.
- Η οργάνωση αυτή είχε προκαλέσει τη σύλληψη 380 κομμουνιστών και είχε υποδείξει τις αποθήκες όπου είχαν αποκρυβεί από μαυραγορίτες εμπορεύματα, ελαστικά,  αυτοκίνητα, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, σίδερα κ. άλ. Καθώς έπαιρνε ποσοστά από είδη που κατάσχονταν .
1) Λαβύρινθος , Οκτώβριος 2003, αρ. τεύχους 4
2) Δημοσθένης Κούκουνας, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, 2Ο ΤΕΥΧΟΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΑ



ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τυχοδιώκτης άνθρωπος της νύχτας , με το δέλεαρ της χρηματοδότησης, δέχτηκε να γίνει καταδότης των Ιταλών.
Προσποιούμενος τον αγγλόφιλο φιλοξένησε τους άγγλους αξιωματικούς Μακ Ναμπ και Ρικετ. Την επόμενη τους κατέδωσε στους ιταλούς, οι οποίοι τους φυλάκισαν , τους καταδίκασαν σε θάνατο και τους εκτέλεσαν. Κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα και πάντοτε είχε μαζί του γερμανική ταυτότητα . Συνδέθηκε και παντρεύτηκε με την ηθοποιό Καίτη Οικονόμου – Ντιριντάουα . Ζούσαν προκλητική
zωή με σπατάλη μεγάλων χρηματικών ποσών σε χαρτοπαικτικές λέσχες  και διασκεδάσεις. Η Οικονόμοι θεωρήθηκε υπεύθυνη για τη δράση του Πετρουτσόπoυλου. Δικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους αλλά αποφυλακίστηκε. Πρiν την αποφυλάκισή της η Γκεστάπο και οι ιταλοί πράκτορες έστειλαν  τον Πετρουτσόπουλο στην Ιταλία για να κατασκοπεύει ‘Έλληνες και Βρετανούς που γνώριζε και να τους καταδίδει.
Στην Ιταλία αργότερα τον εκτέλεσαν εγγλέζοι πράκτορες για ως κοινό προδότη και εγκληματία . Η Οικονόμου γνώρισε την περιφρόνηση και την γενική κατακραυγή για εξιλέωση της προσέφυγε στο ΕΑΜ –ΕΛΑΣ.
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ


ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Ο «λεγεωνάριος» Αλκιβιάδης Διαμάντης σε συνεργασία με τον Ιταλό στρατηγό Μπενελι πυρπόλησε το Δομένικο Ελασσόνας. Τα 52 από τα 74 χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας αφανίστηκαν με τη δράση του Μπενέλι και των «λεγεωναρίων του Διαμάντη. Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης ήταν ένας απατεώνες και τυχοδιώκτης και του είχε ανατεθεί από τους Ιταλούς και το «Χωριστικό Κίνημα των Βλάχων», που είχε συγκροτηθεί από τους Ρουμάνους να συγκροτήσει την «Λεγεώνα των Κουτσοβλάχων». Ο Διαμάντης άρχισε να συγκροτεί πυρήνες από ληστές λωποδύτες, πλαστογράφους, φυγόδικους , δραπέτες φυλακών απατεώνες και εκβιαστές. Ο αριθμός τους ανερχόταν στα 150 άτομα , δήλωναν όμως 2000 για να λαμβάνουν επί πλέον χρήματα, όπλα, ρουχισμό και τρόφιμα. 
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ
σελ. 187 - 189




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ





ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΤΑΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ

Διορίστηκε απο το δωσίλογο υπουργό (μετέπειτα δωσίλογο πρωθυπουργό) Δεσποτόπουλο γενικός γραμματέας του υπουργείου του. Σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου συνεργαζόταν στενά με το γερμανό ταγματάρχη
Βέρεντ.
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ
σελ. 136



ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ
Συνταγματάρχης, ιδρυτής και αρχηγός της ΠΑΟ.  Διορίστηκε από την κυβέρνηση των Κουίσλιγκς  επιθεωρητής νομαρχιών Β. Ελλάδος. Δυνάμεις της ΠΑΟ σε συνεργασία με τους γερμανούς ματαίωσαν την ανατίναξη της γέφυρας του Αλιάκμονα που θα γινόταν σε συνεργασία του ΕΛΑΣ με Άγγλους αξιωματικούς. Το Γενικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής καταδίκαζε την ΠΑΟ ως εθνοπροδοτική  οργάνωση  στην υπηρεσία των κατακτητών και ως τέτοια πολεμήθηκε από τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. (10)


ΦΥΓΑΔΕΣ


Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής στις ΗΠΑ
Κων. Κοτζιάς ( υπουργός διοικήσεως πρωτευούσης) δεν ακολούθησε την κυβέρνηση Τσουδερού στη φυγή της στην Κρήτη και την Αίγυπτο. Μαζί με την οικογένειά του , ορισμένους φίλους του και τον φίλο του και πρών υπουργό Αποστολίδη έφυγε για την Τουρκία με πλοίο του Μποδοσάκη. Το 1945 μαζί με την παρέα του αναχώρησε για τις ΗΠΑ.
Σ
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
ΠΕΛΑΣΓΟΣ


Παρακρατικές ένοπλες οργανώσεις εθνικοφρόνων


Ήταν πρόσκαιροι, στρατιωτικοί σχηματισμοί, ασύνταχτοι, χωρίς πειθαρχία και συνοχή.
Τρομοκρατούσαν, ρήμαζαν την ύπαιθρο, λεηλατούσαν ολλοκληρα χωριά και εξεβίαζαν πλουσίους  και όχι μόνο αυτούς, που είχαν να πληρώσουν.
Δρούσαν με αντιποίηση αρχής και η χωροφυλακή είχε στάση ανοχής η συνεργαζόντουσαν μαζί τους.
Δικαιολογούσαν τη δράση τους κατά των κομμουνισμού αλλά ουδέποτε  είχαν εμπλακεί σε μάχες με τους κομμουνιστές.
Τέτοιες οργανώσεις ήσαν στην:
- Πελοπόννησο, Λακωνία – Μαγγανάς, Καλαμάτα – Κατσαρέας, Γερακάρης, Καμαρινέας.
- Θεσσαλία, Σούρλας, Καλαμπαλίκης, Βελέντζας, Ταμπούρος, Τσαντούλας, Κουκουμζής – Μαιμάνης - Μπίζης στην Καλαμπάκα.
- Στ. Ελλάδα,  Βουρλάκης  στη Λαμία.
- Ήπειρο Κολιοδημήτρης – Λάκα Σούλι, Μπαλούμπας – Κάτσιος – Ναπολέων στη Θεσπρωτία.
- Μακεδονία Άντων Τσααούσης (Φωστερίδης) στη Δράμα, Κάπας – Βαγγέλης στη Χρυσούπολη και στην Καβάλα. (7)


Δωσίλογοι

Συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, εξοπλίστηκαν από τους Βρετανούς για να χρησιμοποιηθούν κατά του ΕΛΑΣ. Μαζί με μασκοφόρους καταδότες υποδείκνυαν στα "μπλόκα" και έβγαζαν απο τα σπίτια τους Έλληνες πατριώτες που είτε φυλακίζοντο έιτε εκτελούντο.

Μετά την απελευθέρωση η κυβέρνηση παρεχώρησε ευνοϊκά συμβόλαια σε δωσίλογους – βιομήχανους.
Αγόραζαν τη βοήθεια της UNRA και τα μεταπωλούσαν με μεγάλα κέρδη.

Στελέχωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας και με την αναδιοργάνωση της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν για την στελέχωση τους.


Μετά το 1945 άρχισαν να παραπέμπονται όσοι:
1) κατά τη διάρκεια της κατοχής ανέλαβαν το σχηματισμό κυβέρνησης με συγκατάθεση του εχθρού ή διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί τέτοιων κυβερνήσεων,
2) κατείχαν δημόσια θέση, έγιναν συνειδητά όργανα του εχθρού και μετέδιδαν την προπαγάνδα του,
3) ανέλαβαν υπηρεσία στις Αρχές Κατοχής και ενήργησαν πιεστικά κατά του ελληνικού λαού,
4) κατέδωσαν στον εχθρό Έλληνες η ξένους υπηκόους η άσκησαν πράξεις βίας σε βάρος των Ελλήνων,
5) προσέφεραν πληροφορίες στον εχθρό για τις κινήσεις εκείνων που δρούσαν εναντίον των δυνάμεων κατοχής η παρεμπόδισαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ελληνική η συμμαχική ενέργεια κατά του εχθρού,
6) υπήρξαν αρχηγοί η οδηγοί κίνησης η οποία έτεινε στην προσβολή της ακεραιότητας της Χώρας,
7) συνεργάστηκαν οικονομικά με τον εχθρό με σκοπό τον πλουτισμό, προκάλεσαν ζημιά στον Ελληνικό λαό και υποβοήθησαν ουσιαστικά την πολεμική προσπάθεια του εχθρού.
Για όσους δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω περιπτώσεις θεσπίστηκε το αδίκημα της εθνικής αναξιότητας. (7)
Περισσότερα εδώ.


Μετά την απελευθέρωση η κυβέρνηση παρεχώρησε ευνοϊκά συμβόλαια σε δωσίλογους – βιομήχανους.
Αγόραζαν τη βοήθεια της UNRA και τα μεταπωλούσαν με μεγάλα κέρδη.

Στελέχωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας και με την αναδιοργάνωση της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν για την στελέχωση τους.

Ελάχιστοι απ΄ αυτούς τιμωρήθηκαν.

Πλιάτσικο
Επίταξη μεταφορικών μέσων, παραγωγικών ζώων και τροφίμων από τις δυνάμεις κατοχής ακόμη και από μεμονωμένους στρατιώτες .

Καταβολή εξόδων κατοχής, κατοχικό δάνειο, αρπαγή αποθεμάτων και εκτύπωση χρήματος για να καλύψει τις απαιτήσεις των αρχών κατοχής.

Πληθωρισμός, πλιάτσικο και μαύρη αγορά στερούν από την αγορά και τους πολίτες από τρόφιμα.

Μαύρη αγορά
Συμμετέχουν άνθρωποι κυρίως που συνδέονταν με τους κατακτητές αλλά και στελέχη της αστυνομίας – χωροφυλακής και της διοίκησης.
Μαυραγοίτες δεν ήταν μόνο Έλληνες  αλλα  γερμανοί και οι ιταλοί (Κάρλο Τζελόσο), στρατιώτες και αξιωματικοί που πωλο΄/υσαν, τα κλοπιμαία από ληστείες, λεηλασίες και αρπαγές και κλεμμένα απο τα ελληνικά αποθέματα.
Πωλούσαν βενζίνη, όσπρια, υφάσματα, τσιγάρα, φάρμακα και άλλα προϊόντα. Μαύρη αγορά λειτουργούσε και στις φυλακές. Ο ένας δεσμοφύλακας πωλούσε και άλλος σε συνεννόηση με τον πωλητή εύρισκε και κατάσχε τα αγοραζόμενα. Αυτό επαναλαμβανόταν συνεχώς μέχρι οι κρατούμενοι καταλάβαιναν το βρώμικο παιχνίδι των δεσμοφυλάκων.  

Οι μαυραγορίτες ήταν άτομα αμφίβολης ηθικής, αδίστακτοι τυχοδιώκτες, πλούτισαν παράνομα με υπερβολική κερδοσκοπία, χρημάτιζαν γερμανούς στρατιώτες για να διακινούν τα προς πώληση προϊόντα από περιοχές που απαγορευόταν η διακίνηση. Πελάτες τους ήταν κυρίως τα μεσαία στρώματα και αποτέλεσε το κυρίαρχο οικ. στρώμα της κατοχικής περιόδου.εμπορεύματα
Αγόραζαν σε εξευτελιστικές τιμές και πωλούσαν υψηλές.
Πολλες φορές οι αντιστασιακές οργανώσεις άνοιγαν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοίραζαν τα
σε πεινώντες η εξαγκανάζαν τους εμπόρους να πωλούν σε κανονικες τιμές. Κατά την κατοχή το εμπόριο σχεδόν ταυτιζόταν με τη μαύρη αγορά.



ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ

Ήταν κυρίως ΄Ελληνες που μιλούσαν γερμανικά η ιταλικά. Τους χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως διερμηνείς. Ανεπίσημα όμως αυτοί μετέφεραν στους κατακτητές  ότι μάθαιναν για μυστικές οργανώσεις η ότι άλλο παράνομο υπέπεπτε στην αντίληψή τους. Οι καταδότες πληρωνόντουσαν από τους κατακτητές ακόμα και πολλά τρόφιμα. Αλλά το μεγάλο εισόδημα το αποκτούσαν όταν έβλεπαν κάποιο όνομα που εμπλεκόταν σε κάποια υπόθεση , οπότε πήγαιναν τον έπιαναν και του ζητούσαν όσες λίρες νόμιζαν με την υπόσχεση να καταστρέψουν το φάκελο. Τα θύματα και τις λίρες πλήρωναν και οι φάκελοι δεν καταστρέφονταν και καταδικαζόντουσαν απο τους γερμανούς . Διαφορετικά ήταν τα πράγματα με του Ιταλούς. Επίσης ζητούσαν λίρες με αντάλλαγμα τη σιωπή τους.


Τάγματα Ασφαλείας

Ένοπλοι σχηματισμοί που ιδρύθηκαν με νόμο (7/4/43) από τον κατοχικό πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη σε συνεργασία με τους Γερμανούς κατακτητές για την καταπολέμηση των ανταρτών ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και για να "εξοικονομηθεί γερμανικό αίμα"

Τα μέλη τους προέρχονταν κύρια από υπηρεσίες ασφαλείας του Μεταξά, άτομα του υπόκοσμου, δωσίλογους, μαυραγορίτες, καταδότες και εγκληματίες που καταζητούντο από την αστυνομία.

Πολλά τάγματα συγκροτήθηκαν εθελοντικά με πρωτοβουλίες του διαλυμένου ελληνικού στρατού και άλλων παραγόντων.

Είχαν πολεμήσει εναντίον αντιστασιακών ομάδων. Μετά την απελευθέρωση αριθμούσαν 8000 ένοπλους άνδρες.

Κατατάχθηκαν είτε για να ωφεληθούν με πράξεις βίας που προέρχονταν από τη δύναμη που αποκτούσαν είτε γιατί πίστευαν η είχαν την ελπίδα της ατιμωρησίας τους μετά την απελευθέρωση.

Ήταν απειθάρχητα τμήματα συνεργαζόμενα με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς αργότερα.

Συνδέθηκαν με αντιανταρτικές και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, εκτελέσεις και αντίποινα από τους κατακτητές. Συμμετείχαν στα μπλόκα.

Ξυλοκοπούσαν, βίαζαν, λεηλατούσαν και έκαιγαν τα σπίτια συγγενών των ανταρτών.

Χρησιμοποιήθηκαν ως οπισθοφυλακή γιά την ομαλή αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών και την ομαλή αποβίβαση των βρετανικών στρατευμάτων.

Αργότερα στελέχωσαν τα Τμήματα Εθνοφυλακής ( ιδρύθηκαν 30 τάγματα με 500 άνδρες το καθένα).

Το σύμφωνο της Καζέρτας χαρακτήριζε τα Τάγματα Ασφαλείας ως σώμα του εχθρού και ως τέτοιοι έπρεπε να τιμωρηθούν. Ελάχιστοι τιμωρήθηκαν.

Τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν στρατόπεδα στην περιοχή Χαλανδρίου, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία.

Την 27/9 πριν την αποχώρηση των γερμανών ο διορισμένος στρατιωτικός διοικητής Αθηνών από την κυβέρνηση Παπανδρέου (εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας) ο συνταγματάρχης Παναγιώτης

Οργάνωση Χ
Παράνομη φιλοβασιλική οργάνωση, δημιουργήθηκε από τον μετέπειτα ΕΟΚΑ Bίτη Γρίβα.
Είχε την έδρα της στο Θησείο.
Ξεκίνησε πολεμώντας τους γερμανούς. Προήλθε απο την Στρατιωτική Οργάνωση Γρίβα που μετονομάστηκε ο Μάρτη του 1943 σε "Εθνική Οργάνωσις Χ" και μετά απο ένα έτος σε 1ο Σύνταγμα Πεζικου μαζί με την Εθνική Δράση που οργάνωσε ο Σπηλιωτόπουλος .Το 1944 συγκρούεται διαρκώς με τον ΕΛΑΣ. Το προπύργιό της οργάνωσης ήταν στο Θησείο. Ένοπλα μέλη της Χ έπαιρναν μέρος σε κοιν΄΄ες επιχειρήσεις με τα Τάγματα Ασφαλείας. Είχε παραρτήματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος.
Αναβίωσε τα μπλόκα και τις μαζικές συλληψεις μετά τα "ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ".

Εθνοφυλακή
Ιδρύθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση και πριν τα "ΔΕΛΕΜΒΡΙΑΝΑ". Πριν τη συγκρότηση της χωροφυλακής (Α.Ν. 565 - 26/9/1945) είχε αρμοδιότητα την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας.Τις αρμοδιότητες αυτές το Σεπτέμβρη του 1945 παρέδωσε στη χωροφυλακή.
Το Μάρτη του 1945 αριθμούσε 65 τάγματα.

Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου – Μ.Α.Υ. (ΜΑΥ-δες)
Ένοπλο σώμα απείθαρχων και αμειβόμενων δολοφόνων που δεν είχε σχέση ούτε με το στρατό ούτε με τη χωροφυλακή.
Ήταν ένοπλοι χωρικοί που αναλάμβαναν την ασφάλεια του χωριού τους.
Ήταν παρακρατική οργάνωση που τη συγκροτούσαν ανυπόληπτα άτομα του περιθωρίου και απατεώνες.
Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των ΜΑΥδων, όπως και όλων των παρακρατικών οργανώσεων, ήταν οι ληστείες κατοίκων και νοικοκυριών με κουκούλες.
Δρούσαν συμπληρωματικά στην Εθνοφυλακή και τη Χωροφυλακή.

Μονάδες Αποσπασμάτων Δίωξης - Μ.Α.Δ.
¨Ηταν οργανωμένοι στρατιωτικοί σχηματισμοί που είχαν επικεφαλείς αξιωματικούς η υπαξιωματικούς, με ομαδικό στρατωνισό και συσσίτιο.

Τ.Ε.Α - Τάγματα Εθνικής Ασφάλειας
Τα εγκαθιστούσε η Ενάτη (ΙΧ) Μεραρχία απ΄όπου περνούσε.
Υπήρξαν ο δυνάστης της υπαίθρου και το στήριγμα των μεταπολεμικών κυβερνήσεων της δεξιάς.

Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων:
λειτουργούσαν για την περιφρούρηση του κατοχικού καθεστώτος.

ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ:
Σλαβόφωνοι  εξοπλισμενοι υπηρέτες των κατακτητών που πολεμούσαν κατά του ΕΛΑΣ μαζί με το στρατό κατοχής. Ήσαν εξοπλισμένοι με ιταλικό εξοπλισμό και αργότερα με γερμανικό. Αρχηγοί των κομιτατζήδων ήταν άνθρωποι με φανατική και έκδηλη προσήλωση στη φασιστική Βουλγαρία του Βόρη, φασίστες εγκληματίες με βουλγάρικη συνείδηση. Το Αρχηγείο του Γράμμου και αργότερα το 28ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ έκανε προσπάθειες με πολλά θύματα ανταρτών γιά το ξερίζωμα των εστιών των κομιτατζήδων ιδιαίτερα της Μεσοποταμίας και Βασιλειάδας χωρίς επιτυχία. Τις παραμονές υποχώρησης των γερμανών το 28 Σύνταγμα έκανε γενική επίθεση σε όλα τα κομιτατζήδικα χωριά με αποτέλεσμα να αφοπλιστούν και να περάσουν απο δίκες πολλοί ως εγκληματίες πολεμου . Πολλοί απο αυτούς φύγαν στη Βουλγαρία και τα Σκόπια και μείναν γιά πάντα εκεί. Ολοι αυτοί οι συνεργάτες των κατακτητών που κατέφυγαν σε αυτές τισ χώρες βολεύτηκαν σε δουλειές αλλά πήραν και συντάξεις ως αγωνιστές. . Οι κομιτατζήδες διέπραξαν πολλά εγκλήματα . Άρπαξαν - πλιάτσικο πολλές περιουσίες, έκαψαν πολλά σπίτια και χωριά ολόκληρα όπως το Νεστόριο, Πεντάβρυσο, ατίμασαν κοπέλες και γυναίκες αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, εκτέλεσαν πολλούς ελασίτες, επονίτες, κομουνιστές, , παρέδωσαν πολλούς αγωνιστές στα στρατεύματα κατοχής , βασάνισαν και εκτέλεσαν πολλούς πατριώτες. Σκληρές και πεισματώδεις μάχες δόθηκαν με αυτούς σε όλο το διάστημα του απελευθερωτικού αγώνα από τα τμήματα του ΕΛΑΣ του Γράμμου και του Βίτσι. Με το διώξιμο των γερμανών και την απελευθέρωση της περιοχής Καστοριάς απο τα τμήματα του 28 Συντάγματος όλοι οι ένοπλοι κομιτατυζήδες που δεν πιάστηκαν απο τον ΕΛΑΣ κατετάγησαν στο γιουγκοσλαβικό αντάρτικο του Τίτο και άλλοι με την προτροπή του τότε γραμματέα της οργάνωσης κομμουνιστών των Σκοπίων Κολυσέβσκυ συγκρότησαν τη γνωστή ταξιαρχία της "Μακεδονίας του Αιγαίου" με διοικητές τους Γκότσε και Μητρόβσκι, πράκτορες της ΟΖΝΑ (ΚΥΠ) της τιτοικής γιουγκοσλαβίας (6). 

Υ.Γ. ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΠΗΡΑΝ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ, ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΚΑΤΕΛΒΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

1) ΙΑΣΩΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ
"Το τιμωρό χέρι του λαού"
ΘΕΜΕΛΙΟ

2) Mark Mazawer
"Στην Ελλάδα του Χίτλερ"
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

3) HOTDOC 47 - B ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2014 

4) ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ 17Ο
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

5) ΑΓΓΕΛΟΣ η ΔΑΙΜΟΝΑΣ
Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου
ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΠΑΛΑΣΚΑ
Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

6) Ο αληθινός Γράμμος
Αχιλλέας Ιωαν. Παπαιωάννου
ΜΠΙΜΠΗΣ

7) Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος 1941 – 1944
ΣΟΛΩΝ ΝΕΟΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
Κυριακάτικη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


8)
PAUL PORTER – ΠΟΛ Α. ΠΟΡΤΕΡ

Νομικός, έφτασε στην Αθήνα 20/1/1947 , επικεφαλής της Αμερικάνικης Οικονομικής Αποστολής, για να διερευνήσει την κατάσταση και να εισηγηθεί μέτρα στην αμερικάνικη κυβέρνηση που θα αποτελούσαν τη βάση του Δόγματος Τρούμαν.  
Είχε διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Υπ. Γεωργίας των ΗΠΑ (1932-1937). Κατείχε σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς, μετά τον πόλεμο, που ρύθμιζαν την οικονομική πολιτική.
Δεν είχε καμιά εκτίμηση στους επιχειρηματίες και στου πολιτικούς που κυβερνούσαν την εποχή εκείνη.
Ασχολήθηκε συστηματικά με την  κατάσταση των αγροτικών συνεταιρισμών και των ελληνικών βιομηχανιών.
Δεν έκρυβε την  περιφρόνησή του για την «εμπορική και τραπεζική κλίκα».
Εξυπηρέτησε σκοπούς της αμερικάνικης πολιτικής που ήθελε να δημιουργήσει σταθερά καθεστώτα με δική τους κοινωνική βάση – μεσαία στρώματα και ελεγχόμενους αγρότες.

9) ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1940-44
ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

ΘΩΜΑΣ Σ. ΠΡΟΦΗΣ
ΚΕΚΡΟΠΙΑ

10)ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ
ΠΟΛΕΜΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΟΝ ΣΑΡΑΦΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΝΙΚΟΣ ΣΒΟΡΩΝΟΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ
ΟΙΚΟΣ
Α.Α.
ΛΙΒΑΝΗ


LINKS
4)  http://www.ekathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100023_04/11/2007_247424

5)  http://cretablog.gr/politismos/istorika-ntokoymenta/item/27306-oikonomikoi-megalodosilogoi-tis-katoxis

6) 
http://infowarproductions.com/fasis
mosae/

Labels: