Tuesday, March 30, 2010

EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER

Η παγκόσμια φτώχεια και οι λιμοί εμφανίζονται εκεί όπου δεν υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία. Προκειμένου (ιμπεριαλιστικές χώρες και πολυεθνικές εταιρίες) να ωφεληθούν και να εκμεταλλευτούν ανενόχλητοι πρώτες ύλες και γενικά τους παραγωγικούς πόρους μιας χώρας (ορυκτό πλούτο, δάση, παραγωγικά εδάφη κα ) αλλά και ανθρώπινες αξίες (ανθρώπινη εργασία, εκπαίδευση προς την κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει κλπ) εγκαθιστούν αυταρχικές κυβερνήσεις (δικτατορίες, κυβερνήσεις ανδρεικέλων),τους βομβαρδίζουν (Ιραν, Αφχανιστάν) η ενθαρρύνουν εμφύλιους πολέμους (Νταρφούρ, Ερυθραία κα) πωλώντας παράλληλα απαξιωμένα συμβατικά όπλα.

”ΜΟΝΟ ΟΠΟΥ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΡΚΗ ΤΡΟΦΗ, ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Με τις παγκόσμιες συμφωνίες (ΠΟΕ) στερούν από τις φτωχές χώρες τις ευεργετικες επιδράσεις τόσο του εμπορίου όσο και της αυτοδύναμης οικονομικής τους ανάπτυξης.
Ομως τα τελευταία χρόνια η πληθυσμιακή αύξηση των αναπτυσσόμενων χωρών, η έστω και μικρή βελτίωση των εισοδημάτων και η μετατροπή πολλών εξ αυτών σε εξαγωγικές χώρες ( Κίνα , Βραζιλία, Αργεντινή, Ουκρανία) αλλά και λόγω των αλλαγών που προβλέπονται στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ εντείνεται ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές προς όφελός τους.

Οι αντιλήψεις περί αειφορίας στερούν πόρους του σήμερα για την αυριανή γενιά που ίσως δεν τις χρειάζεται και που έχει αποδειχθεί ότι κάθε επόμενη γενιά έχει καλύτερο «βιοτικό επίπεδο» από την προηγούμενη.
Οι οικονομικά αναπτυγμένες χώρες οφείλουν τις σημερινές τους δυνατότητες στη δυστυχία των φτωχών χωρών. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων (διαγραφή χρεών, κατάργηση επιδοτήσεων κα) που θα επιτρέψουν την πρόοδο τους.

Ομως όπου υπάρχει φτώχεια, καταπίεση και βία οι λαοί ξεσηκώνονται, αντιδρούν δημιουργούν αυτόνομα απελευθερωτικά κινήματα, γίνονται ανθρωποβόμβες . Η απάντηση δεν είναι οι βόμβες και η κρατική τρομοκρατία που προκαλούν όλο και περισσότερο βίαιες αντιδράσεις αλλά η εξάλειψη της φτώχειας και τηε διαφθοράς, η εξασφάλιση των ανθρώπινων διακαιωμάτων και ενός δίκαιου βιοτικού επίπεδου.

Labels:

Sunday, March 28, 2010

ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

- Η Sasha Grey- Μαρίνα – Άννα Χατζή,
η Τζένιφερ ΄Ανιστον - Jennifer Aniston (πρώην σύζυγος Μπραντ Πιτ), πατέρας της είναι ο Ελληνοαμερικάνος επίσης ηθοποιός Τζων Ανιστον (κανονικό όνομα Ιωάννης Αναστασάκης) και η
Αντωνία Ευγενία Βάρνταλος, γνωστή ως Νία Βάρνταλος (Nia Vardalos)
είναι Ελληνικής καταγωγής.

- Οι
Τιμ Ρόμπινς και η Σούζαν Σάρατον
Μπράντ Πιτ – Τζένιφερ Ανιστον
Αντζελινα Ζολί – Μπιλ Μποπ Θόρντον
Ούμα Θέρμαν – Ιβαν Χοκ
Νικολ Κιντμαν – Τομ Κρουζ
Κιμ Μπασιτζερ - Αλεκ Μπολτουιν
Kate Winslet (Διαβάζοντας στη Χάνα) και ο σκηνοθέτης Sam Mendes
Katie Holmes & Tom Cruise
ήταν κάποτε ζευγάρια.

- O σκηνοθέτης της ταινίας ΕΝΝΕΑ - NINE Μάρσαλ έχει πολύχρονη σχέση με το χορογράφο και συμπαραγωγό της ταινίας Τζον Ντελούκα.

- 80 εκατ. δολλάρια πλήρωσαν ο Κέβιν Κόστνερ στη σύζυγό του Σίντι Σίλβα και 100 εκατ. δολλάρια ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στη σύζυγό του ΄Ειμι Ίρβινγκ όταν διέλυσαν τους γάμους τους.
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 6-7/2/2010 ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Labels:

Friday, March 26, 2010

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

1) Τα μυστικά του σινεμά είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία…

2) Τα μυστικά του σινεμά είναι και αυτά εικόνες»
Ανδρέας Εμπειρίκος

3) "Για σας ο κινηματογράφος είναι ένα θέαμα. Για μένα είναι σχεδόν μια αντίληψη του κόσμου".
Μαγιακόφσκι

4) "Ο κινηματογράφος είναι μια γραφή με εικόνες".
Ζαν Κοκτώ

5)"Ο κινηματογράφος είναι μια γλώσσα εικόνων"
Ζαν Επστάιν

6) Η κάμερα είναι το μάτι.

7) Το σενάριο είναι η «οπτική μελωδία».

Labels:

Sunday, March 14, 2010

ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ... ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

συνέχεια από εδώ

- Είναι «σκληρά», «επώδυνα», «οδυνηρά», «άδικα», "μονόπλευρα", "πρωτοφανή", "ακραία" και μη «ανταποδοτικά».

- Πλήττονται οι μισθωτοί γιατί το κράτος αδυνατεί (η δεν θέλει?) να εισπράξει από τους έχοντες και κατέχοντες και μη δηλούντες.

- Δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες.

- Διαλύουν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της Χώρας και σκοπεύουν σε μια Ελλάδα πλούσιων και φτωχών - εργαζομένων και ανέργων.

- Καταλύουν και τα ίχνη κοινωνικού κράτους που είχαν δημιουργηθεί.

- Περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και οδηγούν σε οικονομιή ύφεση.

- Αμφισβητείται η αναγκαιότητά τους και η αποτελεσματικότητά τους.

- Οξύνουν τις πολιτικές και οικονομικές αντιθέσεις και οδηγούν τη Χώρα σε πολιτική κρίση.

- Οι δανειακές επιβαρύνσεις δεν εξαρτώνται από τα μέτρα η από αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο.

- Πάρθηκαν καθ΄ υπαγόρευση, δεν έχουν αναπυξιακό σκοπό αλλά ικανοποιούν τους δανειστές της Χώρες και δημιουργούν (αν δημιουργούν προυποθέσεις για δανεισμό από την ελεύθερη αγορά).

- Είναι ασύμβατα με τις προεκλογικές εξαγγελίες και με την ιδεολογική ταυτότητα μιας παράταξης που εκφράζει το μεσαίο χώρο.

- Ευθύνονται οι πολιτικοί μας και το πολιτικό σύστημα γιατί:

1) «αδυνατούν να ανταποκριθούν στη νέα κατάσταση, δυσκολεύονται να αλλάξουν τον εαυτό τους ώστε να αλλάξει και η χώρα»

2) αδυνατούν να καθιερώσουν ένα πραγματικό «πόθεν έσχες» για όλους.

3) «αποφεύγουν να υποστηρίξουν αναδιανεμητικά μέτρα και είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το φορολογικό σύστημα για αναδιανεμητικούς σκοπούς».

3) νομίζουν η θέλουν να μην υπάρχουν αντιδράσεις η δυσαρεστημένοι.

4) παρά το ότι υπηρετούν ένα «υποβαθμισμένο» κοινοβούλιο λόγω εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε κοινοτικά όργανα η διεθνείς οργανισμούς εμμένουν στα κεκτημένα τους και τα προνόμιά τους.
Θα ήταν σημαντικό, ηθικής τάξεως, στήριγμα για τους φορολογούμενους πολίτες, που καλούνται πάλι να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης αν και αυτοί είχαν τη συμβολή τους.

5) τους αποδίδουν κοινωνική αναλγησία για τα σκληρότερα μέτρα που πάρθηκαν ποτέ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

6) δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι τα μέτρα «ήλθαν για να μείνουν», υποδηλώνουν τα χειρότερα, απογοητεύουν και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το έστω και μικρής πιθανότητας ενδεχόμενο αλλαγής των οικονομικών δεικτών.

7) άτολμοι και αδύνατοι μαζί με τους ενεπαρκέστερους ηγέτες που είχαν ποτέ οι Ευρωπαικές χώρες δυσκολεύονται να πάρουν έστω και στοιχειώδη μέτρα για τον έλεγχο των κερδοσκόπων και του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Labels: