Sunday, November 29, 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙA ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

- 29/11/1977: Αποφασίζεται να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό κυρίως για να προβληθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα.

- 29/11/1947: Γίνεται δεκτή, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η απόφαση 181 που προέβλεπε τη δημιουργία δύο κρατών.

Να συγκληθεί διεθνής (OHE, EE,ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ) διάσκεψη:
- για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ισραήλ, Παλαιστίνης, Συρίας, Λιβάνου.
- για λύση του Παλαιστινιακού και για να καθιερωθεί μόνιμος διάλογος ανατολής (Ισλάμ) και δύσης ( Χριστιανισμός) .
Γιατί με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και όχι με τα όπλα μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη, ειρηνική συνύπαρξη Ισραήλ και αραβικών – μουσουλμανικών κρατών.

- Σύνορα: αυτά που ήταν πριν το πόλεμο του 1967

- Ιερουσαλήμ: Πρωτεύουσα Ισραήλ και Παλαιστίνης

-Κατεδάφιση των οικισμών στη Δυτική Όχθη.

- Άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

- Απελευθέρωση των Παλαιστίνιων κρατουμένων.

- Μέτρα "εποικοδόμησης εμπιστοσύνης”.
Γιατί και από τα δύο μέρη (περισσότεροι στην Παλαιστίνη φυσικά) λείπουν προσφιλή πρόσωπα. Είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Ας θυμηθούμε τον ελληνικό εμφύλιο που τόσα χρόνια μετά οι αντιθέσεις παραμένουν.

- Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με πολιτικές λύσεις δηλ. με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.

- Η απουσία ειρήνης ενισχύει το θρησκευτικό φανατισμό.
Ο θρησκευτικός φανατισμός (ραβίνοι, μουλάδες, ιμάμηδες, ιερατείο, φαλαγγίτες κ.άλ.) γεμίζει πόνο τους ανθρώπους, θεωρεί το θάνατο δόξα (γιατί θαυμάζουν τους "μάρτυρες"), απαιτεί αποδείξεις πίστης, επιβάλει απαγορεύσεις, εμποδίζει τον πολιτικό εκσυγχρονισμό ( σύγχρονα συντάγματα, προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και αντιστρατεύεται τη δημοκρατία και την επιστήμη.

- Στρατηγική για ένα παγκόσμιο πολιτισμό
με κατανόηση του πολιτισμού του «άλλου», χωρίς διάθεση επιβολής του ισχυρότερου, απαλλαγμένου από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και με σκοπό την πολιτιστική προσέγγιση, την αρμονική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών.

Labels:

Friday, November 27, 2009

"ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"

- ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ,

- ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ,

- ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤOΥΣ ΦΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΙ,

- ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΗΓΕΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,

- ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΞΥΤΗΤΑ,

- ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΕΓΕΙΡΟΥΝ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ,

- ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ: ΤΟ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ,

- ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΣΥΝΘΕΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Π.Χ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 40 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Oι παρατηρήσεισ προέρχονται από συμμετοχή του γράφοντος σε συνδικαλιστική σύσκεψη. Οι συσκέψεις αυτές είναι αποκαλυπτικές γιά τους χαρακτήρες των συμμετεχόντων και συμμετέχομε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Labels:

Monday, November 09, 2009

ΒΑΘΙΑ ΨΥΧΗ

Είναι μια ταινία «συμφιλιωτική» όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας, σεναριογράφος(μαζί με την κ. Καρυστιάνη)και σκηνοθέτης κ. Βούλγαρης.
Δεν δυσαρεστεί κανέναν και έχει εισπρακτική επιτυχία (40000 εισιτήρια το πρώτο 4- ήμερο).
Είναι απολίτικη και ανιστόρητη. Απουσιάζουν οι πρωταγωνιστές του εμφυλίου (ηγεσία του ΚΚΕ, Παπάγος κ. άλ). Δεν αναφέρεται στις αιτίες του εμφυλίου και τις μεταεμφυλιοπολεμική περίοδο.
Είναι μια «υποκειμενική μυθοπλασία», δεν επιδιώκει «να γράψει ιστορία», με μια κινηματογραφική αντίφαση που θέλει τον κινηματογράφο να αναπαριστά την αλήθεια (μη λήθη) και την πραγματικότητα.
Χάθηκε μια ευκαιρία η ταινία να αποτελέσει την αφορμή της έναρξης ενός διαλόγου για τον αδελφοκτόνο πόλεμο 1946 – 49 και τις συνέπειές του, τώρα που υπάρχουν ακόμη ζώντες και μέχρι η ιστορική έρευνα να αποκαλύψει τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες τους.
Ίσως αυτό είναι και μία ένδειξη της ιστορικής αξίας της ταινίας.

Ο Εμφύλιος Πόλεμος ήταν συγκρούσεις για να περάσει η Χώρα από την Αγγλική επιρροή στην Αμερικανική. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά με το Ελληνικό Λαό οργανωμένο κατά 90% στο ΕΑΜ και με ένα ισχυρό ΕΛΑΣ.
Στο Εμφύλιο οδηγήθηκε και η ηγεσία του ΚΚΕ γιατί
- υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του
- πίστευε ότι θα επαναλάβει το πετυχημένο εγχείρημα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ
- απέτυχε να κάνει κυρίαρχο το ιδεολογικό του πρότυπο.
Όμως το 1946 το ΚΚΕ βρέθηκε απομονωμένο. Οι μη κομουνιστικές δυνάμεις δεν συμμετείχαν. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελαν άλλο πόλεμο.

O Ζαχαριάδης γυρίζοντας από το Νταχάου (ξεκομμένος από την Ελληνική πραγματικότητα) αποφάσιζε αποχή από τις εκλογές.
Μια αποχή εγκληματική γιατί αποκάλυπτε στην ασφάλεια του οπαδούς της αριστεράς από το εκλογικό τους βιββλιάριο.
Στέρησε την αριστερά από μια σημαντική κοινοβουλευτική δύναμη που θα είχε εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης.
Δεν παρεμπόδισε τον Τσαλδάρη να μπει πανίσχυρος στη Βουλή,
να επαναφέρει τον κομματάρχη της δεξιάς Γεώργιο,
να αθετήσει πλήρως τις συμφωνίες που είχαν γίνει με τους συμμάχους,
να εισάγει στη Βουλή προς ψήφιση το Γ΄Ψήφισμα " περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομενων την Δημόσιαν Τάξιν και την ακεραιότητα της χώρας". Γιά την υλοποιηση τους συστήθηκαν στρατοδικεία. Ενδικα μέσα έπαψαν να ισχύουν. Ανεστάλησαν άρθρα του Συντάγματος. Καταργήθηκε το οικογενειακό άσυλο και οι ελευθερίες του Τϋπου. Εχει γραφεί ότι αποτέλεσε τη νομική κάλυψη γιά το θάνατο και τις εκτελέσεις χιλιάδων πατριωτών αλλά και το θεμέλιο του εμφυλίου πολέμου.
Πίστευε ότι αν κέρδιζε, μετά τον εμφύλιο θα είχε την αναγνώριση της Μόσχας.
Η αποχή από τις εκλογές του 1946 (κομουνιστών και κεντρώων) απέκλεισε την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση για 4 χρόνια.
Οι μόνες δυνατότητες που απέμειναν ήταν η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση και ο Εμφύλιος.

Αποφασίζεται ένοπλος αγώνας παρά τη διαφωνία κάποιων. Συγκροτείται ο Δημοκρατικός Στρατός υπό τον Μάρκο Βαφειάδη και με απαγόρευση επιστράτευσης των αγροτών. Η απομάκρυνση των αγροτών ήταν διπλά λαθεμένη γιατί στέρησε το Δημοκρατικό Στρατό από εφεδρικές δυνάμεις αλλά και γιατί ο αγροτικός κόσμος κατακτήθηκε εύκολα από τη Δεξιά με τη χρησιμοποίηση μιάς αντικομουνιστικής ιδεολογίας.
Την ίδια και την προηγούμενη χρονιά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης εξαναγκάστηκαν να πάρουν τα βουνά και να αποτελέσουν του πρώτους πυρήνες του Δημοκρατικού Στρατού. Με τη καθοδήγηση των Άγγλων συμμορίες όπως οι «Χ» έκαιγαν σπίτια, βίαζαν γυναίκες και έσφαζον άνδρες. Το Μάρτιο του 1946 οι συλλήψεις είχαν φθάσει τις 85000.

Το ΚΚΕ (4η ολομέλεια) ευθυγραμμίζεται με τη θέση του Στάλιν γιά έλεγχο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο που ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική. Κλείνουν τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας σταματάει ο εφοδιασμός του Δ.Σ.Ε. και παροχής κάθε είδους βοήθειας (οικονομικής, περίθαλψης κ. άλ,).
Την επόμενη χρονιά οι ΗΠΑ κυριαρχούν με το Δόγμα Τρούμαν. Εξοπλίζουν και ελέγχουν τον Εθνικό Στρατό και τον χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους.
Το 1949 ο Παπάγος διορίζεται αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και αρχίζουν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις. Την ίδια χρονιά η Πελοπόννησος είναι υπό την κυριαρχία του Εθνικού Στρατού.
Το ΚΚΕ αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αντάρτικο πόλεμο. Παραιτείται ο Βαφειάδης από την Π.Δ.Κ. και ο Ζαχαριάδης αναλαμβάνει τη στρατιωτικη και πολιτική ηγεσία.
Τα αποτελέσματα του συμβατικού πολέμου ήταν καταστρεπτικά για τους κομουνιστές.

Τον Αύγουστο ύστερα από σκληρές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι οι κομουνιστές απωθούνται έξω από τα σύνορα.
Στις 16 Οκτωβρίου το ΚΚΕ αποφασίζει την κατάπαυση του πυρός.
Οι απώλειες του εμφυλίου φτάνουν τις 40000. Χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Πάνω από 100000 διέσχισαν τα σύνορα και ενσωματώθηκαν στις τότε κομουνιστικές χώρες.

"Οι νικητές δεν ξέρουν να κερδίζουν με αξιοπρέπεια"
Δεν έδειξαν καμιά επιείκεια, ανοχή η συγχώρηση στους ηττημένους
Οι μεταεμφυλιοπολεμικές συνέπειες ήταν τραγικές. Γέμισαν τα ξερονήσια πολιτικούς εξόριστους, 3500 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν, άλλοι φυλακίστηκαν και σύρθηκαν στα έκτατα στρατοδικεία με χαλκευμένες κατηγορίες και όσοι απέμειναν ένοιωσαν την ψυχολογική βία των ΤΕΑ, της αστυνομίας, γενικά της κρατικής διοίκησης και των παρακρατικών οργανώσεων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα αφήσουμε και τους άλλους να ξεχάσουν"
Ο Εμφύλιος Πόλεμος και οι συνέπειές του υπήρξε και συνέπεια της αντιδραστικότητας της Δεξιάς.

Labels: ,

Sunday, November 08, 2009

Ξυλοδαρμό από αστυνομικούς καταγγέλει μπλόγκερ της Κούβας

Η πιο διάσημη μπλόγκερ της Κούβας Γιοάνι Σάντσεζ δήλωσε ότι κρατήθηκε και υπέστη ξυλοδαρμό το βράδυ της Παρασκευής 6/11/2009 στην Αβάνα από μυστικούς αστυνομικούς.
"Με χτύπησαν και με ανάγκασαν να μπω σε ένα αυτοκίνητο. Δε μου έδωσαν καμία εξήγηση αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχω ...
σε μία πορεία των νέων εναντίον της βίας" έγραψε στο μπλογκ της "Generacion Y" η 34χρονη.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε με ανακοίνωση του την "ωμή χρήση βίας για την σιωπή της Γιοάνι Σάντσεζ".

LINK

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Labels: