Saturday, July 12, 2008

Gloria Gaynor - Reach out I'll be there



Gloria Gaynor - Reach out I'll be there

Now if you feel that you cant go on
Because all your hope is gone
And your life is filled with confusion
And happiness is just an illusion
And your world around is tumblin down
Darling, reach out
Reach out, for me.

Ill be there to love and confort you...(tell me baby)
Ill be there with the love Ill see you through

Now when youre lost and about to give up
cause your best just aint good enough
And you feel the world has grown cold
And youre driftin on your own
When you need a hand to hold
Darling, reach out
Reach out, for me.

Ill be there to love and confort you
Ill be there with the love Ill see you through

Ill be there to love and confort you
Ill be there to with the love Ill see you through

I can tell you the way I hang your head
Now with out of love , now youre afraid
And through your tears you look around
But theres no peace of mind to be found

I know what youre thinking
Witout love, now youre alone
Baby, reach out
Reach out for me

Ill be there to love and confort you
Ill be there with the love Ill see you through

Ill be there to love and confort you
Tell me baby
Ill be there to always see you through
Ill be there

Ill be there to love and confort you
Ill be there with the love Ill see you through.

Labels: ,

Thursday, July 10, 2008

Γιατί γράφουν οι άνθρωποι... (updated)

Καλό θα είναι να ομιλεί κάποιος. Αλλά που να βρει κανένας ανθρώπους που θέλουν να ομιλούν η να ακούνε. Και αν υπάρχουν θέλουν μόνο να μιλάνε χωρίς να ακούνε η το αντίθετο.

Οι Σουμέριοι που ανακάλυψαν τη γραφή γνώριζαν ότι "η γραφή συνιστά τεχνική" και έλεγαν "αν η ομιλία είναι δώρο των θεών η γραφή είναι δημιούργημα του ανθρώπου"

Γιατί γράφουν όμως ορισμένοι άνθρωποι;

"Γράφω για να δραπευτεύω από τη δική μου μέτρια ζωή'.
Δημήτρης Σωτάκης

"Γραφω για να βγάλω τα εσώψυχά μου".
Μάνος Ελευθερίου

"Αφηγούμε "γράφω" για να καταλάβω το κακό".
Ζάουμε Καμπρέ.

»Δεν γράφω επειδή ξέρω,γράφω για να μάθω»
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
"Η αλληλογραφία των τριών"
Ρίλκε, Παστερνάκ, Τσβετάγιεβα
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

"Γράφω για να βλέπω!"
ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΗ
Στα 93 χρόνια η φημισμένη ελληνίστρια δεν μπορεί να γράψει γιατί έχει χάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την όρασή της. Αλλά δεν πτοείται. Υπαγορεύει και ηχογραφεί τις σκέψεις της σε κασέτες.
"Καθώς τα μάτια μου αδυνατίζουν το να θυμάμαι κατέστη ουσιώδες. Το να γράφεις τις αναμνήσεις σου σημαίνει ότι τις ξαναζωντανεύεις"
ΤΑ ΝΕΑ 7/8/2006

"Το γράψιμο είναι το νόημα της ζωής μου"
Νικ Χόρνμπυ
Εχουν γίνει κινηματογραφικές επιτυχίες τα βιβλία του: "Για ένα αγόρι" (Χιου Γκράντ) και "High fidelity" (Tzών Χούζακ)
ΤΑ ΝΕΑ 13-14/10/2007

"Mιά μέρα χωρίς γράψιμο είναι μέρα χαμένη"
ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ
Νόμπελ λογοτεχνίας 2007

"Ξέρω τι να γράψω αλλά δεν ξέρω πως να το γράψω"
LA NOTTE - H NYXTA
ΜΙΚΕΛΑΝTZΕΛΟ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ

"Δεν ξέρω να γράφω ξέρω όμως να διαβάζω"
SOLDATOS DE SALAMINA, ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Νταβίντ Τρουέμπα,
σενάριο:βιβλίο Χαβιέρ Θέρκας.

"Μακάρι να μπορούσε ο κατά τα άλλα χρήσιμος προφορικός λόγος (είπα ξείπα) να αντικαταστήσει το δύσκολο, αδιαμφισβήτητο και ανεξίτηλο γραπτό λόγο"
"Τα χρώματα του γκρίζου"
Χρήστος Χάιδος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

”Γράφω για να επικοινωνώ με τους γύρω μου"
ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΝΕΖΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ 8/1/2007

"O καλύτερος τρόπος για να μάθεις να γράφεις είναι να διαβάζεις”
ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ
Η δημιουργός του Χάρι Πότερ

«To γράψιμο είναι μια μορφή νυχτερινής προσευχής».
Franz Kafka

”… όταν γράφω θέλω να αντιγράφω την πραγματικότητα, να καταγράφω αυτά που βλέπω.…. Γράφω για να διαμαρτυρηθώ. Γράφω για να βάλω λίγη τάξη σ' αυτόν τον κόσμο που τον εισπράττω με άτακτο και χαώδη τρόπο, γράφω όμως και για να καταστρέψω την ψεύτικη τάξη με την οποία παρουσιάζεται καμιά φορά η πραγματικότητα”.
Μάγκρις

http://digital.tanea.gr/Newspaper.aspx?d=20060303&p=58&s=&a=page
http://diastaseis.blogspot.com/2006/03/y-k.html

Τι σημαίνει γράψιμο;
«Είναι ένα είδος καθιστικού επαγγέλματος
όπου ψάχνεις με τη μύτη, σε πονάει ο ποπός σου, είσαι μόνος
σου με την έρευνά σου και δεν υπάρχει τίποτα άλλο τριγύρω.
Αν λοιπόν το κάνεις για να αποκομίσεις υλικά κέρδη και
υπερβολική δημοσιότητα, δεν πρόκειται να πας μακριά».
Αυτά λέει ο Μάρτιν Έιμις.
ΤΑ ΝΕΑ 20/2/2007

“Γράφω γιατί νιώθω μια εσωτερική ανάγκη να γράψω. Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω μια κανονική δουλειά, όπως οι άλλοι άνθρωποι. Γράφω γιατί θέλω να διαβάζω βιβλία σαν κι αυτά που γράφω. Γράφω γιατί είμαι θυμωμένος με όλους. Γράφω γιατί μ’ αρέσει να κάθομαι σ’ ένα δωμάτιο όλη μέρα γράφοντας. Γράφω γιατί μπορώ να συμμετέχω στην πραγματική ζωή, μονάχα αλλάζοντάς την. Γράφω γιατί θέλω οι άλλοι, ολόκληρος ο κόσμος, να μάθουν τι ζωή ζήσαμε, και εξακολουθούμε να ζούμε, στην Ινσταμπούλ, στην Τουρκία. Γράφω γιατί αγαπώ τη μυρωδιά του χαρτιού, της μελάνης. Γράφω γιατί πιστεύω στη λογοτεχνία, στην τέχνη του μυθιστορήματος, περισσότερο απ’ ότι πιστεύω σε οτιδήποτε άλλο. Γράφω γιατί μου έγινε συνήθεια, πάθος. Γράφω γιατί φοβάμαι μήπως ξεχαστώ. Γράφω γιατί μου αρέσει η φήμη και το ενδιαφέρον που φέρνει το γράψιμο. Γράφω για να είμαι μόνος. Ίσως γράφω επειδή ελπίζω να καταλάβω γιατί είμαι τόσο πολύ, πολύ θυμωμένος με όλους. Γράφω γιατί μου αρέσει να με διαβάζουν. Γράφω γιατί άπαξ και ξεκινήσω ένα μυθιστόρημα, ένα δοκίμιο, μια παράγραφο, θέλω να την τελειώσω. Γράφω γιατί όλοι περιμένουν από μένα να γράφω. Γράφω γιατί έχω μια παιδιάστικη πίστη στην αθανασία των βιβλιοθηκών και κατά προέκταση των βιβλίων μου στο ράφι. Γράφω γιατί με ενθουσιάζει να μεταμορφώνω όλη την ομορφιά και τον πλούτο του κόσμου σε λέξεις. Γράφω, όχι για να πω μια ιστορία αλλά για να συνθέσω μια ιστορία. Γράφω γιατί θέλω να δραπετεύσω από το αίσθημα ότι υπάρχει ένας τόπος όπου πρέπει να πάω, αλλά - όπως σε όνειρο - δεν τα καταφέρνω. Γράφω γιατί ποτέ δεν κατάφερα να είμαι ευτυχισμένος. Γράφω για να είμαι ευτυχισμένος”.
ΟΡΧΑΝ ΠΑΜΟΥΚ
"Στη Σουηδική Ακαδημία κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του Νόμπελ).
Πάρθηκε από εδώ


Γιατί και για ποιους γράφουv

Φοίβος Γκικόπουλος

Δεν μπορούμε να δώσουμε μια μονοσήμαντη απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση: κάθε άνθρωπος που γράφει έχει και διαφορετικούς λόγους.

Θέλοντας να γενικεύσουμε και να θεωρήσουμε τη συγγραφή στα πιο υψηλά και πιο αυθεντικά επίπεδα, θα έλεγα ότι γράφουμε για να ικανοποιήσουμε μια αναντικατάστατη προσωπική απαίτηση, μια διανοητική και ταυτόχρονα συναισθηματική επιθυμία, που δεν καταφέρνει και δεν επιδιώκει να σταματήσει, και που έχει την ανάγκη να πραγματοποιηθεί.

Μόνον οι «κακοί» συγγραφείς -και δυστυχώς είναι πολλοί- γράφουν με μοναδικό σκοπό το βιβλίο τους να πουλήσει αρκετά και να παράξει χρήμα (πράγμα που δεν είναι μια ατιμωτική ιδέα). Αλλά γενικά ο αυθεντικός συγγραφέας δεν έχει αυτού του είδους τις δικαιολογίες, είναι μόνος μπροστά στον εαυτό του, και όπως ένα παιδί αρχίζει να τρέχει και θέλει να παίξει, αισθάνεται, ίσως όχι για όλη του τη ζωή αλλά σε συγκεκριμένες στιγμές, την ανάγκη να πάρει το μολύβι και το χαρτί (ή τον υπολογιστή) και να αρχίσει να γράφει. Παρ’ όλα αυτά όποιος γράφει έχει την ψευδαίσθηση ότι καταμαρτυρεί και -χρησιμοποιώντας μια άσχημη λέξη- διδάσκει, επικοινωνεί κάτι το αναντικατάστατο, που μόνο λίγοι το κατάφεραν, και ακριβώς γι’ αυτό έγιναν μεγάλοι.

Αν αναρωτιόμαστε για ποιον γράφουμε, η συζήτηση είναι η ίδια: ο πραγματικός συγγραφέας γράφει για τον εαυτό του, δηλαδή για ν’ ανοίξει και να προσφέρει τον εαυτό του στους άλλους. Αλλά ποτέ δεν έχει μπροστά του, όταν γράφει, ένα κοινό και δεν ψάχνει ποτέ αν το βιβλίο του θα αρέσει, αν θα πουλήσει πολλά αντίτυπα ή αν θα συναντήσει τα θετικά σχόλια της κριτικής. Αυτή είναι η στάση ενός εμπορικού συγγραφέα, που προτιμά το ευχάριστο ύφος και το ανέμελο περιεχόμενο.

Αντίθετα ο πραγματικός συγγραφέας δεν αντιμετωπίζει ποτέ το πρόβλημα του κοινού. Καμιά φορά, ενώ προχωρεί στη συγγραφή ενός βιβλίου, παρεμβαίνει ο εκδότης, ο οποίος του υποδεικνύει να ασχοληθεί με ένα ιδιαίτερο θέμα, να αναπτύξει ορισμένα στοιχεία, αλλά αυτό είναι και μέρος των κανόνων του παιχνιδιού.

Πάντως ένα κείμενο, όταν γράφεται, πρέπει να δημοσιεύεται, άρα πρέπει να περνά μέσα από την κρίση και την εξέταση του εκδότη, ο οποίος πάνω απ’ όλα μπορεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ανέκδοτο, κι αν ακόμη το αποδέχεται, δύναται να προτείνει παρεμβάσεις. Βρίσκεται μετά στην απόφαση του συγγραφέα αν θα συμφωνήσει ή όχι. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον υποταγμένο συγγραφέα που δέχεται να αλλάξει το κείμενό του, από εκείνον που αντιτίθεται διακινδυνεύοντας τη ρήξη με τον εκδοτικό οίκο, γιατί είναι πιο συνεπής με τα πιστεύω του.

*Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ


"Δεν μας κλείνουν τις πόρτες επειδή γράφουμε. Αντίθετα γράφουμε επειδή μας κλείνουν τις πόρτες και δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε".

"... βλέπεις τα βαθύτερα κίνητρα της γραφής του συγγραφέα: την ηθική δύναμη που καθοδηγούσε την πένα του, αλλά και τη θέληση να ξεπερνάει προοδευτικά όλα τα εμπόδια που παραμβάλλοντια ανάμεσα στην εμπειρία που βίωνε και στη λογοτεχνική μετάπλασή της".

"... αισθανόταν τον παραλογισμό της αντίθεσης μεταξύ αυτών που λέει κάποιος, αυτών που γράφει και της ζωής που κάνει, μεταξύ αυτού που πιστεύει ότι είναι κάποιος και αυτού που πράγματι είναι" .

"Η αλήθεια και η εντιμότητα είναι η βάση μιάς καλής γραφής, διότι πρώτα απ΄ όλα είναι η βάση της ατομικής συμπεριφοράς και της πολιτικής πράξης".

"... γράφουν βιβλία και θεατρικά έργα γαι προσωπική τους ευχαρίστηση".

"Δεν γράφουν ούτε για χρήμα ούτε για φήμη".

"Μου είναι ευχάριστο να γράφω, αλλά φοβάμαι ότι , μην έχοντας συνηθίσει να γράφω πολλά και ακριβώς γι ΄αυτό ξεφεύγω από το ύφος μου, κουράζομαι δεν ολοκληρώνω τις σκέψεις μου και δεν είμαι αρκετά σοβαρός".
ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ
Η τέχνη της γραφής
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΠΑΤΑΚΗ

"... προφανώς αφού γράφει, κάποια στιγμή θα εκδώσει το πόνημα."
ΤΑ ΝΕΑ 17-18/11/2007 ΣΕΛ 8

"Γράφω γιά να μην έχω στρες"
Αλαίν Ντε Μποττόν
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 16-17/2/2008 ΣΕΛ 47/11

"Δεν γράφω για εκείνα που ξέρω
αλλά γιά εκείνα που δεν ξερω"

"Ασθάνομαι μιαν έλλειψη όταν δεν γράφω"
Βασίλης Αλεξάκης
Κατα την παρουσίαση του βιβλίου του "μ.Χ."
28/3/2008
"... κανείς δεν μπορεί να γράψει δίχως να ΄χει κάτι βαθύτερο να μεταδώσει"Ε.Α.ΠΟΕ
Μή στοιχηματίζεις το κεφάλι σου με το διάβολο
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
"Oρισμένοι γράφουν από γνήσια εσωτερική ανάγκη και για να συνεισφέρουν τη μνήμη τους στις πηγές της Ιστορίας, άλλοι για να υπερασπιστούν την αλήθεια τους, ορισμένοι για να υπενθυμίσουν την παρουσία τους και να ικανοποιήσουν το πάθος τους για δημοσιότητα..."
Α.Ι.Πεπονή
Εισαγωγή στο "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ"
Α.Γ. Παπανδρέου
Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ

"... για να μοιράζοντα μαζί μας τις μύχιες σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους"
ΤΑ ΝΕΑ 9/7/2008 ΣΕΛ . 44
Διαστάσεις


"...γράφοντας αποκαλύπτεται το μεδούλι μιάς ιστορίας"
ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ 12/11/2008

Γράφω γιατί μου αρέσει ο διάλογος
Στράτος
Ιθάκη

Πολλές φορές ο γραπτός λόγος συμπληρώνει τον προφορικό.

"Verba volant, scripta manent"

"… δεν μιλάει όπως γράφει γράφει όπως μιλάει"

"Οι Έλληνες δυσκολεύονταινα γράψουν όπως μιλούν και να μιλούν όπως γράφουν"

"Γράφουν ότι αρέσει να διαβάζουν οι αναγνώστες"

"Γράφοντας απλά κατανοείς τα πλέον σύνθετα πράγματα"

There are many people who neither read nor write
tv

Με τα γραψίματα δεν αλλάζουν τα πράγματα

Γράφουν για να γνωρίσουν καλύτερα τον εχθρικό κόσμο στον οποίο βρέθηκαν.

I don’t like to write on walls.
Write everywhere.
Before writing, learn to think.
I don’t know how to write but I would like to say beautiful things and I don’t know how.
I don’t have time to write!!!
Από το Γαλλικό Μάη το 68.

"Μας έλεγε να γράφουμε όπως έκανε εκείνος, αδιάκοπα"
Μπρέντον Μακφαρλειν (πρωην ΙRA σήμερα Σιν Φειν) γιά τον Μπόμπυ Σαντς
ΤΑ ΝΕΑ 28/11/2008

"Γράφω κάθε μέρα, το γράψιμο είνΑι μία κούρσα ενΆντια στο χρόνο. Γράφω αν μπορώ να το πώ έτσι σε κατάσταση απελπισίας. Η γραφή είναι πολύ απαιτητικό πράγμα..."
ΡΟΜΕΣ ΓΚΟΝΕΣΕΚΕΡΑ
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 31/9 1/10/ 2009

"Γράφω γιά να σώσω το παρελθόν μας"
ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΜΑΝΟΤΙ
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 29-30/3/2014

"¨Οταν γράφω λαμβάνω
μιά σωματική ευχαρίστηση,
νιώθω να ομορφαίνω.
Εντάξει, ξέρω ότι δεν είναι μιά
κατάσταση μόνιμη
και αληθινή, αλλά είναι
το δικό μου ελιξήριο".
Γλυκερία Μπασδέκη
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 30 - 31/8/2014


Γράφουμε τις σκέψεις μας,
έχομε δυνατότητα να τις αποθηκεύσουμε
και ενδεχόμενα να έχομε τα σχόλια κάποιων άλλων.
Η γραφή μας βοηθάει να μην ξεχνάμε, να εκφράζουμε καλύτερα τις σκέψεις μας..
Μαθαίνει κάποιος όταν γράφει.
Oτι γράφεις είναι σαν να το διαβάζεις 7 φορές.

Έχει διαπιστωθεί ότι άλλοι γράφουν γιατί είναι το επάγγελμά τους (δημοσιογράφοι),
άλλοι γιατί θέλουν να γίνουν,
άλλοι γιατί τους διαβάζουν, 
άλλοι γιατί θέλουν να εκδώσουν βιβλία,
άλλοι γιατί αναζητούν χορηγό και
άλλοι για να προβάλλουν τις ιδέες τους.

"Αισθάνομαι ότι δεν έχω σκέψεις αν δεν τις γράψω".
ΚΡΕΓΚ ΜΠΡΑΟΥΝ 

"...επειδή υπάρχει κάποιο ψέμα που θέλω να εκθέσω, κάποιο γεγονός στο οποίο θέλω να τραβήξω την προσοχή και αρχική μου έγνοια είναι να ακουστώ"
Τζορτζ Όργουελ

Ηθελημένα καταπιεσμένες «κοινωνικές ομάδες» γράφουν επειδή βρέθηκε χώρος να φιλοξενήσει τις απόψεις τους.

Όλοι όμως πρέπει να γράφουμε απλά, σύντομα, με σαφήνεια, με ειλικρίνεια και με τακτ.
tv

Οι σκοποί όλων αυτών που γράφουν είναι θεμιτοί εκτός από εκείνους που τους κρύβουν αλλά που είναι εμφανείς στους άλλους .




"Γιατί γράφουν οι bloggers"

Labels: