Saturday, June 28, 2008

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΞΕΦΤΙΛΑ

Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι κλάδοι εργαζομένων για να μην υφίστανται οικ. θυσίες έχουν ανακαλύψει τη λεγόμενη «απεργία – αποχή». Δηλ. μένουν στα γραφεία τους, δεν εξυπηρετούν τους πολίτες και δεν χάνουν το ημερομίσθιο τους.
Μία άλλη κατηγορία είναι οι κατάπτυστοι απεργοσπάστες και οι κάθε είδους απέχοντες. Ξεχωριστοί κατηγορία αποτελούν οι συνδικαλιστές - «αυτόκλητοι προστάτες» ( επαγγελματίες του είδους, ισόβιοι συνδικαλιστές, πάντοτε οι ίδιοι και οι ίδιοι ) των εργαζομένων παίρνουν πρωτοβουλίες και καθορίζουν του υποψηφίους, δείχνουν ενδιαφέρον (αν δείχνουν) με κύριο σκοπό τη δική τους προβολή και την επανεκλογή τους για αν απαιτήσουν η να διατηρήσουν θέσεις στη Διοίκηση η στο κόμμα ερμηνεύοντας λανθασμένα το ότι «απαιτεί κάποιος ανάλογα με την προσφορά του».
Όμως όλοι αυτοί δεν έχουν καμιά τύχη χωρίς ιδεολογική συγκρότηση και κοινωνική παρουσία.
Όλοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν πρώτον ότι δεν υπάρχουν αγώνες χωρίς θυσίες και ότι με τους αγώνες δεν κερδήθηκε ΠΟΤΕ κάτι πραγματικά σημαντικό για τους ανθρώπους εκτός από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κάποιοι άλλοι ότι χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν έγινε.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει η εργοδοσία εφαρμόζει φασιστικές μεθόδους, εκβιασμούς, ψυχολογική βία, ικανοποιεί ομάδες εργαζομένων με σκοπό τη διάσπασή τους αλλά και τακτικές «συλλογικής ευθύνης» που λόγω της αντίθεσης της με συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν ικανοποιεί αιτήματα που έχει ήδη υποσχεθεί.

LINKS

ΜΟΝΟΗΜΕΡΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Labels:

Saturday, June 21, 2008

ΠΕΡΙΟΔΟΙ - ΚΥΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διακρίνονται τρείς περίοδοι - κύματα ( κατ΄ άλλους δύο) παγκοσμιοποίησης στην παγκόσμια οικ. ιστορία.
Τα πρώτο από το τέλος του 19 ου αιώνα (1870) μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο (1913).
Τα Δεύτερο από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο μέχρι το 1980 και το τρίτο από το 1980 μέχρι σήμερα.*
Χαρακτηριστικά του πρώτου παγκόσμιου κύματος:
- αύξηση ροών σε αγαθά, κεφάλαιο και εργασία,
- μεγάλη μετανάστευση (10% του παγκόσμιου πληθυσμού),
- αναπτύχθηκε μια τάση εξίσωσης των αναπτυγμένων χωρών όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα και διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ αναπτυγμένων χωρών και χωρών του Τρίτου Κόσμου,
- αποβιομηχάνιση πολλών χωρών του τρίτου κόσμου,
- η απελευθέρωση του εμπορίου δεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο,
- δημιουργία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Χαρακτηριστικά του δεύτερου παγκόσμιου κύματος:
- οικονομική ολοκλήρωση των πλούσιων χωρών,
- αύξηση των φτωχών παγκόσμια.
Χαρακτηριστικά τρίτου παγκόσμιου κύματος:
- «…ολοκλήρωση των εθνικών αγορών σε μια παγκόσμια αγορά» με την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, την επέκταση των επενδύσεων, την αύξηση του ανταγωνισμού,
- εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από Τρίτες Χώρες
- διατήρηση μετανάστευσης σε χαμηλά επίπεδα (2,5% του παγκόσμιου πληθυσμού),
- κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, ακόμη και σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, με τη βοήθεια και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κοινά χαρακτηριστικά:
- ανάδυση κινημάτων με σκοπό τον εκδημοκρατισμό και την επέκταση των δικαιωμάτων,
- ανάπτυξη διεθνών θεσμών κοινωνικής πολιτικής,
- η επιρροή των διεθνών οργανισμών με τους πόρους που διαθέτουν στο εσωτερικό των χωρών ιδιαίτερα στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και η υιοθέτηση πολιτικών που επιβάλλονται απ΄ έξω,
- διεθνής νομοθεσία – διεθνείς συμβάσεις (ΠΟΕ, ΕΕ, ΠΤ, ΔΟΕ).
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Κων/νος Δ. Γεώρμας
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


* Πολλοί μιλούν γιά μιά τέταρτη περίοδο παγκοσμιοποίησης που αρχίζει με την πτώση του υπαρκτού κομμουνισμού και του τοίχους του Βερολίνου, το τέλος του ψυχρτού πολέμου και του διπολισμού.

Labels:

Monday, June 16, 2008

Aνοιχτή επιστολή προς ΓΑΠ

- Κατ΄ αρχή δεν είστε ο Πατέρας σας.

- Έχετε περιφρονητική στάση προς τους πολίτες με την αποπομπή του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου που είχε την εμπιστοσύνη τους για 8 χρόνια.

- Δεν αποπέμψατε μόνο τον κ. Σημίτη αλλά και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που τους ενέπνεε εμπιστοσύνη και επιθυμούν μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Χώρας αντί μιας υπερατλαντικής.

- Έχετε ευθύνη για την απαξίωση του έργου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και του πρώην πρωθυπουργού που διοίκησε τη Χώρα με ευθύνη, αξιοπρέπεια και σοβαρότητα.

- Δεν έχετε ενδιαφέρον να οδηγήσετε το ΠΑΣΟΚ στην νίκη και στην εξουσία αλλά περιμένετε να έλθει (αν έλθει) η ώρα της ώριμης πτώσης της κυβέρνησης. Άλλωστε έχει γραφεί ότι «… οι «πρίγκιπες» της πολιτικής μας ζωής έχουν κατανείμει ρόλους γνωρίζουν ότι ο ένας θα διαδεχθεί τον άλλον, δεν τους απασχολεί αν αυτό συμβεί σε 4 η 8 χρόνια και τα πράγματα πάνε ως συνήθως με τον αραμπά. Αν έτσι έχουν τα πράγματα πρέπει να γνωρίζουν και οι δύο ότι θα υπάρξουν φωνές διεγερτικές , πρόσωπα που θα ξεσηκώσουν τον κόσμο. Κενό δεν υπάρχει στην πολιτική. Οι πρόθυμοι είναι πολλοί και τα άκρα καραδοκούν»

ΤΑ ΝΕΑ 31/12/2004 σελ. 10

- Ενδιαφέρον έχετε να παραμείνετε στην ηγεσία του κόμματος για να διαχειρίζεστε την κομματική επιχορήγηση, για να έχετε ένα ρόλο αλλά και επειδή το θέλουν οι στενοί σας συνεργάτες. Ακόμη δεν έχετε βρει και ανακοινώσει πειστικές απαντήσεις σε όσα σχετικά λέγονται.

- Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι έχετε κάποιες απόψεις οι οποίες όμως δεν έχουν καμιά αξία αν δεν ανακοινώνονται (αποποινικοποίηση χρήσης κ. άλ., χωρισμός εκκλησίας και κράτους, μη κρατικά πανεπιστήμια, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, δικαιώματα μεταναστών, κ. άλ.). Όμως δεν έχετε προβάλλει καμιά εναλλακτική πρόταση ακόμη και στους τομείς που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα. (ανεργία, ακρίβεια, αγροτικό ζήτημα, παραβατικότητα)

- Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολιτική δεν γίνεται μόνο στο κοινοβούλιο και από την τηλεόραση. Χρειάζονται ιδέες και ιδέες για την εφαρμογή τους. Χρειάζεται ένας ισχυρός κομματικός μηχανισμός. Χρειάζεται μια αντιπολιτευτική τακτική που ουσιαστικό της στοιχείο πρέπει να είναι η ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος . Τέλος χρειάζεται η συνδρομή της σύγχρονης διανόησης.

- Έχετε ευθύνη για τον ευτελισμό των εσωκομματικών διαδικασιών και του κομματικού μηχανισμού που σκοπίμως οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση για να μην έχετε προβλήματα όπως ίσως νομίζετε. Οργανώσατε και ανεχθήκατε ένα συνέδριο 7000 χειροκροτητών που δεν απασχόλησε την κοινωνία παρά μόνο τους επικεφαλείς οργανωμένων ομάδων. Αναλώνεστε σε ανούσιες διαδικαστικές αλλαγές η «οργανοσιολογικές» διαδικασίες (επιτροπές που δεν λειτούργησαν ποτέ κ. άλ.) χάνοντας την πολιτική ουσία αλλά και τους σκοπούς του κόμματος.
- Χρησιμοποιήσατε νέα πρόσωπα ακατάλληλα για τις θέσεις που προορίζονταν ακόμα και με αντίθετες πολιτικά απόψεις.

Συνέχεια εδώ

Labels:

Sunday, June 08, 2008

ΦΤΩΧΕΙΑ, ΠΕΙΝΑ KAI ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ…

«… φτώχεια σημαίνει τη σοβαρή αποστέρηση του ευ ζην. Φτωχός σημαίνει να πεινάς, να μην έχεις στέγη, να μην έχεις ρούχα, να είσαι άρρωστος και να μη βρίσκεις φροντίδα, να είσαι αναλφάβητος. Να είσαι ιδιαίτερα ευπαθής απέναντι στις αντίξοες συνθήκες που δεν υπόκεινται στον έλεγχό σου. Να σε μεταχειρίζονται άσχημα οι θεσμοί της κοινωνίας και του κράτους και η φωνή σου, η δυνατότητα εκπροσώπησή σου, να είναι αποκλεισμένη από αυτούς τους θεσμούς. Φτώχεια σημαίνει να είσαι ανίσχυρος να μην αντιπροσωπεύεσαι, να μην είσαι ελεύθερος». (1)

«Φτώχεια είναι η κατοχή ενός επίπεδου πόρων που είναι μικρότερο από ένα συγκεκριμένο ποσοστό του επιπέδου των πόρων που κατέχει ένα τυπικό άτομο η οικογένεια».(2)

«… ακραία φτώχεια ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το εισόδημα είναι λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα».

«Η φτώχεια αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της πλειονότητας των ανθρώπινων κοινωνιών» (1)

Φτωχός είναι όποιος δεν απολαμβάνει τα επιτεύγματα του πολιτισμού της τεχνολογίας και της επιστήμης.

«Τη φτώχεια δεν τη βλέπεις την αισθάνεσαι»

«Η ύπαρξη φτωχών συνιστά την πιο κραυγαλέα ένδειξη για την αποτυχία του πολιτισμού τον οποίο βιώνουμε. Η φτώχεια δεν αποτελεί παρά μια έκφραση των αρχών και αξιών που διέπουν μια κοινωνία»
«Η φτώχεια αρχίζει να αποτελεί τον πυρήνα της συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μετά την ανάπτυξη του κινήματος της παγκοσμιοποίησης …»(1)

«Ο κοινωνικός αποκλεισμός αναφέρεται στην αδυναμία κάποιου, η συγκεκριμένης ομάδας ατόμων, να εξασκήσει τα πολιτικά του και ατομικά του δικαιώματα»
«… είναι η αδυναμία κάποιου ατόμου να συμμετέχει σε πτυχές κοινωνικής ζωής που θεωρούνται σημαντικές όπως είναι οι οικονομικές, οι πολιτιστικές και οι πολιτικές. Όταν η αδυναμία συμμετοχής αφορά και τα τρία επίπεδα τότε μιλάμε για ακραίο αποκλεισμό». (1)

Πέραν των άλλων παγκόσμιων ανισοτήτων (στην ασφάλεια, στην προστασία των φυσικών πόρων, στα εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα διακαιώματα), η σοβαρότερη ανισότητα που συνδέεται και με τα παραπάνω είναι η ανισότητα πλούσιων και φτωχών (Βοράς - Νότος, Μητρόπολη - Περιφέρεια, εξάρτηση). Ερμηνεύεται με την άνιση κατανομή επενδύσεων, εσόδων και πλούτου μέσα και ανάμεσα στα έθνη.
Και μην ξεχνιέται ότι η πλέον σκληρή μορφή ανισότητας είναι η ανεργία.
Eπίσης και οι ανισότητες μεταξύ:
- παιδιών φτωχών οικογενειών και παιδιών πλούσιων οικογενειών
- εκείνων με σταθερές και καλά αμοιβόμενες εργασίες και εκείνων με επισφαλείς χαμηλής ποιότητας εργασίες
- εκείνων με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων και αυτών με υψηλό επίπεδο τεχνικών η άλλων γνώσεων.
- μεταναστών και γηγενών.
- ανδρών και γυναικών.
- εκείνων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και εκείνων που δεν έχουν.

"... η πείνα δεν προκαλείται από την έλλειψη τροφίμων αλλά από την έλλειψη δημοκρατίας".

“O πεινασμένος άνθρωπος είναι οργισμένος άνθρωπος»

«Ένας πεινασμένος γίνεται ευκολότερα ένας οργισμένος»

"Oταν δεν έχομε εμείς οι ίδιοι δυσκολίες, δεν
μπορούμε να πιστέψουμε ότι κάποιος άλλος έχει".
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
ΑΝΡΙ ΤΡΟΥΑΓΙΑ
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

"Μας παρηγορεί να βλέπουμε άλλους να υποφέρουν"
Ας Μπουλάγεφ
ΤΑ ΝΕΑ Σ/Κ 15-16/3/2008

Δυστυχώς κάθε άνθρωπος είναι ευτυχισμένος όταν κατέχει ένα αγαθό και μόνο όταν ξέρει ότι πολλοί άλλοι δεν το κατέχουν.

EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER

«Η απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι οι βόμβες αλλά η εξάλειψη της φτώχειας και της διαφθοράς που την τρέφουν»

«Η τρομοκρατία τροφοδοτείται από την φτώχεια και την εκμετάλλευση»

"΄Οποιος είναι πολύ φτωχός γιά να αγοράσει τρόφιμα δεν σημαίνει πως είναι παρακατιανός πολίτης".

"..όταν όλοι έχουν τροφή όλοι οι δημκότες ωδελούνται στην υγεία, στην παιδεία..."

1)ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ
Κων/νος Δ. Γεώρμας
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
2) ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ-15
ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Θ. ΜΠΑΛΦΟΥΣΙΑ
ΚΩΝ/ΝΟΥ Ν. ΚΩΤΣΗ
ΚΕΠΕ ΑΘΗΝΑ 2007

3) ΤΑ ΝΕΑ 30/12/2010-2/1/2011
LINKS

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


EXTREME POVERTY AND CRIME OFTEN HOLD TOGETHER

Labels:

Saturday, June 07, 2008

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Όποιος δεν επιθυμεί να δει την Αθήνα είναι βλάκας. Όποιος τη δει και δεν την αγαπήσει είναι ακόμη πιο βλάκας. Το αποκορύφωμα της βλακείας, όμως, είναι να τη δεις, να την αγαπήσεις και μετά να την εγκαταλείψεις».
Oι φράσεις αυτές αποδίδονται στον Λύσιππο, προσωπικό γλύπτη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
TA NEA 8/8/2007 ΔΙΑΣΤΑΣΣΕΙΣ

- Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους
- Τίτλοι βιβλίων (Σόλωνος, Ιπποκράτους, Ασκληπιού, Ε. Μπενάκη)
- Σινέ «ΤΡΙΑΝΟΝ» :δύο ταινίες ένα εισιτήριο:
1) EN SOAP: η συγκινητική σχέση μιας 30-χρονης με ένα τραβεστί γείτονα.
2) ΤΗΕ ΒUBBLE: ερωτική ιστορία στο Τελ Αβίβ με επίκεντρο τον έρωτα ενός Ισραηλινού και ενός Άραβα.
- Οδός Ανδριαννού – «Δίοδος», Α. Παύλου, Δ. Αρεοπαγίτου, Σύνταγμα, Ερμού, «Άτταλος».
- Σινέ «ΤΡΙΑΝΟΝ» :αφιέρωμα στη Βενεζουέλα,
Ομιλία πρέσβη, απαγγελία του επικού ποιήματος «Μπολιβαρ» του Νίκου Εγγονόπουλου (διδάσκεται σε όλα τα ισπανόφωνα πανεπιστημιακά τμήματα νεοελληνικών σπουδών αλλά όχι στα ελληνόφωνα), μελοποίηση και εκτέλεση από ένα νεαρό συνθέτη ο οποίος έπαιξε επίσης στο πιάνο λαϊκά τραγούδια της Βενεζουέλας.
Αξιοθέατα Βενεζουέλας:
- ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου (Αγγέλου)
- η μεγαλύτερη λίμνη της Λατινικής Αμερικής (Μαρακάμπο)
- το μεγαλύτερο ποτάμι στη Ν. Αμερική (Ορινόκο)
- 43 εθνικά πάρκα
- 21 φυσικά μνημεία
- Νέα Σπάρτη, νομός στη Βενεζουέλα όπου οι κάτοικοι της περιοχής πολέμησαν (σαν Σπαρτιάτες) για την απελευθέρωσή τους.
- συμμετοχή σε ένα παράξενο πάρτυ, όπου κεντρική του ιδέα θα μπορούσε να είναι «κανείς εδώ δεν τραγουδά κανένας δεν χορεύει» παρά το ότι η μουσική ήταν υπέροχη.
- Πλάκα, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Μεταξουργείο
- ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ
Ένα υπέροχο μιούζικαλ σε ένα θλιβερό θέατρο. Μουσική και οπτική απόλαυση από μια πλειάδα ηθοποιών(και ηθοποιοί και χορευτές και τραγουδιστές: η μαγεία των μιούζικαλς) με πολλά τραγούδια των ΑΒΒΑ.
Η επιθυμία μιας κοπέλας να ανακαλύψει τον πατέρα της ανάμεσα σε τρεις άνδρες που εμπλέκονται στο ερωτικό παρελθόν της μητέρας.

Aκούγονται:

Gimme!gimme!gimme

Voulez-vous

Money, money, money

S.O.S.

κ. άλ.

Στις διακοπές τα κάνεις όλα, τώρα πλησιάσαμε αρκετά.

Labels: