Sunday, July 31, 2005

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ: ΚΟΡΥΦΗ ΩΛΟΝΟΣ Ή ΩΛΕΝΟΣ 2224m

"Πείτε σε όλους ότι είναι εφικτό και τότε
και άλλοι άνθρωποι θα πάρουν κουράγιο
για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους βουνά"

Paulo coelio

Από το χωριό Μίχα – Τσαπουρνιά (όπου σταθμεύσαμε) με αγροτικό αυτοκίνητο και με πορεία μέσα σε δασικό δρόμο (5-6 Κm) φθάσαμε σε δασικό μονοπάτι. Με οδηγό τον Παναγιώτη Δρου…κα και το γιο του Ανδρέα διανύσαμε το δασικό μονοπάτι (με έλατα και κέδρους) αφού περάσαμε μια πέτρινη αγροτική κατοικία (όπου υπήρχε νερό) διασχίσαμε το διάσελο και φθάσαμε στο οροπέδιο (μετά από 2 ώρες περίπου).

Στο οροπέδιο υπήρχαν δύο πηγές ( μια χαμηλά ανάμεσα σε δύο ρεματιές και η άλλη «κοκκινόβρυση» ψηλότερα και δίπλα σε 3 βράχους) Η πορεία προς την κορυφή διήρκησε 1 – 1,5 ώρες.

Την ικανοποίηση μας από την κορυφή διαδέχθηκαν παράξενα συναισθήματα όταν αντικρίσαμε την πλάκα της αδικοχαμένης ορειβάτισσας, ΓΙΑΝΝΑΣ ΓΡΑΤΣΙΑ που κτυπήθηκε από κεραυνό την 13/5/2004.

Η ανάβαση με οδηγό είναι εύκολη, είναι όμως πολύ δύσκολη χωρίς οδηγό.

Labels:

Wednesday, July 27, 2005

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα οδηγούσαν σε βάναυσες αναμετρήσεις με νεκρούς και ανάπηρους χωρίς να επιτρέπουν τη συμμετοχή των γυναικών, δούλων κα , υπήρχε χρηματισμός και δωροδοκία.
Σήμερα χαρακτηρίζονται από τον αμοραλισμό των στελεχών της ΔΟΕ, δεν αφορούν τους πολίτες αλλά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών και τη διαφήμιση. Δεν διαπνέονται από αθλητικό πνεύμα και ανιδιοτέλεια αλλά από επαγγελματισμό και πρωταθλητισμό. Κάνουν τον πολίτη παθητικό δέκτη αντί να ευνοούν την ενεργό συμμετοχή του.
Διαρκώς εντάσσονται στα «ολυμπιακά» και νέα αθλήματα με κύριο σκοπό να ικανοποιηθούν πολυεθνικές εταιρίες που κατασκευάζουν και διαθέτουν τον εξοπλισμό που απαιτείται.
Η διοργάνωση τους στην Αθήνα φαλκίδευσε τα οικονομικά της χώρας, τσιμεντοποιήθηκε και η τελευταία σπιθαμή εδάφους που υπήρχε στο Λεκανοπέδιο, κατασκευάσθηκαν μεγάλα και άχρηστα στάδια και κτίρια και άφησαν την πικρία «αγώνων χημείας».
Mεγάλα στάδια στην περιφέρεια δεν φυλάσσονται, καταστρέφονται και χρησιμοποιούνται ευκαιριακά για συναυλίες λαικών τραγουδιστών. Εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε έχει στοιβαχτεί σε αποθήκες διαβρώνεται και είναι στα αζήτητα.
Τέως υπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν λάθος που δεν έκαναν προκατασκευασμένα κτίρια και δεν έδωσαν την κατασκευή ορισμένων κτιρίων σε ιδιώτες. Επίσης λάθος ήταν που δεν αξιοποίησαν υπάρχοντα κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο και την περιφέρεια.
Πρωτοβουλίες για ειρήνη και εκεχειρία κατέληξαν σε παρωδία.
H πολυδιαφημιζόμενη προβολή της χώρας που θα ήταν ευνοϊκή για τον τουρισμό δεν υπήρξε. Η πληρότητα των πολυτελών ξενοδοχείων ήταν πέρυσι 50% και συμβάσεις για εκμίσθωση κατοικιών έμειναν ανεκτέλεστες.Την εφετινή περίοδο εκτιμούν πτώση της τουριστικής κίνησης 17%.
Ο αθλητισμός είναι υπόθεση όλων μας, όλων των ηλικιών όλων των φύλων. Πρέπει να γίνεται σε δημόσια γυμναστήρια (διασκορπισμένα σε όλες τις συνοικίες και τις γειτονιές) η πάρκα με την παρακολούθηση γιατρών και γυμναστών. Δεν πρέπει να αποσκοπεί στην κερδοσκοπία και τον ανταγωνισμό (εκμηδένιση του αντιπάλου) αλλά στην ευρωστία, την ευφορία, τη βελτίωση της αντοχής, γενικά στη διατήρηση της υγείας αλλά και στην ψυχαγωγία (αγωγής της ψυχής) των θεατών.
Ο επαγγελματικός και εμπορευματικός αθλητισμός αποτελεί νοσηρό κοινωνικό φαινόμενο, βλαβερό και επικίνδυνο για τους αθλητές, οδηγεί σε βίαιες και ζημιογόνες για τους πολίτες εκδηλώσεις. Η αγορά ποδοσφαιρικών ή άλλων ομάδων αποτελούν «πολιτικές επενδύσεις» και με κύριο σκοπό να επιτύχουν μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες «λαϊκά ερείσματα».

Saturday, July 23, 2005

ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ

»Δεν γράφω επειδή ξέρω,
γράφω για να μάθω»
Μαρίνα Τσβετάγιεβα
"Η αλληλογραφία των τριών"
Ρίλκε, Παστερνάκ, Τσβετάγιεβα
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

"Γράφω γαι να βλέπω!"
ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΗ
Στα 93 χρόνια η φημισμένη ελληνίστρια δεν μπορεί να γράψει γιατί έχει χάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την όρασή της. Αλλά δεν πτοείται. Υπαγορεύει και ηχογραφεί τις σκέψεις της σε κασέτες.
"Καθώς τα μάτια μου αδυνατίζουν το να θυμάμαι κατέστη ουσιώδες. Το να γράφεις τις αναμνήσεις σου σημαίνει ότι τις ξαναζωνεύεις"
ΤΑ ΝΕΑ 7/8/2006

»Ξέρω τι να γράψω αλλά
δεν ξέρω πως να το γράψω»
LA NOTTE - H NYXTA
ΜΙΚΕΛΑΝTZΕΛΟ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ

»Δεν ξέρω να γράφω
ξέρω όμως να διαβάζω»
SOLDATOS DE SALAMINA
ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Νταβίντ Τρουέμπα
σενάριο:βιβλίο Χαβιέρ Θέρκας

»Μακάρι να μπορούσε ο κατά τα άλλα
χρήσιμος προφορικός λόγος (είπα ξείπα)
να αντικαταστήσει το δύσκολο,
αδιαμφισβήτητο και ανεξίτηλο
γραπτό λόγο»
"Τα χρώματα του γκρίζου"
Χρήστος Χάιδος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πολλές φορές ο γραπτός λόγος συμπληρώνει τον προφορικό

”Verba volant, scripta manent”

»… δεν μιλάει όπως γράφει
γράφει όπως μιλάει»

»Οι Έλληνες δυσκολεύονται
να γράψουν όπως μιλούν και
να μιλούν όπως γράφουν»

"O καλύτερος τρόπος για να μάθεις να γράφεις είναι να διαβάζεις
ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ
Η δημιουργός του Χάρι Πότερ

There are many people who neither read nor write
tv

Γράφουμε εδώ τις σκέψεις μας,
έχομε δυνατότητα να τις αποθηκεύσουμε και
ενδεχόμενα να έχομε τα σχόλια κάποιων άλλων.
Η γραφή μας βοηθάει να μην ξεχνάμε.

Έχει διαπιστωθεί ότι άλλοι γράφουν
γιατί είναι το επάγγελμα τους (δημοσιογράφοι),
άλλοι γιατί θέλουν να γίνουν,
άλλοι γιατί θέλουν να εκδωσουν βιβλία,
άλλοι γιατί αναζητούν χορηγό και
άλλοι για να προβάλλουν τις ιδέες τους.

Ηθελημένα καταπιεσμένες «κοινωνικές ομάδες» γράφουν επειδή βρέθηκε χώρος να φιλοξενήσει τις απόψεις τους.

Όλοι όμως πρέπει να γράφουμε
απλά
σύντομα με
σαφήνεια και
με τακτ

Οι σκοποί όλων αυτών που γράφουν είναι θεμιτοί εκτός από εκείνους που τους κρύβουν αλλά που είναι εμφανείς στους άλλους .

Thursday, July 21, 2005

Disposable time

“Το πραγματικό βασίλειο της ελευθερίας, ο ανώτερος κόσμος του Μαρξ αρχίζει τότε μόνο όταν «η ανάπτυξη των δυνάμεων του ανθρώπου είναι αυτός καθαυτός σκοπός» και βασικός όρος για να φθάσουμε σε αυτή την ανώτερη φάση «είναι η συντόμευση της εργάσιμης ημέρας»
Τότε σε αυτή την ανώτερη κοινωνία «η ελεύθερη ανάπτυξη των ατόμων και όχι η μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας, για να παραχθεί υπερεργασία, γίνεται ο σκοπός της παραγωγής. Πρόκειται συνεπώς για τον περιορισμό σε ένα ελάχιστο της αναγκαίας εργασίας, κάτι που επιτρέπει την καλλιτεχνική, επιστημονική κλπ, μόρφωση των ατόμων χάρη στον ελεύθερο χρόνο. Συνεπώς δεν θα είναι πια ο χρόνος εργασίας που θα αποτελεί το μέτρο του πλούτου αλλά ο disposable time (διαθέσιμος χρόνος)»”

Sunday, July 17, 2005

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Είναι βασικό στοιχείο που διαμορφώνει τον τρόπο της ζωής μας. Συνδέεται με την εργασία μας, τον ελεύθερο χρόνο και την αξιοποίησή του, τη διάθεσή μας αλλά καιμε τις σχέσεις μας με τους άλλους. Στοιχείο της καθημερινότητας είναι και η επικαιρότητα.

Τι ενοχλεί όμως από την καθημερινότητα;

Τα νέα παιδιά

- που κατακλύζουν τα «στέκια» μέχρι τις πρωινές ώρες και αυτό γιατί δεν είναι στην παραγωγή
- η προσκόλλησή τους στη «μόδα» με κακόγουστα, ευτελή και κακής ποιότητας ενδύματα. Αγνοούν άραγε τα ελληνικά βαμβακερά (δροσερά),μάλλινα (ζεστά) τα δερμάτινα παπούτσια (υγιεινά) κα.
- το κυνήγι της εφήμερης ηδονής που περιορίζει τα ενδιαφέροντά του στην υλική ευμάρεια περιφρονώντας τις πνευματικές απολαύσεις
Κάποτε ήταν στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων με έντονα τα στοιχεία της αμφισβήτησης και της αναζήτησης ιδεολογίας. Σήμερα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης ως έντονα καταναλωτικά άτομα.

Η πολιτική και η απαξίωσή της

- η Κυβέρνηση που έχει απέναντι τους εργαζόμενους και η εμφανής ταύτιση της με την εργοδοσία και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Η αδεξιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αρθρώσει εναλλακτικές λύσεις, να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει το λαϊκό κίνημα. Συναινεί και συμβιβάζεται χωρίς να έχει ζητηθεί.
Τα κόμματα της αριστεράς που αξιώνουν το ανέφικτο όσο δεν καλούντα στην πράξη να το εφαρμόσουν. Δεν ασκούν τον θεσμικό τους ρόλο ως αντιπολίτευση γιατί θεωρούν ότι αυξάνεται η δύναμη των ανταγωνιστικών κομμάτων.
Πολιτική σήμερα είναι η τέχνη για να διατηρηθεί ένα κόμμα στην εξουσία αντί των ιδεών και της εφαρμογής τους. Είναι γηρασμένη, αποτυχημένη και χωρίς έμπνευση.
Οι πολιτικοί είναι άφιλοι, στους πολιτικούς δεν χωρούν ανθρώπινες σχέσεις και προσωπικοί δεσμοί και δεν διαπνέονται από συναισθήματα. Χαρακτηριστικά στις σχέσεις των απλών ανθρώπων.
Με το χρόνο χάνουν την αξιοπιστία τους και δυστυχώς δεν ανησυχούν. Ορισμένοι εξ αυτών εμφανίζουν στα μάτια της κοινής γνώμης εικόνα ηθικού εκπεσμού.
Τρομοκρατούνται στην ιδέα της μη επανεκλογής τους

Ο ελεύθερος χρόνος

- η ψυχαγωγία και ενημέρωση από την τηλεόραση που αντί να καθοδηγεί και να διαφωτίζει με σκοπό την αλήθεια εξακολουθούν να παραπλανούν και να συσκοτίζουν ευθυγραμμιζόμενοι πίσω από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες. Οι ιστορίες των “reality” όπου η τραγωδία κάποιων ανθρώπων γίνεται «πλάκα» για τους άλλους.
Χάθηκε η ευκαιρία για μείωση των ωρών εργασίας γιατί κυριάρχησαν παράμετροι οικονομικοί και απασχόλησης. Όμως οι σημερινές συνθήκες απαιτούν αύξηση του ελεύθερου χρόνου (οικ. απαιτήσεις, ξεκούραση, ψυχαγωγία, κλπ)
Ελάχιστοι εκκλησιάζονται την Κυριακή τόσο γιατί αυτήν την ημέρα θέλουν να μείνουν στην οικογένεια τους και να ξεκουραστούν αλλά και λόγω των λαθών των ηγετών της Εκκλησίας, τις εξωπραγματικές τους απόψεις στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και της διαπλοκής τους με την πολιτική και τη σκανδαλολογία.

Οι αντιλήψεις racism

- με την απόρριψη οποιουδήποτε αδύνατου (φτωχού ή άλλου), διαφορετικού (στο χρώμα, στον πολιτισμό, ή άλλου), αντιθέτου η αντιπάλου (πολιτικού η άλλου)
Κακοποιήσεις και εκμετάλλευση μεταναστών, διακρίσεις εις βάρος τους, γκετο συγκέντρωσης χωρίς γιατρούς, φαγητό και στοιχειώδη υποδομή (νερό, wc, κλπ) συχνά απασχολούν τα μέσα.

Κάποτε θάρθει μια όμορφη μέρα όπου σε μια πολύχρωμη, πολύμορφη και πολυπολιτισμική Ελλάδα όπου θα συνυπάρχουμε αρμονικά και θα χαιρόμαστε όλοι μαζί τους διαφορετικούς πολιτισμούς των συναθρώπων μας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Ας είναι η Ελλάδα η χώρα που θα πρωτοπορήσει για να μην ισχύσει και εδώ αυτό που έγραψε «Ενας Ελληνας στην Αμερική»
”ΕΝΟΧΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ"

Labels:

Saturday, July 16, 2005

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΓΕΝΙΚΑ

Τα τρόφιμα που παράγονται από Γενετικά Τροποποιημένους
Οργανισμούς (ΓΤΟ) έχουν βελτιωμένη θρεπτική αξία, μπορούν
να παραχθούν εκεί που τα έχουν ανάγκη, σε επαρκείς ποσότητες
και μπορεί να είναι εμπλουτισμένα με ουσίες
(εμβόλια, αντιβιοτικά κλπ) για αντιμετώπιση
ασθενειών (διάρροιες, λοιμώξεις κλπ) .

Γενετικά τροποποιημένα φυτά εμφανίζουν ανθεκτικότητα στα παράσιτα και
παράγονται με μειωμένη χρήση:
- αγροχημικών (μόνο με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων σακχαρότευτλων, αραβοσίτου και πατάτας στην ΕΕ θα μπορούσε να μειωθούν οι εισροές φυτοφαρμάκων σχεδόν κατά 10.000 τόνους)
- και φυσικών πόρων (παραγωγή σε όξινα εδάφη, ξηρικό ρύζι κλπ).

Παρακάτω αναγράφονται ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις:

ΡΥΖΙ
- μπορεί να περιέχει ουσίες για την αντιμετώπιση της διάρροιας, λακτοφερίνη και λυσοζύμη για αντιμετώπιση των λοιμώξεων, β – καροτίνη (βιταμίνη Α) για την αντιμετώπιση της τύφλωσης
- μπορεί να παραχθεί να αντέχει στην ξηρασία και στο αλμυρό νερό
- να καλλιεργηθεί με υψηλές αποδόσεις (1 tn/στρμ)

ΠΑΤΑΤΑ
- μπορεί να περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και άμυλο από τη φυσιολογική
- μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό που διευκολύνει τη διακίνησή της και με δυνατότητα μικρότερης απορρόφησης λαδιού κατά το τηγάνισμα.

ΤΟΜΑΤΑ
- καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά, μεγαλύτερο ποσοστό λυκοπένης (αντιοξειδωτική ουσία) και με μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης (long life)

ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
- παραγωγή με βελτιωμένη ποσότητα βιταμίνης Ε και λυσίνης (απαραίτητο αμινοξύ ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία)
- δυνατότητα παραγωγής σε όξινα εδάφη (αποτελούν το 40% των τροπικών εδαφών)

ΒΑΜΒΑΚΙ
- δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης έγχρωμου βαμβακιού περιορίζοντας έτσι τις τοξικές βαφές

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- Tο 90% των ΓΤΟ καλλιεργούνται σε 4 χώρες (ΗΠΑ, Αργεντινη, Βραζιλία, Καναδά)

- Το έτος 2004 καλλιεργήθηκαν περίπου 800.000.000 στρμ γενετικά τροποποιημένων φυτών, από 8.500.000 αγρότες, σε 18 χώρες.

- αυξάνουν κάθε χρόνο κατά 10% από το έτος 1996

- βελτιώνουν το εισόδημα αγροτών (ιδιαίτερα αναπτυσσόμενων χωρών) και συμβάλλουν στην ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας.

- διαρκώς μειώνεται το ποσοστό αμφισβήτησης των βιοτεχνολογικών μεθόδων παραγωγής.

- Η παγκόσμια έρευνα προσανατολίζεται στη βιοτεχνολογία και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

- τρόφιμα προερχόμενα από ΓΤΟ δεν βλάπτουν την υγεία σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΟΥ

- Κατάλογος των προιόντων ΓΤΟ που επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ:
α) ΟΔΗΓΙΑ 90/220ΕΟΚ του Συμβουλίου της ΕΕ και
β) ΟΔΗΓΙΑ 2001/18/ΕΚ του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

- Κατάλογος γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην ευρωπαική αγορά βάση του ΚΑΝ. (ΕΚ) 1829/2003 για τα νέα τρόφιμα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Όταν με μεθόδους «ανασυνδυασμού του DNA» και με τη χρήση «γενετικά τροποποιημένων μικροοργανισμών»
- παράγεται ινσουλίνη επαρκής και προσιτή
- κρύσταλλοι ενδοτοξίνης (Β. thuringiensis) και σκευάσματα γεωργικών φαρμάκων που στερούνται τοξικολογικής κατάταξης.
- παραγωγή ενζύμων (χυμοζίνη, αμυλάση κλπ) για τις ανάγκες της βιομηχανίας τροφίμων
γιατί δεν υπάρχουν αντιδράσεις;

Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας;

Γιατί να στερείται η κοινωνία μεθόδους παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό κόστος,
- που εξασφαλίζουν επαρκή, υψηλής ποιότητας και διατροφικής άξιας προϊόντα, εκεί που τα έχουν ανάγκη και
- που βελτιώνουν το εισόδημα των παραγωγών

LINKS

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΑ

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΑΠΟ ΦΥΤΑ

Labels: